Електротехника за бита и съвети

Как да изберем LED осветление за къмпингуване – фенери, челници, подвижни лампи

Къмпингуването сред природата е чудесен начин за почивка и релаксация, и е предпочитан метод за прекарване на отпуска или ваканция от много хора. Независимо дали сте на море, на планина, на язовир или на друго приятно място, е добре да си осигурите нужното ви ниво на комфорт и удобства. Разбира се, човек не отива сред природата в търсене на перфектния комфорт – за тази цел си има хотели, почивни станции и др. подобни. Но все пак приятното изкарване на времето е свързано с елементарни удобства, които може да си осигурите. Едно от тези удобства е осветлението.

Ако предпочитате да къмпингувате само на регламентирани и устроени къпминги, и разполагате със сериозен кемпър или каравана, едва ли ще имате нужда от допълнително осветление. Повечето къмпинги разполагат с електричество, а кемпърът е оборудван с необходимите осветителни тела. Евентуално ще е нужно само някакъв вид аварийно осветление, в случай че има проблем с електричеството. Ако обаче обичате да сте по-близо до природата е много важно да помислите за необходимото осветление, чрез което да осигурите безопасност и комфорт за вас и близките ви през нощта.

 

Критерии при избор на LED осветление за къмпинг

 

Къмпинг осветлението трябва да отговаря на няколко условия, за да е практично и ефективно:

  • Компактни размери и ниско тегло
  • Енергийно ефективно
  • Оптимална светлина
  • Разнообразни начини за носене, окачване и поставяне
  • Ударо, прахо и влагоустойчивост

Нужно е осветлението да е компактно и леко, особено в случаите, в които извършвате преход пеш, с велосипед или мотоциклет, за да достигнете до мястото за бивакуване. В тези случаи теглото и размерите са важен фактор за всички елементи от къмпинг оборудването ви.

Енергийната ефективност е особено важна, за да може осветлението да функционира максимално дълго време, при минимално тегло на батериите или акумулаторите.

Доставянето на оптимална светлина е важна в зависимост от предназначението на осветлението – добре насочена и концентрирана при фенери и челници, и мека и разсейваща при подвижни лампи и  осветителни тела.

Важни са и начините за закрепване и окачване на различните видове осветление, за да бъдат използвани оптимално – ластична лента за глава, каишка за ръка, кука за окачване, магнит за закрепяне по метални повърхности и др.

Сред природата всичко е възможно – вятър, прах, внезапен дъжд… Препоръчително е светлинните устройства да имат защита, за да не се повредят при подобни условия и да не престанат да функционират точно когато са ви най-нужни.

Как да изберем LED осветление за къмпингуване – фенери, челници, подвижни лампи 1

Благодарение на развитието на технологиите и по-специално на LED осветлението,  тези условия са лесно изпълними от новите LED устройства на пазара. Голямото разнообразие от LED осветление за къмпингуване е налице, но как да изберем оптималните са нас и нуждите ни устройства?

 

Видове LED устройства за къмпингуване

 

Най-общо светлинните устройства, подходящи за къмпингуване се делят на няколко вида:

  • Фенери
  • Челни лампи (челници)
  • Подвижни лампи

 

Фенери

 

Фенерът е универсално осветително средство, което може да се използва при всякакви ситуации, изискващи мобилно осветление. Популярен е като аварийно осветление в дома, в колата, при лов, риболов, при туристически преходи и къде ли още не. Светодиодната технология позволи на фенерите да постигнат изключително висока енергийна ефективност, като при това намали драстично размерите им.

При избора на фенер трябва да имате предвид колко светлина ви е нужна, с какво искате да се захранва (батерии или презареждаема вградена батерия), какви режими на светене са ви нужни, материал на корпуса, каква IP защита да има и др. Най-разпространени са металните фенери с цилиндрична форма. Често притежават повече от един режим на работа и имат регулиране на фокуса на лъча – по-голяма осветена зона или по-малка зона с по-интензивна светлина. Все повече навлизат на пазара фенерите с вградена презареждаема батерия, но за дълги туристически походи и къпмингуване без електричество се препоръчват фенерите с обикновени батерии, тъй като може да се запасите с голямо количество батерии и да си осигурите светлина за много часове. Някои джобни фенерчета имат и вградено динамо, чрез което може да заредите ръчно енергия в батерията, въртейки малко лостче.

