Как да изберем разклонител

Изборът на разклонител е важен елемент от създаването на оптимална токопреносна мрежа. Няма съвременен дом, офис или гараж, в който да няма нужда от разклонители. Колкото и контакти да са предвидени в дадено помещение, винаги има повече уреди, които искаме да включим едновременно. В дигиталния свят, в който живеем, всичко се нуждае от електрическо захранване. Разклонителите са най-лесният и удачен начин да доставим на правилното място нужния брой контактни гнезда за уредите, които се намират там.

Разнообразието от разклонители и удължители на пазара е огромно. Различни модели от различни фирми предлагат голяма вариативност на спецификациите. Как да изберем оптималния разклонител за конкретните ни нужди? Ще се опитаме да ви помогнем да се ориентирате в морето от възможности и да направите информиран избор.

Разклонителите притежават няколко важни и няколко второстепенни параметъра, които определят най-подходящото им предназначение.

Брой гнезда

Един от основните критерии за избор на разклонител е логично броят гнезда, които са ви нужни на определено място. Преценете броя на електроуредите, които се намират там в момента и предвидете евентуално добавяне на още статични уреди. Добре е да оставите и едно или повече свободни контактни гнезда, в случай че решите да включите подвижен уред или зарядно устройство. Така ще придобиете представа колко сокети са ви нужни и съответно може да изберете разклонител или разклонители със съответния брой гнезда. В това отношение изборът е голям. Броят гнезда варира от 1 (когато разклонителят е просто удължител) до 10.

Разгледайте разклонителите във Викиват

За домашна употреба най-масово се използват разклонители с от 3 до 6 контакта. При тях е най добро съотношението размери/функционалност и се вписват по лесно в интериорния дизайн. За офиса обикновено са нужни повече гнезда – от 6 до 10. Там често са разположени много консуматори в близост един до друг – компютри, монитори, принтери, скенери, рутери и други офисни електроуреди.  Разполагането на огромен разклонител в офиса не вреди чак толкова на офисния интериорен дизайн, колкото би навредил на домашния, така че максималният набор гнезда е добър избор. За гараж, работилница, търговско помещение или друго, броят нужни гнезда е строго индивидуален и няма как да се направи генерален извод. Просто следвайте универсалния съвет – пребройте статичните уреди, предвидете добавяне на още статични уреди в бъдеще и оставете 1-2 свободни гнезда за преносими уреди.

Дължина на кабела

Тук аритметиката е лесна – измерете разстоянието от стенния или подов контакт до мястото, където искате да разположите разклонителя. Разбира се, нужно е да предвидите и оптимизирате пътя на кабела. Ако е нужно да заобикаля различни препятствия като мебели, прозорци, врати; да минава през отвори или да бъде полаган в первази, лайсни или кабелни канали. След като изчислите нужната дължина, може да добавите допълнително още половин или един метър, за да може в случай на леки размествания в интериора да може да реагирате и да не се налага да сменяте разклонителя.

Разгледайте разклонителите с кабел във Викиват

Дължината на предлаганите на пазара разклонители обикновено е между 1.5 и 5 метра. Счита се, че за домашни и офис нужди не се налага по голяма дължина, тъй като във всяко помещение би трябвало да има разположени в близост контакти, от които да се захрани разклонителят. Ако все пак се нуждаете от пренасяне на захранване на голямо разстояние ще имате нужда от удължител. При тях дължината на кабела обикновено е между 5 и 25 метра, като се срещат и представители с 50 метра кабел.

Разгледайте удължителите във Викиват

Големина на протичащия ток

Сред важните параметри, по които трябва да изберете подходящ разклонител, е и мощността на уредите, които ще захранвате през него. Масовите разклонители на пазара са с кабел с три жила, всяко от които по 1.5 мм2 и са способни да пренасят ток с параметри до 16 А, 3500 W. Това е достатъчно за голяма част от електроуредите, но в случай че включвате много мощни уреди (някои отоплителни тела, проточни бойлери и др.) трябва да подберете разклонител с по-сериозни показатели.

Важно е да отбележим, че не е препоръчително да включвате един разклонител в друг, тъй като може да претоварите кабела на първия разклонител. Реално той ще понесе натоварването на всички уреди, включени и в двата разклонителя.

