Как да направяПотребителска електроника и компютърни системи

Зареждане на лаптоп със зарядно заместител и как да изберем?

Понякога в нашия технологично захранван свят се случва да има ситуации, в които няма друг вариант, освен да вземем зарядно за лаптоп назаем от приятел или да закупим зарядно заместител. Може би сте изпадали в такава ситуация след изгубване или повреда на вашето зарядно. Често хората търсят зарядно за лаптоп от същата компания и се опитват да оправят нещата. Безопасно ли е да използвате зарядно заместител с различни спецификации? Сега ще се опитаме да дадем отговор.

Какво ще стане ако се опитам да заредя лаптопа си със зарядно заместител?

Може би сте наясно, че всяко зарядно устройство e създадено да работи с определен входен променлив ток. То преобразува входния ток в определен постоянен ток, който зарежда батериите и спомага управлението на нашите електронни устройства. Много производители на чувствителни устройства пишат много информация на зарядните, което прави трудната част с извличането на информацията за стойностите на напрежението и тока по-лесна. И все пак, в ситуация, когато има малко или никаква информация на етикета, трябва да избирате зарядно замистел с повишено внимание.

Избор на заместител на зарядно за лаптоп – Какво трябва да знаем?

  1. Трябва да се познават добре параметрите на зарядното като: Изходно напрежение, Изходен ток, размери и специфика на конектора от зарядното към лаптопа
  2. Важни фактори, които се вземат предвид при избора на зарядно заместител са:
  • изходно напрежение: напрежението трябва да съвпада с напрежението на фабричното зарядно
  • изходен ток: токът трябва да съвпада с този на фабричното зарядно, възможно е да се замести с друго с малко по голям ток
  • накрайник:въпреки, че някои накрайници / конектори изглеждат еднакво, като пример лаптопи Dell и HP, работят единствено и само с една марка лаптопи..

зарядно заместител за лаптоп

  1. Ако избраното зарядно заместител е с накрайник / конектор различен от този на оригиналното е нужно да се смени със стандартна букса или да се избере преходник.

зарядно заместител за лаптоп

  1. Най-често се разваля захранващият кабел на зарядното включващ се към мрежата, като в този случай е нужно да закупите само кабел с подходяща букса. В случай че е развалена електронната част на зарядното се закупува изцяло ново зарядно заместител. Сравнително често се случва и повреда на кабела, който е от зарядното към лаптопа. В този случай се срязва до здрава част и се заменя с нов кабел.

зарядно заместител за лаптоп

  1. Ако лаптопът е закупен в САЩ не е необходимо да се закупува конвертор, в този случай най-често се сменя само кабел или само преходник към EU стандарт.
  2. Всичко описано до тук не важи за зарядни за лаптопи Apple – при тях е нужно да се закупи изцяло ново зарядно заместител, не е възможно да се използва какъвто и да е заместител.

Въпреки че има други незначителни неща, които играят роля за правилната работа на лаптопа, споменатите по-горе точки ще са достатъчни за безопасното зареждане.

Избери зарядно заместител от магазина

 

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button