Електротехника за бита и съвети

Защо е опасно да включваме разклонители последователно

Ежедневието ни е пълно с електроуреди. И в дома, и в офиса, и в гаража, на вилата… навсякъде има множество уреди, които се нуждаят от електричество, за да функционират. Поради това често се налага употребата на разклонители. Или контактните гнезда не достигат и се нуждаем от допълнителни, или се налага да осигурим контактни гнезда на известно разстояние от статичния контакт на стената или пода. Разклонителите са най-лесният и практичен начин да постигнем тези неща.

Рано или късно, всеки се изкушава да включи разклонител в друг разклонител, за да постигне още повече контактни гнезда, или да осигури електричество на още по-голямо разстояние. Това обаче е крайно непрепоръчително и тук ще разгледаме защо, и какви биха били евентуалните вреди от последователното включване.

Вижте всички разклонители от Викиват ТУК

Претоварване

Проверете максимално допустимата мощност, посочена върху тялото на разклонителя.
Товароносимостта на разклонителя обикновено е изписана на всеки разклонител, като типично е около 3500 W (вата). За битовата електрическа мрежа, тази мощност не бива никога да се превишава.

 

Защо е опасно да включваме разклонители последователно 1
разклонител Brennenstuhl с 6 гнезда

Изчислете колко и какви устройства можете да свържете.
Върху вашите електрически устройства ще намерите етикет посочващ съответната консумирана мощност.
Например решавате да включите едновременно следните често срещани устройства към разклонител в кухнята си:

  • Електрическa кана за вода – приблизително 2000 W
  • Кафе машина – приблизително 900 W
  • Микровълнова – приблизително 1000 W

Общата консумирана мощност на всички уреди е сумата от мощностите на всички уреди, като в този случай 2000W + 900W + 1000W = 3900 W. Tъй като максималната допустима мощност, която може да се осигури е приблизително 3500 W, разклонителят бива претоварен при 3900 W.
Ако към разклонител включен към ел.мрежа се свърже втори, консумираната енергия няма да се разпредели между двата разклонителя, а ще се натрупа само в единия. Това ще доведе до претоварване, като в общия случай това е първият разклонител, който е включен директно в контакт.

Виждате колко лесно е да се претовари дори само един разклонител, включен директно в електрическата мрежа. Какво остава за два или повече, включени последователно.

Опасността от претоварване не се отнася само до разклонителите с кабел, а и до особено популярните през последните години разклонители за контакт. Те представляват разклонително тяло с един щепсел и две или повече контактни гнезда. Разклонителят за контакт е особено привлекателен начин за сдобиване с допълнителни контактни гнезда, но при него важат същите правила за безопасност – задължително съобразете мощността на включените в него уреди и сумарната мощност на всички уреди, включени в даден контакт чрез разклонители.

Защо е опасно да включваме разклонители последователно 2
разклонител за контакт

Вижте всички разклонители за контакт от Викиват ТУК

Защо претоварването е толкова опасно?

Много хора смятат, че автоматичният предпазител на таблото в апартамента, офиса или друго място, ще сработи в случай на претоварване. Това е така, но само в случай, че токът на задействане е значително надвишен. Това означава, че предпазителят може да сработи само след като вече разклонителят е претоварен за по-дълъг период от време.

В случай на претоварване корпусът на разклонителното тяло може да се нагрее до 200°C след няколко минути, което може да доведе до така наречения „тлеещ огън“. Такъв огън се различава от нормалния огън, тъй като няма видими пламъци. Пожар от такъв вид е много опасен, поради трудното му идентифициране. От нагряването домашният прах или други лесно запалими материали могат да се възпламенят и в най-лошия случай да се стигне до по-нататъшно разрастване на този огън и цялостен пожар.

Защо е опасно да включваме разклонители последователно 3

Как да предотвратим прекомерната употреба на разклонители?

