Акумулаторни електрически инструменти – предимства и недостатъци

Когато се налага да си закупите нов ръчен електрически инструмент, един от основните въпроси, които възникват е, какъв да бъде: кабелен или безжичен (акумулаторен). Никой не иска да бъде ограничаван, докато работи и много хора ще изберат акумулаторния инструмент, но дали това е най-правилният избор? За да стане ясно какво ще ви трябва, в зависимост от работата, която ще вършите, ще разгледаме основните предимства и недостатъци на всеки вид.

Предимства и недостатъци на кабелно захранвани ръчни електрически инструменти

Ръчните електроинструменти с мрежово захранване са предпочитани от строителните работници, които трябва да използват един и същ електроинструмент през целия ден в сравнително ограничен периметър на действие.

Основните предимства са:

С това основните предимства на захранвания с кабел електрически инструмент се изчерпват.

Кабелните електрически инструменти може да предлагат най-добрата мощност за неограничен период, но това което е наложило навлизането в практиката на акумулаторните инструменти също трябва да се вземе в предвид.

Недостатъците на кабелните ръчни електроинструменти включват:

Тези недостатъци играят съществена роля при избора на вида инструмент и често накланят везните към акумулаторния вариант.

 

Вижте всички Електрически инструменти с кабел във Викиват ТУК

Предимства и недостатъци на безжичния електроинструмент

Акумулаторните инструменти са съвременна алтернатива на кабелните и често са предпочитани, защото позволяват максимална свобода по време на употреба. Те варират според производителя, мощността, издръжливостта на батерията, времето за зареждане и трябва добре да проучите, кой вид е най-подходящ конкретно за вас – с кабел или без кабел.

Някои от предимствата на акумулаторните електроинструменти са:

Акумулаторният електроинструмент има и някои недостатъци, които всеки специалист или непрофесионалист трябва да знае при избора на този инструмент.

Недостатъци на акумулаторния електроинструмент:

Може да се обобщи, че кабелните модели са свързани с продължителна тежка професионална работа без много движение, докато акумулаторните инструменти са предназначени за бързи нестандартни задачи, ремонти и хоби дейности.

 

Видове акумулаторни електрически инструменти

Най-разпространените видове безкабелни ръчни електроинструменти са:

Това са една малка част от използваните акумулаторни инструменти. Когато се налага да ползваме повече на брой инструменти е добре да купим цялата серия от един производител, за да ползваме един и същ комплект батерии за много видове. Така се спестяват пари, защото не се налага да купуваме излишни зарядни и видове батерии. Когато имаме комплект батерии, които са заредени, винаги ще имаме на разположение цял набор от функциониращи инструменти. Съвременните батерии са все по-мощни, все по-леки и с по-малки габарити и по-кратко време за зареждане. Навлизането на литиево-йонните батерии (Li-Ion) допринесе много за този прогрес. Те също така издържат по-дълго с едно зареждане и имат повече цикли на презареждане. Друго предимство е възможността за дозареждане по всяко време, без това да влоши характеристиките им. По-старите акумулатори бяха никел-кадмиеви (NiCd) и никел-метал-хидридни (NiMH), но те бяха по-тежки, по-бързо се разреждаха и издържаха по-малко. Работното напрежение на акумулаторните инструменти може да е 12VDC, 18VDC, 24VDC, 36VDC. По-ниските стойности се отнасят за инструменти, които са предназначени за по-фини и леки натоварвания. Колкото натоварванията са по-тежки и продължителни – толкова работното напрежение расте.

 

Вижте всички Акумулаторни електрически инструменти във Викиват ТУК

 

Най-често използваните от акумулаторните инструменти са:

Винтоверт

Акумулаторните винтоверти изключително много облекчават ежедневната работа по  развиване и навиване на винтове и гайки. Те имат няколко скорости, реверсивна смяна посоката на въртене и са удобни и леки. По-скъпите модели разполагат с фенерче, осветяващо мястото на въртене, патронник с бърза смяна или ударно пробиване. Силно препоръчително е, когато се купува винтоверт, да се закупи и резервна батерия, ако не е включена в комплекта. Това ще удължи периода на работа два пъти.

Ъглошлайф

Акумулаторният ъглошлайф е един универсален инструмент, с който можем да режем, заглаждаме, шлайфаме, полираме и оформяме отрязания детайл. Липсата на кабел допълнително разширява възможните дейности и места на работа с него.

Акумулаторен циркуляр

Акумулаторните ръчни циркуляри намират широко приложение, както за любители така и за професионалисти. Те са леки, удобни и независими от захранването. Най-често се използват при рязане на дърво, но има и модели, които режат метал.

Компресор

Акумулаторният компресор за гуми е тих, лек и мобилен. Ако имате един такъв уред в багажника, можете да помпите гумите във всеки един момент и на всяко място. Но също така може да послужи и при помпене на гуми на мотоциклети, велосипеди, футболни топки и др.

Акумулаторен саблен трион и ножовка

Този акумулаторен инструмент е подходящ за рязане както на дърво, така и на метал. Просто трябва да се смени режещият инструмент. Може да се използва и за други материали, като: пластмаса, фазер, гипскартон и др. Компактен, лек и мобилен, може да се използва в тесни пространства и е идеален за задачи, при които бихте използвали обикновен трион.

 

Акумулаторните инструменти са навсякъде около нас. Милиони хора по света ги ползват всеки ден, затова често се забравя, че първите безкабелни ръчни инструменти са произведени по поръчка на NASA за лунната програма APPOLO 15. Било необходимо, когато астронавта завива винт в безтегловност, да не се завърта в обратна посока. Така се стига до идеята за акумулаторния винтоверт. Останалото, както се казва е история.

текст: инж. Д. Костов

Exit mobile version