Електротехника за бита и съветиКак да направя

Декорация на стълби с LED осветление

Струва ви се, че стъпалата в дома ви, офиса или търговския обект, който притежавате, нямат приветлив и сигурен вид? Искате да внесете капка стил и дизайн в начина, по който те изглеждат? В такъв случай последвайте нашите идеи и съвети за декорация на стълби с LED осветление.

Декорация на стълби с LED осветление 1

Декорация на стълби с LED осветление

Независимо от сградата, в която се намират, стълбите може да имат нужда от поставянето на модерен акцент върху тях. Дори и да нямате такава възможност, добре е все пак да не разчитате на остарелите пътеки и мокети, с които преди време всички покривахме вътрешните стъпала. В зависимост от мястото, където се намират, ще ви представим няколко различни варианта за осветяването на стълбите с LED.

Декорация на външни стълби

Външните стъпала, разположени например във вашия двор, са богати на възможности за разнообразяване на техния облик. Ако искате да помогнете на преминаващите по тях през тъмните часове на денонощието, то тогава заложете на силно LED осветление, което да ги насочва. Добре е все пак, то да е насочено индиректно, очертавайки самите стълби, а не към очите на движещия се по тях човек. При плътни стълби – без разстояние между отделните стъпала, може да бъде осветена горната предна част на стъпалото или нейната долна част, която го свързва със следващото в поредицата. Ако обаче стъпалата са разделени, добре е да осветите единствено предната част на всяко едно стъпало.

Този тип декорация можете да направите дори сами, използвайки помощта на популярните LED лети. За целта, измерете с точност мястото, върху което ще бъде поставено осветлението, и залепете с прецизност лентата.

Ако смятате, че обстановката е подходяща, осветете парапета на вашите стълби. По този начин не просто ще помогнете на изкачващите се, но и ще придадете по-добър вид на иначе безличния парапет.

Декорация на стълби с LED осветление 2

Декорация на вътрешни стълби

Вариантът да изберете LED ленти и за вътрешните си стъпала също е в сила, но тук имате и още няколко възможности.

Много хора предпочитат да поставят акцента не върху самите стълби, а върху стената, до която се намират те. Можете да избирате от изключително многообразие на LED осветителни тела за стенен монтаж. Формите, в които се предлагат, варират от традиционните – квадратни, кръгли и правоъгълни, през нетрадиционните видове, съдържащи стилни извивки. Съобразете формата на лампата изцяло с обзавеждането на помещението. Ако стъпалата се намират в дома ви, можете освен няколко LED тела да поставите и ваши снимки по стената, които всеки път да привличат вниманието на преминаващите.

Декорация на стълби с LED осветление 3

Декорация на стълби в дискотеки, ресторанти и заведения

Добре е да направим разграничение между декорацията на стълби за дома и офиса, които изискват умерена дискретност и тази за стъпала, намиращи се в ресторанти, дискотеки и други подобни заведения. Във втория случай целта на осветлението вече е подобряване и подчертаване на интериора, поставяне на силен акцент върху съоръжението и придаването на повече изисканост на съответния търговски обект.

Ако притежавате дискотека, в която цветните, премигващи светлини са в основата на интериорния дизайн, то тогава значи имате нужда от ярка и разноцветна светлина. Освен LED лентите, осветени в различни нюанси, можете да заложите и на LED прожектори, пригодени специално за целта на заведението.

За ресторантите най-важно е да се прибегне към подобен тип осветяване на стъпалата само ако интериорът го позволява. Ако помещението е обзаведено в конкретен стил – следвайте го при осветяването и на стълбите в него. Можете да заложите на по-дискретна, слаба светлина, която просто да насочва вашите клиенти при преминаването им от там.

Ако ресторантът ви се намира в градина и имате външни стъпала, по които да минават и клиентите ви и сервитьорите в заведението, то тогава задължително добре осветете мястото, където се намират. Ако не искате да подчертавате всяко едно стъпало, можете да изберете от големите LED лампи за външен монтаж.

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button