ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съвети

Кабели и проводници

Трудно ще открием електротехническо изделие, в чието устройство да не участват кабели. Независимо дали се използват за вътрешни свръзки или са захранващи, те осъществяват преноса на енергия и сигнал в електротехниката. Нека направим една проста класификация на кабели без конектори. Кабелите с конектори до голяма степен вече са детерминирани по отношение на своята употреба, докато кабелите „на метър“, макар и специфицирани според вида си, все още имат относителна универсалност при употребата си.

Проводник

Най-простия пример за кабел е едножилният изолиран кабел, който в този случай наричаме проводник. Той може да бъде едножичен, с плътно твърдо жило от мед (Cu), алуминий (Al) или примес между двата метала, а може да бъде и многожичен, като жилото се състои от множество тънки проводници, всеки с тънко лаково покритие. Проводникът с едножично жило наричаме ПВ-А1. Понякога жилото се калайдисва фабрично по цялата му дължина с цел по-лесно запояване, тогава то изглежда като направено от бял метал, но при зачистване с нож, отдолу се появява медта.

Видове проводници

Проводникът може да бъде топлоустойчив, ако изолацията му е от силикон – нарича се ПСКГ, а може и да е ширмован, ако има метална оплетка над основната изолация, тогава се нарича ПМКВГЕ. Основен параметър на всеки проводник се явява неговото сечение, което се изписва в квадратни милиметри. Това не е неговия диаметър, а е лицето на напречното сечение на жилото, т.е. ако имаме многожичен едножилен проводник със сечение 2.5mm2, това означава, че сумата от лицата на всяка жичка в жилото е 2.5mm2. Някои провдници се правят многожични, защото така са по-гъвкави и с тях се борави по-лесно. Когато проводникът е многожичен се нарича ПВ-А2.

provodnik
Проводник ПВ-А2

Те се използват за окабеляване на машини и съоръжения, изграждане на електрически инсталации и реализиране на схеми. Произвеждат се в много богата цветова гама, защото при по-сложни схеми, именно по цвета се познава за какво служи всеки проводник. Най-често проводниците са едноцветни с едно важно изключение – жълто-зелено. Жълто-зеления проводник се използва като нулев или заземителен, като във втория случай за нулев се използва синия проводник.

Друг специфичен проводник е високоволтовия. При него е по-разпространено названието високоволтов кабел, макар че е едножилен. Той има доста по-дебела силиконова изолация, а понякога изолацията дву или трислойна. Основен параметър при него е напрежението, което издържа. То може да е 7.5kV, 15kV, 30kV и др.

visokovoltov
Високоволтов проводник

Други провоници

Има и специални проводници служещи за навиване на намотки на електрически машини и апарати. Жилото им е направено от мек константан. Това е метал със състав 40% Ni и 60% Cu, емайлиран с тънка изолация от естествена коприна. Характерен е с това, че съпротивлението му е неизменно спрямо повишението на температурата. Другия му основен параметър е, че може безпроблемно да работи в много широки температурни граници от -60°С до +105°С. Руското название на този проводник е ПЭШОКМ.

Има случаи, в които е по-удобно за някои инсталации да се използват два или три усукани един около друг проводници с твърди едножични жила. Този тип проводници се наричат ПВУ-А1.

Кабели

Инсталационни кабели

 • ПВВ-МБ1. Един от най-използваните кабели за изграждане на електрически инсталации е плосък кабел с едножични дву, три или четири медни жила с цветна изолация на всяко жило и обща бяла изолация. Названието добило публичност е: мостов кабел, а специалистите го наричат ПВВ-МБ1.
мостови кабели
Мостов кабел

Този кабел неслучайно и плосък. Неговата конструкция спомага за по лесното му полагане директно под мазилки, т.е. кабела са вгражда в стената. По-този начин до него не достига кислород и това значително забавя процеса на стареене на PVC изолацията. Друг начин за полагане на мостовия кабел е върху дървени повърхности на бараки, хижи, беседки и др., където в пространството между двете жила чрез пирони кабелът се фиксира към дървената повърхност.

 • СВТ. Друга разновидност на инсталационен кабел е кабелът СВТ. Това е силов кабел за напрежение до 1000V с честота 50Hz, устойчив на атмосферни влияния и слънчева радиация. Той издържа максимална температура на нагряване на жилата до 70°С при продължителна експлоатация, а при късо съединение за около 5 секунди до 160°С с обвивка на жилата и обща изолация от PVC пластификат. Този кабел може да бъде поставен в гофрирана тръба при монтаж или да бъде инсталиран директно в земята.
CBT кабели
СВТ

Захранващи кабели

Това са кабели, с които се захранват промишлени или битови електрически уреди и машини и преместваеми ел. съоръжения. Те са гъвкави с многожични жила с цветна PVC изолация:

