IP камери

IP камерата е дигитална камера за видеонаблюдение, която най-общо казано работи с интернет. Наименованието и представлява абревиатурата Internet Protocol camera. Може да се срещне и като web camera или webcam. Сниманите с IP камера изображения се изпращат през локалната LAN мрежа и/или интернет. Много IP камери предлагат функции, като:

Клиповете могат да се съхраняват в micro SD карта или в Облачна услуга. IP камерите позволяват да гледате видео на живо от всяка точка на света на вашия смартфон, таблет или смарт телевизор. Достатъчно е да има достъп до интернет. Много IP камери се предлагат със собствено приложение, което не изисква никакви особени познания за да се инсталира. Като вид и форма, тези камери могат да изглеждат като камерите за сигурност, които разгледахме в друга статия, но могат и да са скрити в тонколона, детектор за дим или освежител за въздух. Така по един ненатрапващ се начин ще имате поглед към обекта, който искате да наблюдавате.

За да предава IP камерата, тя трябва да е свързана с LAN мрежата или да се свързва посредством Wi-Fi рутер или USB.

Вижте всички Камери за Видеонаблюдение във Викиват ТУК

 

Как работи IP камерата?

IP камерите заснемат изображения по същия начин, по който това прави цифровият апарат и след това компресират (дигитализират) файловете за предаване по мрежата. Камерата може да бъде свързана с ethernet кабел с мрежата чрез широколентов рутер или безжично чрез WiFi рутер. Могат да бъдат настроени да осигурят гледане на живо, непрекъснат запис, да работят в планирано предварително време или да се включат да запишат конкретно събитие. Едно от най-честите приложения на IP камерите за видеонаблюдение е за осигуряване на сигурност, като единственото от което се нуждаят е мрежова връзка. Нямат нужда от коаксиални кабели, не е задължително да има и мрежов видеорекордер (NVR) и дори външно захранване (когато са с батерии или имат соларен панел).

Видове IP камери

Някои от най-разпространените видове IP камери, класифицирани по възможностите, които имат са:

Предимства на IP камера пред CCTV

В аналоговото видеонаблюдение, често срещано и като (closed-circuit television) CCTV, изображението се предава по коаксиален кабел до записващо устройство DVR (Digital Video Recorder), което е свързано с монитор, на който се наблюдава записаната картина. След получаване на картината, DVR-а трансформира аналоговия сигнал в цифров, след това го компресира и го записва на диск. След появата на IP камерите, аналоговото видеонаблюдение, като технология, става остаряло, а и изображението е с по-ниско качество.

IP камерите осигуряват изображение с мегапикселна резолюция, имат вграден процесор, както и IR филтър за избистряне на картината. Тези камери записват изображенията директно в цифров формат, компресират ги и ги излъчват в мрежата. Те осигуряват много по-високо качество на изображението и ако се използва NVR, той служи за записване на видеото, а не да го компресира, защото то е компресирано от самата камера. Изображението е с резолюция от 1MP до UltraHD 4К.

HDTV форматът позволява картината да се подобри няколко пъти. Технологията на прогресивното сканиране осигурява отлично цветово качество на картината и до 5 пъти по-висока резолюция.

Това е особено важно, когато възникне опасно събитие или престъпление. Тогава ще се наложи идентификация на лица на хора, разчитане на номера на коли, изясняване на характера на дребни предмети и движения. За всички тези цели е за предпочитане IP камера, заради кристалната картина и яснотата на кадрите.

Сред предимствата на IP камерата е и възможността да бъде захранвана директно от LAN кабел, по който предава и сигнала. Това е осъществимо чрез технологията PoE (Power over Internet) и съответното устройство, което може да бъде PoE NVR или PoE суич. По този начин не е нужно да се прекарва отделен кабел за захранване.

 

Вижте всички Камери за Видеонаблюдение във Викиват ТУК

 

IP камерата като бебефон

Много честа употреба на IP камерите е като бебефон или бебевидеофон. Тъй като в някои от съвременните модели IP камери за употреба на закрито има вграден микрофон и говорител, тя може да се използва за наблюдение и комуникация с бебето в съседната стая, докато сте в кухнята или в хола. Можете да се свързвате с него посредством телефона си и дори да му говорите и чувате. Така имате двустранна аудио връзка. Ако сте извън дома и сте оставили бебето си на бавачка или член на семейството, чрез IP камерата можете да наглеждате бебето, за да не се притеснявате дали всичко е наред. Ако решите, че искате да запишете нещо интересно – можете да направите това, като използвате SD картата, поставена в камерата. За разлика от обикновените бебефони, доста разпространени в миналото, сега може да се насладите на перфектна картина и звук чрез IP камерата.

Възможност за наблюдение на IP камерите от всяка точка на света

Функцията за дистанционен достъп и управление на IP камерите от всяка точка на света е едно от най-важните предимства на този вид камери за охрана на офиси, домове, търговски обекти и публични пространства. Прегледът на записа на камерата в реално време на сензорния екран на мобилното устройство, осигурява удобство, спокойствие и усещане за контрол над имуществото, дори когато сте на хиляди километра от него. Уникалните предимства на съвременните цифрови технологии, вече са ценово достъпни за най-широка аудитория и са предпочитано решение за видео контрол.

текст: инж. Д. Костов

Exit mobile version