Уличното осветление намалява престъпността с 39%

Всеизвестен факт е, че уличното осветление, освен че подобрява пътнотранспортната обстановка, е и сериозен фактор за намаляване на престъпността. Криминалните елементи предпочитат да вършат деянията си в тъмнина. Досега обаче не беше правено проучване как и колко точно осветлението влияе върху нивото на престъпност. Американски учени се заеха със задачата и проведоха експеримент, за да ни осветлят по въпроса.

80 жилищни комплекса в Ню Йорк с висока престъпност са включени в изследването, продължило 6 месеца. Научният екип Crime Lab , съвместно с полицията на Ню Йорк, кметския отдел за борба с престъпността и общинската служба за благоустройство, са провели контролирания експеримент.

Половината от районите са били оборудвани временно с ново, интензивно LED улично осветление, а другата половина са оставени с оскъдното си осветление. Изследването показва, че насищането на улиците в кварталите със светлина е довело до спад от 39 процента на общия брой нощни престъпления. Статистиката се отнася както до леки престъпления, така и до тежки криминални прояви като въоръжени грабежи и убийства.

Изследването е финансирано от американското правителство и има за цел да подпомогне усилията на градове като Ню Йорк да намалят престъпността и съответно да редуцират броя на задържаните престъпници в претъпканата затворническа система на САЩ.

Exit mobile version