 • Кабели тип ШВПС – гъвкав кабел с поотделно изолирани медни жила и обща обвивка (H05VV-F);
shvps кабели
ШВПС
 • Кабели тип ШВПЛ – гъвкав кабел с неголямо сечение, имаме ШВПЛ-А и ШВПЛ-Б, при втория имаме обща обвивка на изолираните медни жила;
shvpla
ШВПЛ-А
shvplb
ШВПЛ-Б
 • Кабели тип ШКГД – едножилен многожичен кабел с каучукова изолация, използван в електродъговото заваряване;
shkgd
ШКГД
 • Кабели тип ШКПЛ-Б – многожилен гъвкав кабел с каучукова изолация за захранване на електрически машини при големи механични натоварвания и възможност до допиране на кабела до нагорещени повърхности;
shkpl
ШКПЛ
 • Кабели захранващи соларни системи – кабел, издържащ високи прегрявания, UV радиация и различни атмосферни влияния. Специалната му изолация от полимер с кръстосана структура, произведена по нова технология с електронно лъчение, осигурява на кабела живот от над 25г. при интензивно UV лъчение.

Кабели за пренос на данни

Те пренасят цифров или аналогов сигнал с ниско напрежение. Наричат ги още комуникационни или кабели за контрол и управление. Сред тях са:

 • компютърни мрежови кабели (LAN кабели) от типа FTP и UTP;
UTP
UTP
FTP
FTP
LIYY 24
LIYY
LIYCY
LIYCY
 • Кабели ЛМПВГ – лентови кабели с различен брой проводници с различно сечение и различен растер, има и екранирана и гумирана разновидност. При тези кабели проводниците са наредени един до друг и слепени в тънка лента. Използват се в електрониката, при компютъростроенето и др.
lentov kabel
Лентов кабел

Аудио-видео кабели

Както подсказва името им, тези кабели се използват в аудио и видео техниката. Тук качеството е много важно, защото при примеси в медта (Cu) качеството на звука и картината предавани по тези кабели се влошава. При част от тях, всяко жило е ширмовано поотделно, за да се предпази сигнала от високочестотни смущения. Когато този тип ширмовани кабели са двужилни ги наричат чинчови, заради конекторите, с които се използват. Едножилните проводници за аудиосистеми със силиконова изолация и сравнително голямо сечение се използват в автомобилното озвучаване за свързване на мощни баскаси. Най-качествените сред тях се произвеждат в безкислородна среда от чиста мед (Cu), за да се постигне възможно най-качествен пренос на звуков и видео сигнал.

power cabel

Кабели за тонколони

Към тази категория спадат и двужилните кабели за тонколони, които се използват за осъществяването на електрическа връзка между говорители и усилватели. Двата паралелно конструктивно поставени  проводници са електрически идентични, но са маркирани така, че лесно да се различават, за да се спази полярността, защото те са предназначени да пренасят постояннотоков сигнал и при сгрешена полярност, тонколоната може да изгори.

tonkoloni
Кабели за тонколони

Коаксиални кабели

Към тази категория спадат и т.н. коаксиални кабели. Радиочестотният коаксиалени кабели е предназначен за предаване на сигнали при високочестотна апаратура, контролно-измервателна техника, във високочестотни информационни системи, за свързване на радио и телевизионни антени с радиа и телевизионни приемници, охранителни видеокамери и др. В средата на кабела минава едножично медно жило, около което има PVC изолация. Над нея е поставено екраниращо фолио и алуминиева или в по-добрите кабели медна оплетка, над която отново има PVC изолация.

coacsial
Коаксиален кабел

Нагревателни кабели

Нагревателният кабел служи за нагряване на околното пространство или повърхност, до която са поставени. Можа да се продава на определен размер с определена консумирана мощност, например: 57m, 1000W като готово изделие с изводи и специална изолация, предназначена за сухи и мокри помещения. Нагревателният елемент е самия проводник съставен от метали и сплави покрити с антикорозионно покритие и повишено електрическо съпротивление. Изолацията и външната защитна обвивка на проводниците са от висококачествен PVC пластификат с висока термична устойчивост и механична здравина. Кабелите предназначени за мокри помещения имат защитен проводник – екран, от медна оплетка за предпазване от токов удар.

kabel za podovo
Кабел за подово отопление

Има и нагревателен проводник, който се продава на линеен метър, като има специално обозначени места, на които се реже. Използва се за защита против замръзване на водопроводи, улуци и съдове, поддържане на технологична температура при определени индустриални процеси.

Кабели и проводници 1

Вземете нагревателен кабел от Викиват

Има и много други специализирани кабели и проводници, които не са намерили място в тази класификация, защото тя е създадена за най-често използваните кабели и проводници за ниско напрежение, освен високоволтовите, в промишлеността и бита.

 

Related Articles

2 Comments

 1. Моля да ме посъветвате какъв кабел и с каква квадратура е подходящ за открит или подземен монтаж за захранване на градинско осветление и на електрически машини. Според мен това е кабел СВТ. Интересува ме и цената, тъй като дължината е около 100 метра.

  1. За открит монтаж се препоръчва СВТ, но сечението зависи от консумацията. Примерно 2.5 м2 са достатъчни за около 3.5 до 4.5 кВ консумация и 16 до 20А ток. Хубаво е да има и малко аванс и кабелът да не се товари на макимума (4.5 кВ).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button