Електротехника за бита и съвети

Как да изберем стойка за телефон, таблет и навигация

Телефонът отдавна не е само телефон – той служи за навигация, като музикален плейър или с определени приложения и като асистент в шофирането. Няма как да го оставите настрана докато шофирате. Той трябва да е постоянно на разположение и да е поставен удобно и безопасно пред вас. За тази цел се използват различни автомобилни стойки за телефон, наричани още поставки и държачи. Освен това докато телефонът е на стойката, може и да се зарежда при дълъг път. При някои стойки зарядното е вградено, т.н. докинг станции, а други са просто място за поставяне на телефона при шофиране.

На какво да обърнем внимание, когато търсим стойка за телефон (таблет, навигация) за кола?

 

 • стабилност;
 • размери от/до на телефона, който побира;
 • функционалност;
 • здравина, надеждност и дизайн.

 

Как да изберем стойка за телефон, таблет и навигация 1

 

Вижте всички стойки за телефон, таблет и навигация във Викиват ТУК

 

На първо място е стабилността на монтажа на стойката към автомобила. Независимо дали карате по магистрала или неравен терен, стойката трябва да е здраво фиксирана към автомобила и също така, здраво да държи телефона да не изпадне от нея. Колкото по-голям и по-тежък е телефона, толкова по-здрава и надеждна трябва да е стойката, на която ще го поставим.

Когато избираме стойка, трябва да проверим, дали степента на отваряне (степен на адаптивност) на фиксиращия механизъм, съответства с размерите на нашия телефон или таблет (Fit and Grip). За предпочитане са държачи, които освен отстрани, имат и поддръжка отдолу, която да поеме част от тежестта на устройството. Ако долната подложка е непрекъсната може да възпрепятства зареждането на телефона, докато е на стойката, затова избирайте долна подложка, която е с отвор по средата.

Добра функционалност, означава лесно боравене с телефона докато е на стойката. Лесно завъртане на 360°. Манипулации с една ръка, защото другата е на волана. Лесен монтаж и демонтаж на телефона към стойката. Лесно регулиране на стойката спрямо ъгъла на погледа и др.

Надеждността, дълготрайността и добрият стил са, както винаги, свързани с производителя и използваните материали. Добри параметри ще намерите при производители като: Qoltec, Nedis, Remax и др.

 

Как да изберем стойка за телефон, таблет и навигация 2

Начините на закрепване на телефона към стойката са следните:

 • чрез странично притискане (има и бутон за освобождаване на захвата);
 • тип щипка;
 • чрез магнит.

Има и стойки за телефони, които се поставят на хоризонталната част на арматурното табло на колата, изработени от специален неприплъзващ силикон. Явлението се нарича адхезия.

Поставката за мобилното устройство за автомобил може да бъде монтирана на няколко места в предната част на колата, като всяко от тях си има предимства и недостатъци:

 • към предното стъкло посредством вакуум;
 • към вентилационните отвори на парното;
 • към таблото;
 • към CD слота;
 • към облегалката за глава.

Когато избираме стойката според мястото, на което я монтираме трябва да се съобразим с факта, че шофьорът не трябва да отклонява твърде много погледа си от пътното платно, поглеждайки към телефона.

Как да изберем стойка за телефон, таблет и навигация 3

Понякога въздушните решетки на вентилацията (парното) са разположени твърде ниско, за да е удобно да се постави стойката и телефона на тях. Предимството им е, че нямат удължено рамо, какъвто е понякога случая със стойките монтирани към стъклото. Обикновено имат опция за завъртане на 360°. При монтаж към вентилационната решетка, трябва да внимаваме, особено през зимата да не увеличаваме твърде много притокът на горещ въздух в колата, защото това може да увреди телефона.

При монтаж в отвора за CD автоматично се лишаваме от възможността да слушаме компакт дискове, докато телефона е там, а и така също, често CD плейъра е разположен доста ниско на таблото, за да е удобно поглеждането към телефона, докато шофираме.

 

Вижте всички стойки за телефон, таблет и навигация във Викиват ТУК

 

Стойките монтирани за облегалката за глава, могат да бъдат ползвани единствено от пътниците на задните седалки, което е техен основен недостатък. Но пък са отличен избор, когато искаме децата на задната седалка да гледат филм на таблета, докато се возят.

