Електротехника за бита и съвети

Кварцова лампа – видове и приложение

Кварцовата лампа е вид специална лампа, при която източникът на светлина е в тръба, направена от кварцово стъкло, от която е изтеглен въздуха. Кварцовата лампа излъчва UV (ултравиолетови) или IR (инфрачервени) лъчи, които имат различни приложения и притежават множество ползи както за организма, така и за дезинфекция, стерилизация или затопляне на помещения.

 

Кварцова лампа с UV лъчи

Ултравиолетовите лъчи са извън видимата част на спектъра, непосредствено след виолетовия цвят, откъдето идва името им. Те са част от слънчевата светлина и най-честият ефект върху човешкия организъм е изгарянето на кожата при прекомерно излагане на слънце.

Тези лъчи предизвикват фотобиологични и фотохимични реакции в организма, като: фотойонизация, фотополимеризация, фотоизомеризация и др. Те усилват имунитета, унищожават бактерии, вируси и болестотворни микроорганизми в различни среди и материи, като: въздух, твърди повърхности, вода.

Кварцова лампа – видове и приложение 1

Кварцовата лампа с UV лъчи има силно изразено бактерицидно действие и се използва за обеззаразяване на помещения. Тя е много полезна и при активирането на производството на витамин D в организма. Под въздействие на ултравиолетовите лъчи се стимулира калциево-фосфорната обмяна, еритропоезата, стимулират се половите жлези. Сред другите приложения на кварцовата лампа са за лечение на ринит, хроничен бронхит, възпаление на средното ухо, синузит, хрема, грип, ТОРС, остри респираторни инфекции, при лечение на кожни заболявания като: екземи, псориазис, различни обриви, дарматит, витилиго, различни ставни заболявания, при превенция на рахит и при възникване на възпалителни процеси. Кварцовите лампи се използват в:

 • Болници, медицински заведения, санаториуми;
 • Научно-изследователски институти;
 • В детски заведения (училища и детски градини);
 • Козметични салони;
 • В домашни условия.

Кварцови лампи с UV лъчи се използват при стерилизация на помещения, в които е имало пациенти с COVID 19, както и в общите помещения на инфекциозни заведения в болниците.

В козметичните салони за дезинфекция и стерилизация на инструментите за маникюр и педикюр.

Противопоказания

UV лъчите са опасни!

В зависимост от силата на излъчване, разстоянието на което се намира човек от лампата и времето, през което се подлага на излъчване е възможно да се предозира количеството ултравиолетови лъчи, които попадат в организма и да се появят неблагоприятни последици. Всеки човек има индивидуална чувствителност към тези лъчи и се препоръчва преди облъчване да се консултирате с лекар. Сред възможните потенциални вреди за здравето са: обриви, главоболие, при някои хора повишаване на кръвното налягане и дори може да се отключи развитието на тумори в, предразположените за това.

Важно! Винаги трябва да се консултирате със специалист относно избора на кварцова лампа и времето за излагане на UV лъчите, тъй като има опасност от различни здравословни проблеми.

Също така никога не опитвайте да направите сами кварцова лампа, защото дозировката на лъчите е неконтролирана и това може да доведе до проблеми със здравето.

Видове кварцови лампи с UV лъчи

Най-общо кварцовите лампи с UV лъчи могат да се обособят в два вида:

 • Кварцова лампа за физиотерапевтични цели (за т.н. „облъчване“);
 • Кварцова лампа за дезинфекция и стерилизация на помещения (бактерицидна лампа).

При първия вид лампата е предназначена за работа в присъствие на хора в помещението. Силата на лъчите е съобразена с това и се повеждат сеанси със строго определено време на излагане и разстояние до лампата. При нея лъчите са дълговълнови (400-320nm) и средновълнови (320-280nm). При първите се наблюдава пигментация на кожата, а при вторите се образува вит. D. Те излъчват мека синя светлина.

Има различни разновидности кварцови лампи, предназначени за физиотерапия на човек. Има например със специализирани накрайници и дюзи за локално облъчване на уши, уста, нос и др. Ако имате намерение да се изложите на лъчите на кварцовата лампа с UV лъчи, предварително трябва да се консултирате с вашия лекар за дозата, която може да поеме, без здравословен риск, вашето тяло. Кожата на всеки човек е различно чувствителна към ултравиолетовите лъчи. Трябва стриктно да следвате инструкциите и предписанията на личния лекар. Когато не е правилно определена биодозата, UV лъчите могат да състарят кожата, да предизвикат сухота, поява на бръчки, соларна кератози и др.

