Електротехника за бита и съвети

Избор на подвижна работна лампа

Всяко работно място се нуждае от качествено и надеждно осветление. Доброто осветление прави работата по-ефективна и по-малко изморява очите. То е особено важно за предпазване от трудови злополуки и аварии. Независимо дали ще осветяваме механична работилница, електрическо табло при спряло захранване или трудно достъпен механизъм, намиращ се в средата на автомобилния двигател в автосервиз, качествената работна лампа е важна част от работния процес, прави ежедневните задачи по-леки и създава чувство на лекота и комфорт.

Работният процес, който се нуждае от осветление и има осигурено добро такова, позволява да се постигне по-високо професионално ниво.

Но как да изберете най-добрата за Вас подвижна работна лампа, така че да имате достатъчно светлина точно където Ви е нужна?

Избор на подвижна работна лампа 1

Ще се опитаме да ви помогнем със съвет, изхождайки от някои предварителни дадености на средата, в която ще я ползвате. Ако Ви трябва лампа в работилница, автосервиз, при домашен ремонт или в неосветена промишлена сграда, първото на което трябва да обърнете внимание е има ли електрическа мрежа наблизо. Защото в зависимост от това, ще можете да изберете подходящата лампа, която да е ефективна за Вашата работа в дадените условия.

Работните лампи в зависимост от източника си на захранване се делят на:

  • работна лампа захранвана с кабел на 220 VAC;
  • работна лампа захранвана с кабел през запалката на автомобила 12 VDC;
  • работна лампа на батерия – зарядна или обикновена;
  • работна лампа със соларен панел;
  • работна лампа захранвана от USB порт;
  • работна лампа с динамо.

Съществуват и различни комбинации между изброените видове работни лампи.

 

Вижте всички подвижни работни лампи във Викиват ТУК

 

Добре е да изберете подвижна работна лампа със стабилна основа, с малки размери и завъртаща се във всички посоки, с малко относително тегло и изключителна здравина, и не на последно място, приемлива цена.

Друг важен фактор, който е от съществено значение, това са специфичните работни условия. Ако се налага лампата да бъде  местена много често или да бъде закачана на всевъзможни места, твърде е възможно да я изпуснете или да падне на земята, затова е необходимо да  бъде устойчива на удар. Това се постига чрез гумирано тяло и метална решетка. Кабелът, с който се захранва лампата също е гумиран. Това, всъщност е най-старата и разпространена конструкция на подвижна работна лампа.

Избор на подвижна работна лампа 2

Ако търсите лампа за работа на открито при непредвидени атмосферни условия, за работа в тунели, по време на  спелеологически експедиции, където течът на вода от тавана в пещерите е често срещана гледка, желателно е да изберете лампа или прожектор с високо ниво на устойчивост на влага.

Ако лампата ще се използва в производствени условия при производството на взривни вещества, при производство на фойерверки или в рудници, където често се използват взривни вещества, а понякога се образуват и взривоопасни газове, изберете лампа с високо ниво на взривоустойчивост.

Избор на подвижна работна лампа 3

Подвижните лампи са много удобни и често се използват и за туристически цели. Макар, че са широко разпространени и прожекторите или както ги наричат още – фенери.

Обичате по-екстремни почивки или сте любители на по-тихи и диви места. Отивате на море или на планина, например?

Ако ви трябва автономна лампа, която да закачите пред палатката или кемпера, когато сте на пуст плаж и сте далече  от електрическа мрежа?

Искате да прекарате нощта в палатка или заслон навътре в планината или отивате за риба на язовир и ще останете до късно?

В тези случаи трябва да потърсите автономна лампа или прожектор с по-голяма  продължителност на светене. Добре е също така да бъде водоустойчива, да има някакво алтернативно захранване, например соларен панел, а при нужда да я ползвате и като power bank за зареждане на мобилните си устройства. Мислите, че искате прекалено много?

Избор на подвижна работна лампа 4

Спокойно, производителите вече предлагат подобни устройства на съвсем приемливи цени. От вас зависи само да направите правилния избор.

Също така не е маловажно как ще закрепите тази преносима лампа, за да ви е напълно удобно за вашата дейност.

Избор на подвижна работна лампа 5

Според начините на захващане подвижните лампи лампите могат да се класифицират така:

  • лампа с вграден магнит;
  • лампа с кука;
  • лампа с щипка;
  • свободно стояща лампа.

Има, разбира се и лампи с комбинирано захващане за по-голямо удобство. Всички изброени начини за захващане целят едно – ръцете на работника или на този, който си служи с лампата, да са свободни и той да може да си върши работата.

 

Вижте всички подвижни работни лампи във Викиват ТУК

 

Ето още няколко вида и начини за захващане на подвижните работни лампи. Един от тях е лампата-челник. Тя е фиксирана върху еластична лента, която се поставя около главата, като лампата е на челото, откъдето произлиза и името.

Челникът е много използван вид подвижна лампа при туристически походи, алпинизъм, колоездене, лов, риболов, спасителни мисии, спелеология, в миньорските професии и др. Захранва се от батерии, които могат и да са зарядни и е много удобна за всякакви дейности, които изискват насочено осветление и свободни ръце.

Всеки автомонтьор знае колко много улеснява работата му този вид лампа. Представете си, че някой втори човек трябва винаги да държи една лампа, докато монтьорът работи по двигателя и да му казва: „светни наляво“, „не, по-нагоре“, „не точно там“, досадно, нали?. Колко време би се изгубило и колко по-скъпи биха били ремонтите?

Избор на подвижна работна лампа 6

А с помощта на лампата челник – той може да работи свободно, да насочва светлината където му е необходима и да работи с двете си ръце. Другата лампа тип hands free е лампата-молив.

Много електротехници я използват, когато трябва да огледат повредено електрическо табло и естествено няма ток, докато свалят изгорял предпазител или извършват друг ремонт в тъмното.

Тази малка лампа-молив може да се хване между зъбите и да освети точно там, където трябва. Затова тя е необходим аксесоар в кутията им с инструменти, който винаги носят.

Избор на подвижна работна лампа 7

LED революцията се отрази и на преносимите работни лампи. Те станаха по-компактни, по-икономични, по-енергоефективни, по-надеждни и здрави. Много от съвременните и модерни подвижни работни лампи имат няколко степени на яркост или плавно димиране, което преди беше невъзможно. Често разполагат с две различни посоки на светене: аксиално (отпред) осветително тяло с лупа  и наситена странична светлина, осигурена от няколко SMD диода.

Избор на подвижна работна лампа 8

Едва ли се замисляме колко важни са подвижните работни лампи – тези насочени източници на светлина и колко много ни улесняват. Но винаги трябва да подбираме подходящата работна лампа според средата в която ще се ползва, условията, спецификата на работата и какво ще ни е най-удобно.

А, както виждате, има избор и разнообразие. Стига да знаете какво ви трябва.

текст: Д. Костов

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button