ЕлектроникаПотребителска електроника и компютърни системи

Телефонна централа VoIP

Какво представлява VoIP?

Това на практика е технология, която позволява пренасяне на глас през интернет мрежата. VoIP -Voice over internet protocol (IP).  С прости думи там където има интернет, без значение през какъв пренос  и технология се предава (безжично, оптика, модем и др.) би могло да има и предаване на глас VoIP.

Телефонната централа има за цел да обедини всички клиенти (телефони) и да ги пренасочи към други такива. Тук искам да поясня, че не сме задължени да ползваме телефонен апарат, може да се ползва и софтуер за компютър, смартфон, таблет. Предимството на модерната интернет телефония се крие в бързодействието и гъвкавостта. Да направим кратко сравнение с познатите ни телефонни услуги. Да вземем така наречените стационарни телефони и GSM-и. За разлика от тях, където и в света да се намираме с такъв VoIP телефон ние можем да разговаряме с колегите в офиса, само с наличието на интернет, към който да се закачим. Услугата би била напълно безплатна. Друго предимство е, че можем да се обадим например от Америка на стационарен или мобилен телефон в България и да говорим на цената на, която е заложил оператора за национални разговори. Много удобна и безплатна е схемата за разговор с партньори и сателитни офиси при условие, че се направи трънк между две централи или се закачат всички към една централа. Предимството да се ползва централа пред това клиентите да се закачат директно към доставчика на VoIP  е, че с централа ние можем да определяме,  кои разговори през кой доставчик да минават, което намалява разходите драстично.

Нека разиграем една стандартна топология:

1. Телефонна централа

2. Два доставчика на VoIP.
-единият с евтина цена за стационарни  национални телефони;
-вторият с евтина цена  за стационарни международни телефони;

3. Два офиса ползващи централата с по десет абоната във всеки офис.

PBX-between-two offices

В този случай разговорите между двата офиса са напълно безплатни защото виртуално са един и същ офис с една и съща централа.

Когато абонат от нашата вътрешна мрежа  реши да набере телефон примерно 0044 123 456789 централата автоматично го пренасочва към доставчик на IP телефония в Англия. По този начин разговаряме с английски телефон на цената на разговор в Англия. Метода за това е същия както при старите аналогови централи – префикс 0044 означава прехвърли към линията за международни разговори.  Ако разбира се наберем 044 123 456 това не се праща до международния доставчик, а до националния такъв.

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button