Как да изберем стойка за телефон, таблет и навигация 4

 

При монтаж на таблото, стойката е на едно ниво с погледа на водача и може да бъде монтирана сравнително близо до очите му, без за това да се налага да се използва твърде дълго рамо, което при неравен път се люлее. Използва се специална лепкава подложка, направена от материал с висока адхезия, която стабилно залепва за повърхността на таблото, към която чрез вакуум се фиксира самата поставка. Предимството е, че лепкавата подложка е за многократна употреба и, когато сякаш се разхлабва, просто трябва да се измие и повторно да се залепи. С тази функция може да използва неограничено дълго.

Монтажът на стъклото е един от най-предпочитаните варианти за позициониране на стойката за мобилно устройство. Чрез вендуза и лостов механизъм, се образува вакуум между силиконовата основа на стойката и предното стъкло на колата. Ако телефонът не е прекалено голям и тежък, този монтаж е достатъчно здрав. За да бъде екранът му по-близо до очите на шофьора, се използва удължител (рамо), което при неравен терен може да вибрира и да се клати. И тук както в повечето случаи стойката позволява завъртане на 360°.

Голяма част от съвременните стойки за кола са комбинирани с безжично зарядно устройство, така телефона се зарежда докато е на стойката, без да се занимавате с каквито и да е кабели. Може да се използва за всеки тип телефон, ако той вече има безжична функция за зареждане като Iphone 8, Samsung S6, S7, S8 или по-нови модели.

Ако телефонът ви е по-стар или не поддържа функция на безжично зареждане, се налага да се зарежда по обичайния начин – чрез кабел включен в зарядно устройство в гнездото на запалката на колата. Това е особено важно при дълъг път, когато ползваме телефона като навигация или за слушане на музика.

Всеки нов модел предлага все повече възможности и функции и човек логично очаква, че ще има и по-издръжлива батерия. За съжаление това съвсем не е така. Капацитетът на батерията на базовите модели почти не се е увеличил през последните 3-4 години. А тъй като приложенията стават все по-големи и мощни, консумацията на телефона се покачва и понякога батерията не може да издържи дори един ден, затова зарядното устройство за кола стана незаменим аксесоар за всеки, който пътува по-често. Добре е да знаем:

5 основни правила при зареждането на мобилен телефон в автомобил

 • изключвайте зарядното устройство от източника на захранване (гнездото на запалката), когато не се използва. Особено, когато двигателят не работи. Зарядното може да изтощи акумулатора на колата ако е постоянно включено. Някои зарядни имат предпазни функции и се самоизключват, когато телефонът е напълно зареден, затова проверете дали зарядното има такава защита. Дори при изключен телефон, зарядното консумира ток от акумулатора и може да го изтощи ако стои достатъчно дълго включено, при изключен двигател;
 • когато избирате зарядно устройство, проверете съвместимостта му с всички мобилни устройства, които ще зареждате. Повечето зарядни устройства използват стандартна букса USB, но има и такива, които са произведени преди навлизането на този стандарт;
 • не оставяйте телефона си включен в зарядното устройство след пълното му зареждане. Ако телефона остане включен след като батерията му се е заредила на 100%, това ще намали живота на батерията. Експертите препоръчват батерията да не се зарежда напълно, а да се поддържа между 60 – 90%;
 • ако искате мобилния телефон да се зареди бързо – изключете го по време на зареждане или поне изключете всички приложения и интернета, докато се зарежда. Това ще увеличи значително скоростта на зареждане;
 • винаги е добра идея да имате зарядно с повече от едно USB. Така ще можете да зареждате повече от едно мобилно устройство. Също така, когато избирате зарядно устройство, гледайте колко ампера ток отдава. Едно зарядно с 2А ще зареди доста по-бързо телефона, отколкото зарядно с 0.4А.

 

Вижте всички автомобилни зарядни устройства за телефон във Викиват ТУК

 

Текст: Д. Костов

Related Articles

One Comment

 1. Много полезна статия. Тъкмо се чудих каква стойка да избера. Сега съм доста наясно какво ми трябва

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button