ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съветиКак да направя

Конвертори, постояннотокови

Както стана дума в предишната статия съществуват и конвертори преобразуващи постоянен ток. Те се наричат постояннотокови конвертори. Обичайната употреба на тези преобразуватели е за превозни средства, които работят с акумулатори осигуряващи 24 VDC в електрическата им система. Това са камиони, каравани, автобуси, моторници, скутери, яхти и др. Когато е необходимо захранване на електрическо оборудване работещо на 12 VDC, се налага използването на постояннотоков конвертор.

Така например ако имате телевизор на 12 VDC, но искате да го ползвате и в кемпера си или караваната, а там напрежението от акумулатора е 24 VDC, ще се наложи да използвате постояннотоков конвертор. Както при променливотоковите, така и при правотоковите, конверторът се избира по мощността си. Тя се определя като сбор от захранваните консуматори, включени едновременно към него.

конвертори

Тези конвертори могат да са трансформаторни или импулсни, имат защита от претоварване, пренапрежения и прегряване. Включват се със силови кабели към акумулатора. Сечението на кабела трябва да е съобразено със силата на тока протичащ през него. Имат светлинна LED индикация. При включването на конвертора е важно да се внимава да не се обърни поляритета, защото това е опасно за устройството, независимо от защитите.

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button