Новини

Папа Франциск одобри LED обновяването на базиликата Св. Петър

Папа Франциск официално даде благословията си за мащабно обновление на осветлението на базиликата Св. Петър във Ватикана със светодиодни осветителни тела. За целта ще бъдат произведени по поръчка 700 осветителни тела с над 100 000 диода в тях.

Планирането на новата осветителна система за най-голямата църква в света вече е на финален етап. Изчисленията и симулациите за светлинния проект са приключени и след като вече получи одобрението на папата ще стартира производството на осветителните модули. Финализирането на реновацията е планирано за края на 2018 година.

Обновяването на осветлението има за цел да повиши значително осветеността на интериора на базиликата, както и да се акцентира със светлина върху отделните произведения на изкуството, статуи и орнаменти. Проектът залага на разположение на телата, при което се получава голямо количество индиректна светлина. Този дизайн елиминира наличието на сенки и неосветени места е интериора. В базиликата се намират огромен брой мозайки, както и най-голямата мозайка в света с площ 10 000 кв. м. Новите LED светлинни тела ще акцентират и върху тях, като търсеният ефект е не само по-добра видимост, но и оптимално цветопредаване на тези шедьоври на изкуството.

Папа Франциск одобри LED обновяването на базиликата Св. Петър 1

Друг важен аспект на новото осветление е възможността за регулиране на светлината в зависимост от конкретните нужди. Когато например има пряко телевизионно излъчване от вътрешността на базиликата, осветлението бързо и лесно ще осигури нужното осветяване по международните телевизионни стандарти.

Не на последно място, замяната на остарялото осветление с модерни LED осветителни тела, ще донесе около 85% намаляване на електроенергията за осветление на базиликата. Това е важен ефект, напълно в тона на папа Франциск, който отделя голямо значение на опазването на околната среда.

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button