Кои уреди консумират най-много ток и как да намалим разходите си за електроенергия

В нашите домакинства често се чува шумът от работещи електрически уреди. Дали ще е тихият звук на хладилника или говорът на телевизора, въртенето на пералнята или клокоченето на каната за чай, нашите верни помощници – електроуредите, помагат да поддържаме добър комфорт в домовете си и ни помагат в ежедневните задачи.

Те са навсякъде около нас, някои са очевидни, други не толкова натрапващи се, но тези машини и устройства консумират електрическа енергия всеки ден и при част от тях това количество е значително и това създава проблем.

Най-голямо влияние върху сметките за електричество имат уредите, които:

Макар и схематично, комбинацията от трите фактора води до най-големи сметки за електричество. Помислете два пъти върху това!

В едно средностатистически избрано българско домакинство, уредите с най-голяма мощност са тези, които осигуряват отоплението през студените месеци (печки, климатици) – те са отговорни за около 50% от потреблението на електроенергия. Следвани от тези, за затопляне на вода (бойлери, електрически кани за вода, кафемашини) – на тях дължим 20-30% от общия разход и охлаждане на продукти (хладилници) – изразходващи не по-малко от 7-10% от електроенергията. Осветлението е на трето място с около 7%, като този дял постоянно намалява, но нека не забравяме и:

В класацията следват малки уреди, които стоят непрекъснато включени (телевизори, музикални уредби, зарядни за лаптопи, телефони и др).

Можем да продължим да изброяваме дълго.

 

Как да намалим разходите за електрическа енергия?

 

Има много публикации по темата. Нека се спрем на най-лесните действия, които може да предприемете още днес!

Сметката за ток може да се намали по няколко начина:

  1. Най-важно е да се направи домът топлоизолиран и да не се оставят вратите и прозорците отворени, когато работи отоплителен или охлаждащ уред.

Еднократната инвестиция за топлоизолиране и смяна на дограмата може да изглежда като сериозен разход, но средствата, които ще спести, със сигурност ще компенсират направените харчове с течение на времето и крайният резултат ще ви хареса.

Така например охлаждането може да не е единствено чрез климатик. Понякога добра работа върши и добрият стар вентилатор, който може да раздвижи въздуха в жилището и да намали градусите. Може вентилаторът да е монтиран в полилея или да е на стойка. Вентилаторът за бюро също е добра опция ако го насочите така, че да не разпилява листовете със задачите за деня. Той със сигурност харчи в пъти по-малко ток от климатика, защото не използва активна енергия, а реактивна, а и може да е добър дизайнерски акцент в интериора.

През тъмната част от деня, може да отворите всички прозорци, за да поканите нощната прохлада да освежи вашето жилище. Така летните горещини ще отлетят в атмосферата.

Продължаваме с идеи, които не се набиват на очи.

Ако пуснете фурната, за да приготвите вечерята, може да спрете климатика през зимата, нали? Така с един изстрел убивате два заека, макар че не искам да стреляте по зайци…

Затварянето на завесите и щорите през нощта, също спира изтичането на скъпо струващата топлина през зимата, а отварянето им, когато зимният ден е слънчев, ще позволи слънцето да грее в дома ви и да спести значителни суми за електроенергия в края на месеца.

  1. От изключително значение е да се ползват само електрически уреди с най-висок клас енергоспестяване от тип А, А+, А++ и т.н. Един хладилник от инверторен тип с добра топлоизолация на корпуса може да спести над 30% от разхода за електроенергия, който е имал стария хладилник. Старите руски хладилници може да изглеждат old school, но са произведени с други приоритети и пестенето на енергия не е сред тях…

Готварската печка с вентилаторна фурна и програматор, също ще позволи да се готви с по-малко ток. Етажното готвене на пара или уредите за бавно готвене, не само ще намалят сметките за ток, но и ще осигурят на трапезата по-здравословна и богата на витамини храна.

  1. Третият принцип е да се ползва винаги, когато е възможно, нощна тарифа. Това се отнася най-вече за пералнята, бойлера, миялната и сушилнята. Проточните бойлери са решение единствено за хора, които не могат да програмират използването на топла вода и имат повече пари, защото те наистина затоплят вода мигновенно, но консумацията им е огромна. Препоръката е да се настрои терморегулаторът на бойлера на по-ниска температура и да се пуска в края на нощната тарифа, както ще стане ясно по-нататък в текста.

Изглежда абсурдно, но познавам хора, които се кълнат, че е най-икономично бойлерът да е включен непрекъснато или да пуснат пералня в час пик.