Преди включване на лампата прочетете внимателно инструкцията за работа с кварцовата лампа. След като включите лампата, трябва да изчакате тя да загрее за около 10-15 мин. за да се изпари живака и след това може да се изложите на лъчите и. Първият сеанс е около 30 сек., като при всеки следващ времето се увеличава с около 25%. Общото време на процедурите е приблизително 5 дни – 5 биодози. Преди включване на лампата трябва да извадите от стаята всички растения и животни. Домашните любимци могат да пострадат сериозно от лъчите излъчвани от кварцовата лампа, а растенията ще загинат. Кварцовата лампа не е опасна за хората ако се спазват всички инструкции.

Важно! Винаги трябва да носите специални защитни очила. UV лъчите са много опасни за очите.

Забранено е използването на кварцова лампа ако имате туберкулоза, онкологично заболяване, заболяване на кръвта, хипертония втори и трети стадий, остра язва на дванадесетопръстника или стомаха, бъбречна недостатъчност, ендокринни смущения, при висока температура и др.

 

Вижте всички Кварцови лампи във Викиват ТУК

Кварцовите лампи с UV лъчи за дезинфекция на помещения

Това са лампи от отворен тип, т.е. няма предпазни средства между източника на светлина и обекта на облъчване. Не се допуска работата им при наличие на хора, животни, растения и храна в помещението. След включване, трябва да се напуснете помещението, което ще се дезинфекцира, незабавно. Те използват лъчи от късовълновия спектър (280-100nm). Най-често тези лампи излъчват с фиксирана честота – 254nm. Тези лъчи са доказано канцерогенни. Времето за обработка трябва да е около половин час, след това трябва да се остави лампата да изстине за около 40 мин. и да се проветри за един час.

Кварцова лампа – видове и приложение 2

При работа кварцовата лампа с UV лъчи излъчва озон. От една страна озонът, както и UV лъчите унищожава бактериите и вирусите, но от друга, след работа, лампата трябва да се изключи и стаята да се проветри много добре, защото озонът в големи количества е вреден за тялото.

При правилно провеждане на стерилизацията на помещението всички микроби, бактерии и вируси ще загинат, не само във въздуха и по повърхностите, но и в меката мебел, възглавниците, одеялата и други обемисти меки обекти, в които се натрупват много вредни микроорганизми, бактерии, акари и вируси.

Кварцова лампа – видове и приложение 3

 

Кварцови лампи с IR лъчи

Кварцовите инфрачервени лампи се използват за осигуряване на широк спектър от ползи за здравето. За разлика от ултравиолетовата, която може да увреди кожата и вътрешните органи, инфрачервената светлина подпомага регенерацията на клетките. Тя прониква дълбоко в кожата и мускулите и облекчава болката. Намира приложение във ветеринарната медицина, при автоимунни и нервни болести, в ортопедията и др.

Кварцовите лампи с IR лъчи са безопасни. Излъчената светлина е естествена, неинвазивна и безболезнена.

Медицински приложения на IR лампата

Терапията с инфрачервена лампа се използва при:

 • автоимунни заболявания;
 • скованост на ставите;
 • артрит;
 • за подобряване на циркулацията на кръвния и лимфния поток;
 • подобряване на имунната система;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • при мускулна треска и мускулни травми, като подпомага възстановяването на мускулите;
 • действа срещу свободните радикали, предотвратява оксидния стрес и предпазва кръвта от съсирване;
 • ускорява зарастването на рани, като стимулира регенерацията на тъканите;
 • детоксикация на клетъчно ниво. Поставена в инфрачервени сауни, подпомага правилното функциониране на биохимичните процеси в организма;
 • антиракови свойства. Активира наночастиците, които са изложени на инфрачервено лъчение и ги прави силно токсични за раковите клетки.

 

Вижте всички Кварцови лампи във Викиват ТУК

Рискове и противопоказания

Съществуват възможни рискове за здравето, свързани с неправилно подбрана дължина на вълната на инфрачервената светлина или при прекалено дълго излагане на въздействието на тази светлина. Рискът е особено голям при бременни, хора със сериозни сърдечни заболявания или хронично тежко болни.

Важно! Винаги се консултирайте с лекар преди използването на кварцова лампа с IR лъчи.

Кварцова лампа – видове и приложение 4

Има и едно трето приложение на кварцовите инфрачервени лампи – за отопление. Кварцовите IR лампи са използват в птицеферми или в домашни условия за постигане на по-висока температура в помещението, като има разработени IR системи за отопление. Тъй като инфрачервеното излъчване е с къса дължина на вълната, непосредствено след червената част на видимия спектър, откъдето идва и името му, то има силно изразен топлинен ефект върху човешката кожа. Силно нагретите тела са източник на IR лъчи. Основен естествен източник на инфрачервени лъчи е Слънцето. При поставен източник на инфрачервени лъчи в помещението, те преминават през въздуха без да го затоплят и когато стигнат до твърди предмети като стени, мебели и човешкото тяло, те проникват и ги правят малко по-топли от околния въздух. По този начин – индуктивно, затоплят цялото пространство, при това без съществен разход на електроенергия.

текст: инж. Д. Костов

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button