Как да се предпазим от комари

Всяка година, с наближаването на лятото, започва да ни вълнува един важен въпрос, свързан с комфорта и здравето ни, а именно – как да се предпазим от комари. Досадните насекоми са на практика навсякъде по нашите земи. Дори да не живеете или почивате в близост до водоем, пак не сте застраховани от ухапванията им. Във връзка с глобалното затопляне, комарите завземат все повече територии, а активният им период е все по-дълъг. Специалистите предричат скоро и миграцията на опасни видове комари от Африка и Азия в Европа, които могат да са преносител на сериозни заболявания, като малария и западнонилска треска.

Конвенционалните методи за предпазване са ясни – от саксии с босилек, лавандула или домати до химичните спрейове и мазила, предлагани в аптеките. В 21 век обаче науката и технологията могат да предложат доста по-ефикасни и мащабни методи, с които да осигурите комфорта и спокойствието на себе си, близките си, или на клиентите на заведението или хотела си.

Най-общо, устройствата за унищожаване на комари са 3 вида. Ще разгледаме подробно всеки от тях с предназначението му, начина му на действие, и предимствата и недостатъците.

 

Mosquito magnet – устройства с въглероден диоксид и атрактант

Ще започнем от най-мощния и ефективен начин за унищожаване на кръвосмучещите насекоми. Устройствата от серията Mosquito magnet са предназначени за открити пространства и целят не само да унищожат досадните насекоми в близост, но и да прекъснат размножителния им цикъл. По този начин се постига дългосрочен и мащабен ефект върху комфорта в района, като топ представителите на серията, моделите Executive и Independence, могат да „изчистят“ от комари открита площ с впечатляващи размери (4-5 кв. км.).

Принципът на действие е сравнително семпъл – устройството отделя въглероден диоксид, примесен с химически атрактант, който имитира човешки дъх. Комбинацията е неустоима за комарите и ги привлича особено ефективно. Попаднали в близост до машината, насекомите биват засмуквани чрез вакуум в съд във вътрешността й, където скоро умират от дехидратация. Ефективността на уреда е изключително висока – за месец работа може да унищожи буквално десетки хиляди комара.

Вижте устройствата Mosquito Magnet ТУК

 

Инсталацията и употребата е изключително лесна:

Резултатът от работата на устройството за един ден

Mosquito magnet устройствата са предназначени за дългосрочна постоянна употреба на открита площ. Целта е да се редуцира сериозно броят на женските комари и така да се намали генерално популацията в перспектива. Изключително подходящи са за открити заведения, ресторанти, барове, хотели, както и за дворове на къщи, вили и др.

Предимства:

Недостатъци:

 

Електрически устройства (лампи) против насекоми

Това са значително по-бюджетни устройства и поради тази причина са доста по-разпространени. Представляват една или няколко ултравиолетови луминесцентни пури, оградени от решетка, по която протича електричество. Насекомите биват привлечени от ултравиолетовата светлина и приближавайки се до решетката се образува волтова дъга, която ги убива на място.

Лампите против насекоми са подходящи за открити площи, но са със значително по-слаб ефект от устройствата с въглероден диоксид. Ефективни са за локална защита на тераси, веранди, малки заведения и подобни. Имат ефект и при големи заведения на открито, когато са разположени повече такива устройства.

Вижте лампите против насекоми ТУК

 

Лампите са ценово достъпни, компактни и лесни за пренасяне, и не изискват консумативи за да функционират. Имат обаче някои недостатъци, които ограничават употребата им.

Предимства:

Недостатъци:

 

LED лампи с фотокаталитичен капан

Третият вид технологични устройства срещу комари, които ще разгледаме са лампите капан. Те съчетават принципите на действие на другите два вида устройства – привличат насекомите чрез ултравиолетова светлина и после ги засмукват с вакуум в малък съд, разположен в устройството. Лампите с фотокаталитичен капан са за употреба на закрито в малки и средни помещения. Обикновено притежават красив дизайн и излъчват мека, синкава светлина, поради което се превръщат в естетически предмет в интериора и могат да бъдат оставяни вечер да работят като слабо нощно осветление. Изключително подходящи са за защита на детската стая срещу насекоми.

Вижте лампата с фотокаталитичен капан ТУК

Предимства:

Недостатъци:

Вижте всички устройства против насекоми ТУК

Exit mobile version