Системи за видеонаблюдение

Видеонаблюдението се използва за охрана на дома, складове, офиси, магазини, обществени пространства и други обекти, които могат да бъдат цели на взлом или кражба. Камери за видеонаблюдение се поставят също на входовете на държавни учреждения, спортни зали, паркове, летища, гари и в централната градска част, където се събират голям брой хора. Именно големият брой камери, според официални данни над 500 хиляди, помогна да бъдат идентифицирани извършителите на атентатите в Лондон от 2005г. Там, както и в много от големите европейски градове, камерите създават усещане за сигурност и спокойствие. Системите за видеонаблюдение са основно оръжие за борбата с тероризма в Европа и по света. На граничните пунктове има например автоматични оптично-електронни устройства, които разпознават номера на автомобила. В домашни условия системите за видео контрол вече са част от по-общата домашна система „умен дом“. Затова можем да кажем, че видеонаблюдението намира широко приложение и е част от нашия съвременен свят.

Системи за видеонаблюдение

Темата за видеонаблюдението и изключително обширна и включва, но не се изчерпва със:

По-долу ще разгледаме по-детайлно системите за домашно видеонаблюдение, осигуряващо сигурност за дома и имуществото.

Системите CCTV (Closed Circuit Television) се състоят от едно или повече оптични устройства – камери. Обикновено, дори при домашните системи за видеонаблюдение, камерата не е една, а са 4-5, а в обществени сгради могат да са стотици. Те са свързани с устройство за запис на изображението, което може и да е компютър със специализиран софтуер, но понякога в самата камера има микро SD карта, която позволява съхранението на информацията или записания материал в камерата, или чрез интернет се изпраща в облака. Някои модели камери имат опцията да изтриват видеоклиповете по давност, за да осигурят достатъчно място за новите записи. Когато става дума за най-популярното приложение на системите за видеонаблюдение, а именно за охрана и сигурност на дома, камерата може да изпраща информация на мобилното ви устройство и можете от другия край на света да наблюдавате в реално време дома си и ако е необходимо да вземете мерки.

Куполна камера за видеонаблюдение

Камери за видеонаблюдение

Един от най-важните компоненти на системата за видеонаблюдение е видеокамерата. Тя може да е от  различни видове и с различна разделителна способност (яснота и отчетливост на образа). Основните характеристики на камерата за сигурност, които трябва да вземете предвид, преди да я купите са:

 

Вижте всички Системи и компоненти за Видеонаблюдение във Викиват ТУК

 

Камерите се различават и като конструктивни особености и функции.

По разпространените видове видеокамери са:

Насочена / булет камера за видеонаблюдение

Захранване на системите за видеонаблюдение

Един от въпросите, на който трябва да имате отговор, избирайки си система за видеонаблюдение е как да осигурите захранване на камерите. Тук възможностите са три:

Вижте всички Камери за Видеонаблюдение във Викиват ТУК

Обикновено с цел избягване на недостатъците на всеки от начините на захранване, производителите предлагат системи за видеонаблюдение, при които захранването е комбинирано. Камерите могат да консумират много енергия, защото са включени 24/7. За да се спести енергия, трябва да подберете камера, която се включва автоматично само при наличие на движение. Разбира се трябва да се настрои датчика за движение, за да не се включва системата от преминала котка, птица или клони, клатени от вятъра.

Видеорекордер (DVR)

Системите за видеонаблюдение вече са на ниво, на което не само записват движещи се обекти. Те могат да изпълняват различни задачи, осигурявайки много високо ниво на сигурност. Автоматизирани и интегрирани в общите системи за управление на процесите в сгради и домове, осигуряват комплекс от мерки за предотвратяване на несанкционирано проникване и защитават с технически средства собствеността и спокойствието на техния притежател. По този начин стават необходимо допълнение към един съвременен модерен дом.

Текст: Д. Костов

Exit mobile version