Прекъсвач

Наличието на прекъсвач (ключ), с помощта на който изключвате лесно целия разклонител и уредите в него, е удобна екстра. Ако в края на работния ден искате да се уверите, че сте изключили всички уреди на работното място, просто натискате ключа. Или ако ще отсъствате за по-дълго време от дома си, може да изключите чрез разклонителя уреди като компютър, телевизионен приемник, рутер и други. В случай например на гръмотевична буря, ценните ви уреди ще бъдат надеждно защитени от токов удар и евентуална повреда. В повечето случаи ключът е със светеща индикация. По този начин отдалече може да разберете дали сте изключили разклонителя или не.

Защита

И като стана дума за гръмотевични бури, някои разклонители притежават вграден предпазител за защита от свръхнапрежение или така наречения „токов удар“. Падането на мълния в близост обикновено е съпътствана от подобни пикове на напрежение, които често водят до частична или пълна повреда на по-чувствителните електроуреди. Не само мълниите водят до свръхнапрежение. В някои райони електричеството е с нестабилно напрежение и също може да доведе до повреди на уредите. Разклонителите с вградена защита са отличен избор, особено ако сте в такъв район, или просто искате да презастраховате ценните си електроуредите.

Разгледайте разклонители със защита

Комбинирани разклонители

Някои съвременни разклонители, освен контактни гнезда, имат и различни други функционалности. Например вграден USB хъб, който се свързва към компютър или лаптоп и осигурява няколко USB слота за захранване и свързване на уреди. Има и модели разклонители със защита от токови удари за лан кабели или за коаксиални кабели за телевизия. На пазара има и модели с дистанционно управление, с вградено осветление и с какви ли не други полезни и недотам полезни екстри.

Обезопасеност за деца

Разклонителите обикновено са разположени по пода или по мебелите, където са лесно достъпни за любопитните малчугани. Особено за домашна употреба е строго препоръчително да се сдобиете с разклонители ( и контакти) със защита от деца. Механизмът на защитата представлява две миниатюрни капачета, които затварят отворите за пиновете на щепсела. Отварят се само, когато бъде поставен щепсел в гнездото. При опит за проникване с какъвто и да е друг предмет неуспехът е гарантиран.

Разположени под ъгъл гнезда

Голяма част от електроуредите са оборудвани с Г-образен щепсел на захранващия кабел. Когато контактните гнезда са разположени стандартно, с пинове напречни на тялото на разклонителя, поставянето на няколко подобни щепсела един до друг е много трудно, често и невъзможно. Затова много от съвременните разклонители са с гнезда, разположени под ъгъл 45 градуса спрямо тялото. По този начин Г-образните щепсели се поставят без проблем един до друг под ъгъл.

Опции за монтаж и окачване

За по-добра интеграция с интериора, някои разклонители са пригодени за вграждане в мебели. Удобно и практично, ако имате нужда от захранване върху работния си плот или бюро, но не се нуждаете постоянно от него. С едно натискане разклонителят се показва от повърхността и е готов за употреба. Когато нямате нужда от него, с натискане го прибирате обратно в повърхността. Някои разклонители имат опция за монтаж чрез винтове на стена или мебелна повърхност, а други имат ухо или кука за окачване.

Тук ще вметнем и доста разпространените разклонители без кабел – за директно включване в контакт. Те представляват тяло с вграден щепсел от едната страна и едно или няколко гнезда от другата. Удобно и компактно решение, но трябва да се внимава да не се превиши допустимата консумация на електричество.

Разгледайте разклонителите за контакт във Викиват

Прахо и влагоустойчивост

В домашни или офис условия обикновено не е нужно разклонителите да притежават защита от прах и влага. В мокрите домашни помещения не е добра идея да се ползва разклонител по принцип. Съществуват обаче разклонители със степен на защита от атмосферни условия, които намират широко приложение при употреба на открито. Най-общо можем да ги разделим на два вида – градински / гаражни разклонители, и удължители и разклонители за строежи и индустриални цели.

Първият вид се отличава с висока степен на влагоустойчивост и някои интересни начини за монтаж (например колче за забиване в земната повърхност). Разклонителите от втория вид често са с високи нива на IP защита, подсилена конструкция, гумирано тяло и щепсели, голяма дължина на кабела, вграден предпазител, висок номинален ток и т.н.

Разгледайте разклонители / удължители макари във Викиват

Exit mobile version