Разбира се, най-добрият начин е да разполагаме с достатъчно на брой, добре планирани и оптимално разположени контактни гнезда в стените и подовете си. Това можем да постигнем, ако тепърва ще изграждаме или обновяваме основно електрическата си инсталация. В повечето случаи обаче ще трябва да се задоволим с наличната вече електрическа инсталация и да се съобразим с възможностите й.

За да избегнете опасността от претоварване и съответно злополука, следвайте основното правило – изчислете сумарната мощност на включените в даден разклонител консуматори. Като това означава всички консуматори, включени в самия разклонител, както и в разклонители, включени последователно в първия разклонител. Сумарната мощност не бива да превишава и дори да е близка до максимално допустимата мощност на първия разклонител.

Когато уредът е с висока мощност (фурна, бойлер, мощно отоплително средство, климатична система…) е крайно непрепоръчително да се включва в електрическата мрежа през какъвто и да било разклонител. Мощността на тези уреди често е достатъчна, за да претовари разклонител или удължител дори самостоятелно. Включването на подобни уреди е добре да се извършва директно в силов контакт, предвиден за целта, или в някои случаи дори без контакт, а с твърда връзка към електрическата система.

 

Защо е опасно да включваме разклонители последователно 4

За да се ориентирате какви са мощностите на различните електроуреди сме ви приготвили примерни стойности на най-разпространените от тях.

Внимание! Това са примерни стойности. Не правете изчисления за реални ситуации, базирани на тези данни. Винаги изчислявайте чрез реалните стойности, обозначени върху конкретните електроуреди, които ще използвате.

Електродомакински уреди Типична консумирана мощност в киловатове
Готварска печка 1.8 kW
Готварска печка 2.2 kW
Готварска печка 2.8 kW
Микровълнова фурна 0.8 kW
Микровълнова фурна 1.2 kW
Електрически котлон 0.5 kW
Електрически котлон 0.8 kW
Електрически котлон 1 kW
Електрическа скара 1.5 kW
Електрическа скара 2 kW
Тостер/партигрил 0.8 kW
Тостер/партигрил 1.2 kW
Кафемашина 1 kW
Пералня 1.1 kW
Пералня със сушилня 4 kW
Миялна машина 0.8 kW
Миялна машина 1.05 kW
Абсорбатор 0.17 kW
Бойлер 1 kW
Бойлер 1.5 kW
Бойлер 2 kW
Бойлер 3 kW
Проточен бойлер 3 kW
Проточен бойлер 5 kW
Проточен бойлер 6 kW
Проточен бойлер 7 kW
Прахосмукачка 1.6 kW
Прахосмукачка 2 kW
Прахосмукачка 2.2 kW
Ютия 1.6 kW
Ютия 1.8 kW
Ютия 2 kW
Вентилаторна електрическа печка 1.5 kW
Вентилаторна електрическа печка 2 kW
Електрическа печка 1 kW
Електрическа печка 2 kW
Електрически радиатор 2 kW
Телевизор 0.06 kW
Система за домашно кино 0.18 kW
Аудио система 0.15 kW
Компютър 0.25 kW
Related Articles

One Comment

 1. Коментар:
  Да, така е ! "Съвременните разклонители" , 6 слота с 16A общ ключ и 1,5 mm2 кабел + още един такъв с 6 слота , след първия… и не се мисли, че всеки слот от тях консумира.
  Първият е включен в контакта на стената! Незнайно: Дали е заземен, дали е със съответното сечение на проводника и какво стои зад него, 16А/25А , има ли ДТЗ…А и главния предпазител ?
  В офис за PC техника, в мострена зала:
  "Вие с какво се отоплявате?"
  "Ами…с мониторите и компютрите…" При разпечатване на документи предпазителят изключи.
  "Често ли става?"
  "Всеки ден!"
  А и това което се продава вече не е същото! Предпочитам да си купя кабел , щепсел , разклонител / BG /и да го направя сам . За да знам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button