Пречистватели за въздух – как да изберем

В съвременния индустриален и пренаселен свят качеството на въздуха със сигурност е доста по-лошо, отколкото ни се иска. Особено що се отнася до големите градове и индустриалните райони. Затова и продукти като пречистватели за въздух са все по-търсен и необходим уред както за дома, така и за офиса.

 

Принцип на действие на пречиствателите за въздух

Най-разпространеният метод за пречистване на въздух е филтрацията. Филтърът е изработен от материя, която има пропускателни свойства – спира всичко, което е над определен размер и пропуска останалото. По този начин вредните вещества, прахови частици, полени и други остават върху филтъра, а въздухът след него е значително по-чист. Пречиствателят за въздух обикновено е проектиран така, че принудително с вентилатор да засмуква въздух, да го прекарва през филтрите си, и да извежда пречистеният вече въздух.

Съществуват и други методи за пречистване на въздуха, които работят на различен принцип от филтрацията. Да изброим най-разпространените:

Някои от тези технологии са разпространени сред домашните климатични системи, други се внедряват в централни вентилационни системи, а трети са подходящи за употреба само в специализирани приложения, като лаборатории, стерилни производствени цехове и подобни.

Няма да ги разглеждаме подробно, тъй като обикновено не се използват при обикновените домашни пречистватели за въздух.

 

Вижте всички Пречистватели за въздух във Викиват ТУК

 

Битката на титаните – e2f срещу HEPA

Най-разпространеният вид филтри, използвани в портативните пречистватели за въздух е т.нар. HEPA филтър. HEPA идва от английското High-efficiency particulate arrestance, или в превод Високоефективно задържане на частици. Този вид филтри предлагат сравнително висока ефективност при сравнително ниска цена за производство. Те филтрират частици с размер 0.3 микрометра (микрона) или по-големи. Това включва фините прахови частици, полените, домашния прах и други. Ефективността на HEPA филтъра възлиза на около 99.97%.

e2f или Electret Film Filterе сравнително нова разработка на филтрираща технология, която променя коренно правилата при портативните пречистватели за въздух. Този тип филтри успяват да филтрират ефективно частици до 0.1 микрометра. Това им дава сериозно предимство пред HEPA конкуренцията (0.3 микрометра), тъй като с размер между 0.1-0.3 микрометра са голяма част от вирусите, както и някои бактерии. Освен това e2f филтрите се справят по-ефективно и с алергените от домашни любимци, плесени, мухъл, гъбички, някои миризми, както и с определени газове, като въглероден оксид (CO), изгорели газове от транспорта (NOx, SOx), летливи органични съединения (VOCs), толуен, формалдехид и други.

e2f технологията филтрира частиците като въвежда въздушния поток във филтър с интензивно постоянно статично електричество. По този начин по тъканта на филтърната материя се задържат почти 100% от преминаващите частици, включително и немалка част от тези с размер под 0.1 микрон. Тази технология не само че е изключително ефективна, но и позволява дълготрайна употреба на филтъра и лесното му почистване чрез прахосмукачка. Разбира се, важно е да почиствате филтъра с прахосмукачка извън обитаемите помещения, тъй като рискувате прахосмукачката да върне голяма част от филтрираните вещества обратно в обръщение.

И двете технологии са подходящи за домашна употреба и ще осигурят значително подобряване на качеството на въздуха в помещението, но предвид вирусологичната обстановка напоследък, иновативната e2f технология е определено за предпочитане.

За какво да внимаваме при избор на пречиствател за въздух

Както всеки домашен електроуред, и пречиствателят за въздух е силно препоръчително да отговаря на някои важни условия:

 

Вижте всички Пречистватели за въздух във Викиват ТУК

 

Какви други методи да използваме, за да поддържаме добро качество на въздуха

Пречиствателят за въздух е безспорно полезен аксесоар, особено ако живеете или работите в голям град или в близост до индустриални замърсители, натоварени кръстовища, площи с алергенна растителност, или ако имате домашен любимец.

Независимо дали имате пречиствател или не, има неща, които може да правите, за да подобрите генерално качеството на въздуха в помещенията.

Exit mobile version