Вижте всички фенери във Викиват ТУК

Челна лампа / челник

 

Челникът най-общо казано е фенер, който се закрепя за главата с ластична лента. Поради специфичното закрепване, формата му е различна от тази на конвенционалните фенери, които имат цилиндрична форма. Челната лампа има някои предимства и недостатъци спрямо фенера. Основното предимство е, че може да си светите без ръцете ви да са заети с осветлението – чрез главата си насочвате светлинния поток в желаната посока, а ръцете ви са свободни за други дейности. Челниците обикновено са леки и компактни, за да не създават дискомфорт при носене. Като недостатък спрямо фенерите може да се отбележи относително по-малкия капацитет на батериите.

Как да изберем LED осветление за къмпингуване – фенери, челници, подвижни лампи 2

Челникът е изключително популярно осветително средство за къмпингуване, преходи, лов, риболов, алпинизъм, спелеология, колоездене и много други. Изключително ценен предмет е и за любителите и майсторите на скарата и барбекюто. Разнообразието от модели е обширно, като критериите за избор са подобни на тези при фенерите. По-специфично при челниците е, че батерията или батериите може да се намират в корпуса на осветителното тяло в предната част, или да са разположени в собствен корпус в задната част на ластичната лента. Някои челници разполагат и със специални червени диоди, които в даден режим излъчват червена светлина. Този режим се използва основно от рибари и ловци, тъй като много от животните не виждат тази светлина и съответно не се плашат. Червената светлина е особено полезна и в райони с много летящи насекоми, като комари, пеперуди и други, защото не ги привлича. По този начин може да си светите, без да се превръщате в жива вечеря за кръвосмучещите насекоми.

Вижте всички челници във Викиват ТУК

 

Подвижни лампи

 

Докато фенерите и челните лампи са лично осветление, което осигурява насочена, концентрирана светлина, то за приятното и ползотворно къмпингуване е нужна и статично осветление с мека, разсеяна светлина. Разбира се, ако мястото и уменията ви позволяват да си запалите огън, това би било чудесно решение. Но не навсякъде може да се запали огън, а и светлината само от огъня може да е недостатъчна за кулинарните или социалните ви дейности в лагера. В такъв случай отличен вариант са специализирани къмпинг лампи, като например OLI 0200 на Brennenstuhl.

Как да изберем LED осветление за къмпингуване – фенери, челници, подвижни лампи 3

При избора на къмпинг лампа е важно да следите с каква мощност е, дали осигурява достатъчно време на светене и не на последно място как се закрепва или захваща, за да имате възможности да я разположите, където ви е нужно. Обикновено захващането е с кука, със щипка или с магнит, като някои лампи комбинират две или три от тези видове захващане.

Подвижните лампи може да са съчетани с различни екстри, които да улеснят допълнително живота ви. Има лампи, чиято вградена батерия е с голям капацитет и може да я използвате като пауърбанк – да зареждате мобилни телефони и други устройства от нея. Други къмпинг лампи са оборудвани с радиоприемник, или пък с режим фенер – с насочена светлина. Добре е лампата да е влагоустойчива, в случай че времето ви изненада.

Вариантите за статично къмпинг осветление са много и са ограничени само от въображението ви. Възможно е да си направите сам система от акумулатор и LED лента или лампа. Работните лампи, които се използват в автосервизите или по строителните площадки също могат да вършат добра работа по къмпинг осветлението ви. Може да разположите няколко челника и фенера така, че да осигуряват добро статично осветление. Има и соларни осветителни тела или цели фотоволтаични системи за къмпинг осветление. Дори градинските соларни лампи могат да изпълняват нелошо функцията на светлинен източник за лагера ви.

Вижте всички подвижни лампи във Викиват ТУК

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button