ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съвети

Регулатор за ниво на течност с поплавък

Видове регулатори

В индустрията се използват различни устройства и системи за регулиране нивото на течности, електронни, електрически, живачни, електромеханични и механични. Електронните са най-точни, но цената им е сравнително висока, а и в голяма част от случаите толеранса в нивото на сработване на регулатора на нивото на течностите, допуска известни отклонения. Един от ниворегулаторите, които намират най-широко приложение в бита и промишлеността е електрическия регулатор на ниво с поплавък и тежест. Простата му конструкция, лесно свързване и безпроблемна експлоатация, правят този уред предпочитан при контрол на нивото в резервоари.

Устройство на електрически регулатор на течности

На снимката жълтото цилиндрично тяло е тежестта, а жълтосиньото – поплавъка. В тялото, играещо роля на тежест, има аксиален отвор, през който се прокарва кабела. В зависимост от разположението на тежестта по протежението на кабела, разстоянието между него и поплавъка се променя, а оттам се променя и рамото на движение на поплавъка. Така се осъществява корекция на граничното горно ниво, при достигането на което ниворегулаторът изключва помпата.

При поставянето му трябва да се съблюдава граничното долно ниво, при което ниворегулаторът трябва да включи помпата и резервоарът да започне да се пълни, да е на 0.2m от дъното. Друг необходимо условие е, че диаметърът на резервоарът, ако е кръгъл или ширината му, ако е с правоъгълно сечение, не трябва да не е по-малка от 0.6m. Общата дължина на кабела е 2m. Температурата на регулираната течност не трябва да е по-малка от 0 С° и не трябва да превишава 50 °С. Не трябва да се докосва течността при включен в мрежата ниворегулатор. Трябва, при включване към електрическата мрежа, да се използват дефектнотокови защити 30 mA.

original_44615

Контролера за ниво на течности е особено полезен при потопяеми помпи, които се развалят ако работят на сухо, защото няма вода, която да ги охлажда. Свързването на ниворегулатор към помпата не позволява това да се случи.

 

Варианти на свързване

Електрическото свързване може да стане по 3 различни начина:

I вариант – свързване при функция за пълнене на резервоара.

Синият проводник на ниворегулатора се свързва към фазовия проводник на електрическата помпа, а черният към нулата на инсталацията (кафявият проводник се изолира). След включването на помпата чрез пускател, тя започва да пълни резервоара с вода или друга течност.  Когато водата достигне предварително зададеното ниво, поплавъка отваря нормално затворения контакт и изключва помпата. При тази операция е характерно това, че помпата се включва ръчно.

II вариант – свързване при функция за изпразване на резервоара.

Кафявият проводник се свързва към фазовия проводник на електрическата помпа, а черният към нулата на инсталацията (синият проводник се изолира). При отваряне на кран в долната част на резервоара, за използване на съдържащата се там вода (или течност), нивото започва да спада. Когато водата достигне предварително зададено долно гранично ниво, нормално отвореният контакт на ниворегулатора се затваря и включва електрическата помпа. При тази операция е характерно това, че изпразването се извършва ръчно.

Float-Switch---9008

III – вариант – свързване при функция на автоматично пълнене и изпразване на резервоара.

При този вариант кафявият проводник се свързва към фазата на помпата, а синият към фазата на електромагнитен вентил, разположен в долната част на резервоара. Черният проводник се свързва с нулата на инсталацията. При подаване на ток към схемата, помпата ще пълни съда докато достигне горно гранично ниво и поплавъкът ще отвори нормално затвореният контакт, като при това се затваря нормално отвореният контакт и се подава напрежение на електромагнитният вентил, който започва изпразването на съда. Вместо вентил, може да се използва втора помпа, която да изсмуква вода от съда. Процесът ще спре, при спиране на електричеството в схемата.

variant III
Свързване при функция за автоматично пълнене и празнене на резервоар с течност

 

Заключение

Ниворегулаторът за контрол на нивото на течности намира приложение навсякъде, където има необходимост от управление на процесът на пълнене и изпразване на резервоари за вода и други течности като басейни, шахти, разширителни съдове при изпомпване на вода чрез битови сонди, малки пречиствателни съоръжения и др. Простото му устройство и ниската цена го правят желан и надежден помощник за много дейности, при които е необходимо да се контролира нивото на течности.

Related Articles

5 Comments

  1. За два кубика резервоар монтаж на поплавак който да сигнализира само при достигане на водата на определено ниво.

  2. здравейте,
    интересуваме този Регулатор за ниво на течност с поплавък мога ли да го използвам в кладенец. Когато водата в кладенеца се изчерпи да изключи помпата, а когато нивото на водата се покачи до желаното от мен ниво да включи помпата?

  3. Могат ли да се свържат два такива поплавъка към водна помпа?Ако да как точно става електрически?Единия да предпазва помпата от работа на сухо , а вторият да я кара да се включва и изключва регулирайки ниво на течност във съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button