Електротехника за бита и съветиПотребителска електроника и компютърни системи
Trending

Пречистватели за въздух – как да изберем

В съвременния индустриален и пренаселен свят качеството на въздуха със сигурност е доста по-лошо, отколкото ни се иска. Особено що се отнася до големите градове и индустриалните райони. Затова и продукти като пречистватели за въздух са все по-търсен и необходим уред както за дома, така и за офиса.

 

Принцип на действие на пречиствателите за въздух

Най-разпространеният метод за пречистване на въздух е филтрацията. Филтърът е изработен от материя, която има пропускателни свойства – спира всичко, което е над определен размер и пропуска останалото. По този начин вредните вещества, прахови частици, полени и други остават върху филтъра, а въздухът след него е значително по-чист. Пречиствателят за въздух обикновено е проектиран така, че принудително с вентилатор да засмуква въздух, да го прекарва през филтрите си, и да извежда пречистеният вече въздух.

Пречистватели за въздух – как да изберем 1

Съществуват и други методи за пречистване на въздуха, които работят на различен принцип от филтрацията. Да изброим най-разпространените:

 • Йонизация
 • Активен карбон (въглен)
 • Ултравиолетова светлина
 • Фотокаталитична оксидация
 • Термодинамична стерилизация

Някои от тези технологии са разпространени сред домашните климатични системи, други се внедряват в централни вентилационни системи, а трети са подходящи за употреба само в специализирани приложения, като лаборатории, стерилни производствени цехове и подобни.

Няма да ги разглеждаме подробно, тъй като обикновено не се използват при обикновените домашни пречистватели за въздух.

 

Вижте всички Пречистватели за въздух във Викиват ТУК

 

Битката на титаните – e2f срещу HEPA

Най-разпространеният вид филтри, използвани в портативните пречистватели за въздух е т.нар. HEPA филтър. HEPA идва от английското High-efficiency particulate arrestance, или в превод Високоефективно задържане на частици. Този вид филтри предлагат сравнително висока ефективност при сравнително ниска цена за производство. Те филтрират частици с размер 0.3 микрометра (микрона) или по-големи. Това включва фините прахови частици, полените, домашния прах и други. Ефективността на HEPA филтъра възлиза на около 99.97%.

e2f или Electret Film Filterе сравнително нова разработка на филтрираща технология, която променя коренно правилата при портативните пречистватели за въздух. Този тип филтри успяват да филтрират ефективно частици до 0.1 микрометра. Това им дава сериозно предимство пред HEPA конкуренцията (0.3 микрометра), тъй като с размер между 0.1-0.3 микрометра са голяма част от вирусите, както и някои бактерии. Освен това e2f филтрите се справят по-ефективно и с алергените от домашни любимци, плесени, мухъл, гъбички, някои миризми, както и с определени газове, като въглероден оксид (CO), изгорели газове от транспорта (NOx, SOx), летливи органични съединения (VOCs), толуен, формалдехид и други.

Пречистватели за въздух – как да изберем 2

e2f технологията филтрира частиците като въвежда въздушния поток във филтър с интензивно постоянно статично електричество. По този начин по тъканта на филтърната материя се задържат почти 100% от преминаващите частици, включително и немалка част от тези с размер под 0.1 микрон. Тази технология не само че е изключително ефективна, но и позволява дълготрайна употреба на филтъра и лесното му почистване чрез прахосмукачка. Разбира се, важно е да почиствате филтъра с прахосмукачка извън обитаемите помещения, тъй като рискувате прахосмукачката да върне голяма част от филтрираните вещества обратно в обръщение.

И двете технологии са подходящи за домашна употреба и ще осигурят значително подобряване на качеството на въздуха в помещението, но предвид вирусологичната обстановка напоследък, иновативната e2f технология е определено за предпочитане.

Пречистватели за въздух – как да изберем 3

За какво да внимаваме при избор на пречиствател за въздух

Както всеки домашен електроуред, и пречиствателят за въздух е силно препоръчително да отговаря на някои важни условия:

 • Ниво на шум. Не желаете уредът да издава силен шум, особено в помещения, в които се спи.
 • Енергоефективност. Това е уред, който за да е ефективен е нужно да работи често или дори постоянно. Затова е нужно консумацията на електричество да е в допустими норми.
 • Консумативи и поддръжка. Важен фактор при избора на пречиствател е каква е цената на консумативите и на какъв период се подменят.
 • Ако уредът е с e2f филтър или HEPA филтър, уверете се, че са автентични, като пазарувате от проверени източници. Пазете се от термини като e2f type filter, HEPA type filter, HEPA like и други подобни маркетингови трикове, които прикриват факта, че филтърът не е сертифициран.
 • Задължително съобразете капацитета на устройството с размера на помещението, в което ще го използвате. За целта пречиствателите имат стойност на CADR (clean-air delivery rate). За помещения от 10-20 кв.м. препоръчтелната стойност е поне 50 За по-големи помещения е нужно по-висока стойност (или употреба на повече от един пречиствател).
 • Дизайнът. Разбира се, това е въпрос на естетика, а не на функционалност, но е добре уредът да е красив и да се вписва добре в уютния домашен интериор или в стилния офис такъв.

 

Вижте всички Пречистватели за въздух във Викиват ТУК

 

Какви други методи да използваме, за да поддържаме добро качество на въздуха

Пречиствателят за въздух е безспорно полезен аксесоар, особено ако живеете или работите в голям град или в близост до индустриални замърсители, натоварени кръстовища, площи с алергенна растителност, или ако имате домашен любимец.

Независимо дали имате пречиствател или не, има неща, които може да правите, за да подобрите генерално качеството на въздуха в помещенията.

 • Проветрявайте. Само пречиствателят не е достатъчен за ви осигури здравословна среда. Нужно е периодично да вкарвате свеж въздух отвън, който да обогати с кислород средата ви. Проветрявайте кратко, но интензивно. Отворете няколко врати и прозорци, за да стане течение и бързо да се обнови целия въздух в помещението. И не забравяйте да спрете пречиствателя, докато проветрявате.
 • Прахосмукачката е ваш приятел. Използвайте я често, особено ако е снабдена с добра филтрираща система.
 • Проверявайте, почиствайте и при нужда подменяйте редовно филтрите на климатика, аспиратора, прахосмукачката и пречиствателя за въздух.
 • Използвайте аспиратор в кухнята. Това ще позволи директно да се отведат по-голямата част от частиците и миризмите при приготвяне на храна.
 • Минимизирайте замърсителите в помещението, които зависят от вас като тютюнев дим, свещи, ароматизатори и други.
 • Уверете се, че сред растенията в помещението, ако има такива, няма силни алергени.
 • Обърнете внимание какви латексови и блажни бои или други химични вещества използвате в дома си. Понякога в мебелите, текстила или уредите ви е възможно да са използвани некачествени лепила, смазки, оцветители и други, които да предизвикват неприятна миризма и/или алергична реакция.
Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button