ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съвети

LED тръби

Предимства на LED тръбите

Все по-често LED тръби заместват луминесцентните пури, поради безспорните си предимства спрямо тях:

 • над 2-3 пъти по-икономични;
 • 10 пъти по-дълъг живот;
 • значително по-добър светлинен поток;
 • не съдържат вредни вещества;
 • имат ъгъл на разсейване от 270 градуса и поради това не са необходими скъпи и сложни рефлектори;
 • при LED пурите не е необходим стартер и дросел, нито каквато и да е друга електроника, защото те работят на 220VAC, благодарение на вграден захранващ блок;
 • светодиодните тръби светват веднага с пълната си светлина и не се нуждаят от време да „загреят“;
 • светлината излъчвана от LED тръба не трепти и не дразни очите, защото е много близка до дневната.

LED тръби 1

Разгледайте LED пурите в магазина

При осветление с LED пури никога няма да възникне досадното бръмчене, което често съпровожда работата на луминесцентните лампи. LED тръбите се произвеждат в стандартните размери на луминесцентните пури. Могат да бъдат монтирани на тяхно място при изключване преди това на дросели, стартери или друга електроника необходими за работата на луминесцентните тръби.

И ако всичко казано дотук не е достатъчно за да се откроят предимствата на LED тръбите пред луминесцентните тръби, ще добавим, че LED тръбите не генерират UV лъчи и IR лъчи, имат много ниска температура и не привличат със светлината си насекоми.

Видове LED тръби

По отношение на светлината си, LED тръбите, както и всички останали видове LED лампи, могат да се произвеждат със студено бяла, топло бяла и неутрална светлина. В зависимост от покритието си могат да са прозрачни или матови. Прозрачните осигуряват по-ярка и наситена светлина, а пряката видимост към диодите позволява да се използват като интересен визуален елемент. Матовото покритие от своя страна осигурява по хомогенна светлина, която е по-дифузна и мека.

LED тръби 2

Разгледайте LED пурите в магазина

Поради изброените предимства LED тръбите намират широко приложение в осветителни системи на

 • офиси;
 • магазини;
 • хотели;
 • молове;
 • училища;
 • болници;
 • административни сгради;
 • супермаркети и др.

При големи обекти осветявани от стотици LED тръби е препоръчително захранването да мине през стабилизатор на напрежение със съответната на консумацията мощност. Това се прави, защото мрежовото напрежение понякога излиза извън нормалните граници на отклонение, особено ако обектът е отдалечен от захранващия трафопост или по веригата комутират мощни консуматори.

LED тръби 3

Стабилизатор на напрежение SVC-B5000, 5000VA, 220VAC

Стабилизаторът на напрежение поддържа напрежението в много тесни граници и по този начин включените след него LED тръби ще бъдат защитени и техният експлоатационен период ще е по-дълъг.

Принципни схеми на свързване на LED тръби

По-долу са показани принципни схеми показващи как точно се приспособява едно луминесцентно осветително тяло към работа с LED тръби.

LED тръби 4

Разгледайте LED пурите в магазина

На първата схема имаме луминесцентна тръба включена към баласт, през който минава захранващото напрежение. След като сме изключили от електрическата мрежа, демонтираме електронния баласт. След това свързваме по един пин от двата края на LED тръбата съответно към фаза и нула. На втората схема имаме другия възможен в практиката случай – луминесцентно тяло със стартер и електромагнитен дросел. Отстраняваме стартера и отново подаваме захранването на два пина от двете страни на LED тръбата. В случая дроселът не е премахнат. LED тръбата може да работи и без него, но тъй като той представлява индуктивност, която поради своята инертност на външни промени, може да служи като филтър на промени в мрежовото напрежение.

В последно време производителите на LED тръби започнаха да произвеждат светодиодни тръби с едностранно захранване. Това не усложнява по никакъв начин монтажа на тръбата в осветителното тяло. Просто трябва да се гледа означението изписано върху самата тръба.LED тръби 5

Related Articles

5 Comments

 1. Има ли някакво обозначение коя тръба от кой вид захранване е? И как е означено от коя страна е едностранното захранване? Какво излиза на другия край на едностранното захранване, нищо и само държи лампата или 220V?

  1. На тръбите с едностранно захранване от единия край има ясно обозначени фаза и нула (L и N), докато на тези с двустранно няма.
   https://vikiwat.com/userfiles/productimages/19389/product_large_75014.jpg

   На другия край на пурите с едностранно захранване си има два нормални пина, които обаче служат само за да държат лампата и нямат връзка изобщо с електрониката й.

 2. Възможно ли е директно захранване на led пури с DC (постоянно напрежение) 230V ?

  1. Не. LED пурите, които предлагаме във Викиват са с вграден драйвър и не може да се захранват с 230VDC.
   От какъв източник ще получите 230VDC? Ако имате конкретен казус, може да ви предложим решения.
   Може да се свържете с нас: https://vikiwat.com/form/1/kontakt-s-nas.html

 3. Имам осветително тяло с 2 пури 18 вата/60 см., то е китайско и няма традиционния дросел и стартер. Нямам представа от начина на свързване, често сменям пурите. Когато е загасено положение премигват лампите на много къси импулси. Мога ли да поставя на това тяло LED пури, които са 220 волта?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button