Опитайте се да настроите пералнята на програма, която спестява електроенергия. Не винаги е необходимо да перете при 60°С. Повечето дрехи се изпират отлично и при 40°С.

Познавам обаче и възрастни жени (няма да казвам баби), които си варят бурканите със сладко през нощта…

  1. Разумно и съобразено с консумацията на уредите, използване на тези, които оказват най-голям дял в разходите за ток. Звучи сложно, но не е чак толкова.

Това означава, че през нощта ако не е изключително студено, през зимата, е по-добре климатика да не работи.

Все пак сте под завивка, а и е препоръчително да се спи на хладно.

Когато излизате на работа сутрин, също е добра идея да спирате климатика. Особено ако е с програматор. Тогава можете да го настроите, той да се включи един час преди да се приберете вкъщи, за да се насладите, още при влизане, на комфортна топлина. Климатика ще бъде по-икономичен ако се настрои на около 22°С през зимата и около 24°С през лятото. Освен това, избирайте инверторен климатик от най-висок клас, съобразен с кубатурата на помещението, като извадите от нея общата кубатура на мебелите в него. Хитро, а?

Бойлерът не само може да се пуска през нощта, но и има значителен ефект да се настрои, да се включи в края на нощната тарифа, около 4-5 часа през нощта, за да не се налага да се включва и изключва от терморегулатора през цялата нощ, защото в този случай консумацията ще е по-голяма.

Тръбният път между бойлера и крана за вода трябва да е минимален. Затова е по-добре да се купи малък (около 10-15 литра) кухненски бойлер, отколкото с един общ бойлер, поставен в банята, да се захранва с топла вода цялото домакинство – половината ви пари ще останат по тръбите.

Ако съдомиялната има програма за изсушаване, не я пускайте ако нямате спешна необходимост от съдовете. Просто ги оставете да изсъхнат с открехната врата докато са в машината. Също така пускайте съдомиялната, когато е над 95% пълна, а не полупразна, защото тя наистина върти доста електромера, а има и немалък разход на вода.

  1. Особен акцент трябва да имаме към „малките“ уреди, които обаче са включени денонощно! Често ще чуете, че компютърът или телевизорът консумират ток „колкото една крушка“.

Това обаче съвсем не е така. Първо, защото крушките вече са LED и са намалили консумацията си  5-7 пъти. Второ, защото телевизорите станаха огромни, с размерите на маса за хранене и един средно голям телевизор – 50 инча има консумация 62 kWh/годишно.

И не на последно място LED крушките имат няколко пъти по-дълъг живот и това ги прави най-енергоспестяващите уреди във вашия дом.

Малко хора знаят, че настолният компютър потребява няколко пъти повече енергия от лаптопа. Ако сега избирате компютър – купете лаптоп, защото освен по-ниската консумация, печелите и мобилност.

Често оставяме лаптопа включен в контакта, дори когато е напълно зареден и така зарядното му консумира ток денонощно. Препоръката е винаги, когато не използвате лаптопа, го приспивайте или го изключвайте. Така не само пестите енергия, но и намалявате въглеродния си отпечатък върху ресурсите на планетата.

Не забравяйте, че е добра идея, ако все още не сте го направили, да замените всички лампи с енергоспестяващите LED лампи. Така разходът за осветление, който е около 10-15% от общия разход за домакинството, ще спадне 6-7 пъти, а това не е малко. За да се осмисли какво означава това е добре да се преброят лампите в жилището. Ще се изненадате колко са много.

Какво е Енергомер, или Контролен електромер и как може да ни помогне да намалим сметките си за ток?

 

В последно време на пазара се появи един много полезен уред, който ще ви позволи много точно да установите кой уред, колко ток изразходва. Това е енергомерът или наричан още електромер за контакт, ватметър и енергометър. Това е контролен електромер във формата на адаптер за контакт, с който измервате консумираната мощност, напрежението в мрежата, факторът на мощността и тока.

Уредът показва в реално време всички параметри на електрическата мрежа. Така позволява да оптимизирате разхода на уреда, включен в него. Благодарение на батериите, включени в комплекта, дори при спиране на електрозахранването, няма да изгубите измерените показания. Препоръчва се да се използва за уредите, отговорни за най-големият разход на ток в домакинството, като климатик или печка, бойлер, готварска печка или пералня.

От изложението става ясно, че уредите които консумират най-много електроенергия в дома ви, зависят от ред фактори, които може да контролирате. Не винаги най-мощните устройства в домакинството оказват най-голямо влияние върху сметката за електроенергия. Много по-важно е интелигентното използване на домашната електрическа система от електроуреди и стремежа за грижа за околната среда.

текст: инж. Д. Костов

Exit mobile version