ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съветиИндустриална електротехника и автоматика

LED прожектори

LED прожекторите изместват метал-халогенните и халогенните прожектори във все повече сфери на приложение и това съвсем не е случайно. LED прожекторът представлява оптична система, фокусираща светлината чрез рефлектор върху определена площ. При него източникът на светлина е светодиод или светодиоди. Икономията на ток спрямо халогенните прожектори е такава, че разходът за електричество може да намалее с до 90%. LED прожекторите излъчват ярка насочена светлина, при много ниска консумация на енергия, имат дълъг живот от десетки хиляди часове и нямат нужда от допълнителни разходи по обслужването. Така тези източници на светлина се оказват незаменими за създаването на неповторим облик на градовете, поставянето на акценти, показването и подчертаването на красотата на историческите здания и съвременни сгради. LED прожекторите са оптималното решение за осветлението на съвременните улици, мостове, рекламни пана, паркинги и складови площи, обществени пространства и стадиони.

LED прожектори 1

Конструкция на LED прожекторите

Съвременните светодиодни прожектори на водещите производители имат елегантен дизайн на корпуса, който обикновено е от алуминий. Използването на алуминий се обуславя, не само поради ниското относително тегло на този материал, но и защото той има отлична топлопроводимост, което осигурява добро охлаждане на мощните LED прожектори. Около единичен мощен диод или група от светодиоди е разположен светлоотражател, изработен от метал с нанесен във вакуум тънък и блестящ слой алуминий. Зададеният от конструктора ъгъл на разсейване на светлинния поток осигурява високи потребителски качества на LED прожектора. Отделните елементи на корпуса са свързани плътно и са поставени силиконови уплътнители за обезпечаването на влаго и прахонепропускливостта на прожектора. Високата степен на защита от външни въздействия от типа на IP65 осигурява на електронните компоненти на прожектора дълъг живот. Такива прожектори са предназначени за градинско, парково, улично осветление и като цяло – за експлоатация на открито. Прожекторите произведени от реномирани фирми като Braytron се отличават от евтините и некачествени изделия, произведени от неизвестни производители.

LED прожектор, зелен
Градински LED прожектор със зелена светлина

Корпусът на качествените прожектори има нанесено по прахова технология антикорозионно покритие, осигуряващо надеждна защита от механически повреди и неблагоприятното въздействие на околната среда. В качествените светодиодни прожектори в центъра е разположен LED модул, създаден по COB (chip on board) технологията или по SMD (surface mount device). Пред него е разположено прозрачно закалено стъкло, обхванато от рамка с поставени уплътнения. В задната част на прожектора е предвидена монтажна рамка, с която изделието се закрепва на стена, стълб или друга хоризонтална или вертикална повърхност. Електрическият кабел захранващ LED прожектора влиза в корпуса чрез гумен маншон, възпрепятстващ проникването на влага. Самият кабел е с двойна изолация и е с характеристики, предвиждащи външно полагане. Захранването е стандартното мрежово захранване от 220VAC/50Hz. Съвременните качествени LED прожектори имат висок индекс на цветопредаване. Това е способността на светлината да възпроизвежда естествените цветове, което означава, че светлината на LED прожектора се възприема от очите като много близка до слънчевата светлина и ако една дреха е с определен нюанс на лилавото при слънчева светлина, то този нюанс в голяма степен ще се запази и при осветяването на дрехата от LED прожектор.

Видове LED прожектори

1. LED прожектор с PIR датчик.

LED прожектори 2

Много често LED прожекторите се използват за осветяване на открити пространства, като дворове, междублокови пространства, предверие на гаражни клетки или широки тераси. С цел – икономия, а също и сигурност, към тях са монтират датчици за движение, които реагират на инфрачервените лъчи излъчвани от всяко топлокръвно тяло, т.е. PIR сензор. Функцията на така създадената проста система от две устройства е следната. Когато в диапазона на действие на датчика навлезе човек или едро животно, сензора включва електрическа верига и подава захранване към LED прожектора – той светва и осигурява светлина на човека, който например вкарва колата си в гаража или се придвижва от един корпус до друг в рамките на складова площ. А може да показва на домакина, че на терасата му има движение и осветява кой е навлязъл в периметъра.

Разновидност на този прожектор е прожекторът снабден с датчик за осветеност. При него удобството е, че сам се включва привечер и сам се изключва на зазоряване. По скъпите модели притежават регулатор на силата на светлината, която да задейства прожектора.

2. LED прожектор RGB с дистанционно управление.

LED RGB
LED прожектор RGB и дистанционно

Това е LED прожектор с LED диоди в три цвята: R – red (червен), G – green (зелен), B – blue (син). При различни комбинации от тези светлини, прожекторът може да свети в 16 различни цвята, които могат да да се избират от дистанционно управление. Този тип прожектори се използват в дискотеки, концерти, домашни партита или, зад водонепропускливо стъкло, за осветяване на водата на басейни.

Разновидност на RGB светодиоден прожектор е многоцвететен LED прожектор с 18 мощни диода разположени в линия. Прожекторът е с дължина от порядъка на 500-600mm  и през равни разстояния са поставени разноцветни LED диоди с голяма мощност. Светлините се сменят чрез специален контролер. Има възможност и за предварително програмиране. Има и LED прожектори със 72 диода в няколко реда, работещи на същия принцип.

 

3. Свръхмощни LED прожектори

Става въпрос за светодиоден прожектор с мощност 1000W и светлинен поток 90 000-100 000 лумена, при 90-100 lum/W, които се осигуряват от 440 мощни светодиода, в един корпус. LED прожектори от този вид се използват за осветяване на стадиони, летища и други големи пространства. Предизвикателството при този прожектор е осигуряването на охлаждането, по начин недопускащ проникването на влага в корпуса. Използват се специални вентилационни клапани, които се отварят при повишаване на температурата, уплътнителите са силиконови, а щуцерът, през който влиза захранващия кабел в корпуса, осигурява херметичност на тялото.

Има и много други разновидности LED пожектори. При някои от тях на предното стъкло се поставя леща, която увеличава светлинния поток, други RGB прожектори са с кръгла форма, а прожекторите с бяла светлина може да се избират по цветната температура, има разновидности със студено бяла или топлобяла светлина.

 

Преимущества на LED прожекторите

Светодиодните прожектори имат редица предимства, някои от които са характерни за всички LED осветителни източници.

  • LED прожекторите осигуряват високи светлинни характеристики при много ниско ниво на потребление на електроенергия, благодарение на това LED прожекторите намаляват разходите за осветление 7-10 пъти.
  • животът (ресурсът) на светодиодните прожектори е 30 000 – 50 000 часа, което се равнява на 5 години непрекъсната работа. Това позволява да забравим за смяна на лампите при монтиране на LED прожектора. Някои фирми дори произвеждат устройства с удължен срок на работа.
  • LED прожекторите са напълно безопасни. Не съдържат вредни за човек вещества, не създават вредни пулсации на светлинния поток и не излъчват ултравиолетови лъчения. Не е необходима специална утилизация след края на цикъла им на работа.
  • LED прожекторите са нагряват много по-малко от халогенните и метал-халогенните прожектори. Това позволява различни решения, неприложими за стария вид прожектори.

Благодарение на всички свои предимства, както и различните видове, LED прожекторите са едни от основните флагмани на LED осветителните тела, в случващата се в момента LED революция в осветлението. Универсалност, практичност, лека експлоатация, отлични светлинни характеристики, висока продуктивост, екологичност – това са основните причини за популярността на светодиодните прожектори.

 

 

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button