Потребителска електроника и компютърни системи

IP камери

IP камерата е дигитална камера за видеонаблюдение, която най-общо казано работи с интернет. Наименованието и представлява абревиатурата Internet Protocol camera. Може да се срещне и като web camera или webcam. Сниманите с IP камера изображения се изпращат през локалната LAN мрежа и/или интернет. Много IP камери предлагат функции, като:

  • широкоъгълен обектив (например 350° хоризонтален и 90° вертикален);
  • снимане при слаба светлина;
  • нощно виждане;
  • стартиране при движение и др.

Клиповете могат да се съхраняват в micro SD карта или в Облачна услуга. IP камерите позволяват да гледате видео на живо от всяка точка на света на вашия смартфон, таблет или смарт телевизор. Достатъчно е да има достъп до интернет. Много IP камери се предлагат със собствено приложение, което не изисква никакви особени познания за да се инсталира. Като вид и форма, тези камери могат да изглеждат като камерите за сигурност, които разгледахме в друга статия, но могат и да са скрити в тонколона, детектор за дим или освежител за въздух. Така по един ненатрапващ се начин ще имате поглед към обекта, който искате да наблюдавате.

За да предава IP камерата, тя трябва да е свързана с LAN мрежата или да се свързва посредством Wi-Fi рутер или USB.

Вижте всички Камери за Видеонаблюдение във Викиват ТУК

 

Как работи IP камерата?

IP камерите заснемат изображения по същия начин, по който това прави цифровият апарат и след това компресират (дигитализират) файловете за предаване по мрежата. Камерата може да бъде свързана с ethernet кабел с мрежата чрез широколентов рутер или безжично чрез WiFi рутер. Могат да бъдат настроени да осигурят гледане на живо, непрекъснат запис, да работят в планирано предварително време или да се включат да запишат конкретно събитие. Едно от най-честите приложения на IP камерите за видеонаблюдение е за осигуряване на сигурност, като единственото от което се нуждаят е мрежова връзка. Нямат нужда от коаксиални кабели, не е задължително да има и мрежов видеорекордер (NVR) и дори външно захранване (когато са с батерии или имат соларен панел).

IP камери 1

Видове IP камери

Някои от най-разпространените видове IP камери, класифицирани по възможностите, които имат са:

  • фиксирана – те са добър избор за наблюдение на точно конкретна област. Посоката, в която е насочена камерата обикновено е много ясно видима и след като е зададена при монтажа, тя ще остане в тази позиция постоянно. Фиксираните камери се предлагат и в модели с купол. Така камерата е дискретна и не е очевидна посоката, в която е насочена.
  • ден и нощ – с тези камери може да се реализира непрекъснато 24 часово наблюдение. Тези камери могат да произвеждат изображение, дори при много слаба светлина и или в пълна тъмнина, използвайки близка до инфрачервената светлина, която е неоткриваема за човешко око. Някои IP камери имат вградени IR осветителни тела, които подобряват възможностите за нощно видео. Изображението през нощта е черно-бяло, а през деня – пълноцветно.
  • безжични – това са най-гъвкавата разновидност на IP камерите. Те се свързват към мрежата без използването на кабели и това позволява да поставите камерата точно там, където е най-необходима. Връзката става през WiFi.
  • камери на закрито – подходящи са за офиси, жилища или търговски обекти. Камерите на закрито се предлагат в широка гама от модели, включително с вандалоустойчив корпус денонощна функционалност и др.
  • външни камери – те са специално проектирани да издържат на външни условия. Имат устойчив на атмосферни влияния корпус със защита IP66 или IP67, което ги предпазва от вятър, влага прах и други опасности. Много външни камери са оборудвани с денонощна функционалност.
  • PTZ – камери. Това са IP камери, при които операторите разполагат с по-голям набор от контролни функции, което улеснява наблюдението на по-широки области или дейности. PTZ камерите позволяват, потребителите да заснемат панорамни кадри, да мащабират, да проследят движещ се обект, могат да накланят камерата или да преминат на автоматично управление.

IP камери 2

Предимства на IP камера пред CCTV

В аналоговото видеонаблюдение, често срещано и като (closed-circuit television) CCTV, изображението се предава по коаксиален кабел до записващо устройство DVR (Digital Video Recorder), което е свързано с монитор, на който се наблюдава записаната картина. След получаване на картината, DVR-а трансформира аналоговия сигнал в цифров, след това го компресира и го записва на диск. След появата на IP камерите, аналоговото видеонаблюдение, като технология, става остаряло, а и изображението е с по-ниско качество.

IP камерите осигуряват изображение с мегапикселна резолюция, имат вграден процесор, както и IR филтър за избистряне на картината. Тези камери записват изображенията директно в цифров формат, компресират ги и ги излъчват в мрежата. Те осигуряват много по-високо качество на изображението и ако се използва NVR, той служи за записване на видеото, а не да го компресира, защото то е компресирано от самата камера. Изображението е с резолюция от 1MP до UltraHD 4К.

HDTV форматът позволява картината да се подобри няколко пъти. Технологията на прогресивното сканиране осигурява отлично цветово качество на картината и до 5 пъти по-висока резолюция.

Това е особено важно, когато възникне опасно събитие или престъпление. Тогава ще се наложи идентификация на лица на хора, разчитане на номера на коли, изясняване на характера на дребни предмети и движения. За всички тези цели е за предпочитане IP камера, заради кристалната картина и яснотата на кадрите.

Сред предимствата на IP камерата е и възможността да бъде захранвана директно от LAN кабел, по който предава и сигнала. Това е осъществимо чрез технологията PoE (Power over Internet) и съответното устройство, което може да бъде PoE NVR или PoE суич. По този начин не е нужно да се прекарва отделен кабел за захранване.

 

Вижте всички Камери за Видеонаблюдение във Викиват ТУК

 

IP камерата като бебефон

Много честа употреба на IP камерите е като бебефон или бебевидеофон. Тъй като в някои от съвременните модели IP камери за употреба на закрито има вграден микрофон и говорител, тя може да се използва за наблюдение и комуникация с бебето в съседната стая, докато сте в кухнята или в хола. Можете да се свързвате с него посредством телефона си и дори да му говорите и чувате. Така имате двустранна аудио връзка. Ако сте извън дома и сте оставили бебето си на бавачка или член на семейството, чрез IP камерата можете да наглеждате бебето, за да не се притеснявате дали всичко е наред. Ако решите, че искате да запишете нещо интересно – можете да направите това, като използвате SD картата, поставена в камерата. За разлика от обикновените бебефони, доста разпространени в миналото, сега може да се насладите на перфектна картина и звук чрез IP камерата.

IP камери 3

Възможност за наблюдение на IP камерите от всяка точка на света

Функцията за дистанционен достъп и управление на IP камерите от всяка точка на света е едно от най-важните предимства на този вид камери за охрана на офиси, домове, търговски обекти и публични пространства. Прегледът на записа на камерата в реално време на сензорния екран на мобилното устройство, осигурява удобство, спокойствие и усещане за контрол над имуществото, дори когато сте на хиляди километра от него. Уникалните предимства на съвременните цифрови технологии, вече са ценово достъпни за най-широка аудитория и са предпочитано решение за видео контрол.

текст: инж. Д. Костов

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button