ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съветиКак да направяПотребителска електроника и компютърни системи

Инструменти

Ръчни инструменти за ежедневна употреба

В ежедневието често ни се налага да направим дребни ремонти по жилището или колата, които не изискват особена квалификация или умения. Тогава изведнъж се оказва, че нямаме нужните инструменти. Така сме изправени пред неприятната алтернатива, да отидем и да купим нещо набързо (а често това се случва в почивните дни) или да потърсим нужното от приятели и съседи. Предвидливият човек си купува най-често използваните прости ръчни инструменти, не когато му трябват, а защото осъзнава, че ще му потрябват някога. И наистина, няма как едно домакинство да мине без чук, клещи, комплект отвертки, гаечни ключове, поялник, пила, ножовка, ролетка, трион и др.

инструменти
Отвертки, изолирани, закалени

Този списък може да се удължи много, ако обичате да човъркате в свободното си време различни уреди и устройства.

инструменти
Ножовка

Ако пък сте любител на електрониката, списъка е друг. Освен това, всички тези инструменти е добре да бъдат поставени в специална кутия за инструменти, за по-лесно пренасяне до работното място.

kufar instrumenti
Куфар за инструменти

В съвременния свят, не просто се предлагат огромно разнообразие от ръчни инструменти, но можете да изберете един и същ инструмент, например клещи от различни марки и различни модификации, например освен популярните универсални клещи,

инструменти
Универсални клещи

често се налага да се използват клещи-резачки, удължени клещи, извити при върха клещи,

kleshti udaljeni
Извити при върха удължени клещи

клещи за оголване на кабели, клещи за зегерки, клещи за кербоване (кримпване) на различни кабелни накрайници като BNC, RJ11, RG12, RG45 и др.

kerbovane
Клещи за кримпване

При електротехниците работещи със средни напрежения се налага използването на клещи изолирани за напрежение от 1000V. А при запояване на електронни елементи се използват прецизни тънки клещи от типа клещи-пинсети.

Поялниците също са важна част от инструментите на домашния майстор, ако има минимални познания и умения в областта на електрониката и електротехниката. В зависимост от принципа си на действие те биват нагревателни и индукционни поялници, като всеки от тях има различно приложение в бита и индустрията.

В добрите магазини има комплекти от инструменти в специални куфари за инструменти наричани понякога гедоре (името произлиза от името на немската фирма за ръчни инструменти GEDORE основана през 1919г. в Ремшайд, което пък произлиза от името на братя Довидат, т.е. GEbruder DOvidat REmschein), които веднъж закупени решават пълноценно проблема с нуждата от най-често използваните при домашни ремонти, видове инструменти. По-големите гедоре комплекти се купуват и от професионалисти за авто ремонти или механични работилници.

gedore
Гедоре

Консумативи

Освен инструменти един домашен майстор има нужда и от някои консумативи. Част от най-използваните са различни видове кабели с различен брой жила и сечение, термошлаух. Различни винтове, болтове, гайки, шайби, федерки, пружини, дюбели, видии, планки и гумени уплътнения, шкурка, лепила, спрейове, смазки. Средства за запояване, като тинол, калаено-оловни припои, флюсове, колофон и др.

pila
Триъгълна пила

Започвайки големия ремонт…

Когато се започне по-сериозен ремонт обичайните консумативи няма да помогнат. Тогава се налага да се направи план за ремонта и да се състави списък със необходимите инструменти и материали, които са необходими в конкретния случай. Обикновено именно след направени големи ремонти остават неизползвани консумативи, които после служат като резерв при дребни аварии вкъщи. Списъка с ней-често използваните инструменти няма да е пълен без да споменем широко разпространените напоследък макетни ножчета, от чието име става ясно за какво първоначално са били измислени, но сега се използват за хиляди други неща.

Например с тях режат листовете топлоизолация. Ползват ги при рязане на гипскартон, при лепене на тапети, заголване на кабели и др. Друг инструмент, който ще намерите във всяка ремонтна работилница е шублера. Освен обикновения метален шублер измерващ вътрешни, външни размери и дълбочини, вече има и т.н. дигитален шублер, чието показание се изписва на дисплей, захранван от малка часовникова батерия LR44.

shubler
Дигитален шублер

Този шублер има повишена точност на измерване достигаща до 0.04mm. За измерване с още по-голяма точност има цифрови и механични микрометри. Тяхната точност достига до 0.003mm.

Ръчните инструменти са необходими за всеки дом и колкото е по-голяма тяхната колекция, толкова по-лесен и успешен ще е всеки ремонт. Предвидливите майстори цял живот надграждат своят набор от инструменти и дори се гордеят с тях.

Related Articles

One Comment

  1. С тези инструменти не знам. В моят дом постоянно се прави и майстори нещо и разбира се винаги се купува даден инструмент, понеже се оказва, че нямаме или че се е счупил. Ще се радвам ако ми препоръчате дадена марка или видове, които са устойчиви и по издържливи независимо от тяхната цена. Тук ни давате отлични насоки и съвети, а куфарчето е страхотно. Сега ми хрумна идея за празника Хелуин, който започна и у нас да се празнува, да се направя на майстор с подобно куфарче.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button