Електротехника за бита и съветиПотребителска електроника и компютърни системи

Системи за видеонаблюдение

Видеонаблюдението се използва за охрана на дома, складове, офиси, магазини, обществени пространства и други обекти, които могат да бъдат цели на взлом или кражба. Камери за видеонаблюдение се поставят също на входовете на държавни учреждения, спортни зали, паркове, летища, гари и в централната градска част, където се събират голям брой хора. Именно големият брой камери, според официални данни над 500 хиляди, помогна да бъдат идентифицирани извършителите на атентатите в Лондон от 2005г. Там, както и в много от големите европейски градове, камерите създават усещане за сигурност и спокойствие. Системите за видеонаблюдение са основно оръжие за борбата с тероризма в Европа и по света. На граничните пунктове има например автоматични оптично-електронни устройства, които разпознават номера на автомобила. В домашни условия системите за видео контрол вече са част от по-общата домашна система „умен дом“. Затова можем да кажем, че видеонаблюдението намира широко приложение и е част от нашия съвременен свят.

Системи за видеонаблюдение

Темата за видеонаблюдението и изключително обширна и включва, но не се изчерпва със:

 • Системи за контрол на достъпа, местонахождението на обекти, работното време, спазване на маршрут и др.
 • Системи за разпознаване на регистрационните номера на паркинги, булеварди, гранични пунктове, магистрали.
 • Системи за лицево разпознаване при издирване на заподозрени лица.
 • Системи за противодействие на кражби в магазини, банки, паркинги и търговски центрове.
 • Системи за наблюдение на спазването на трудовата дисциплина.
 • Системи за складова наличност, увреждане на стоките в склада, кражби на персонала от склада и др.

По-долу ще разгледаме по-детайлно системите за домашно видеонаблюдение, осигуряващо сигурност за дома и имуществото.

Системите CCTV (Closed Circuit Television) се състоят от едно или повече оптични устройства – камери. Обикновено, дори при домашните системи за видеонаблюдение, камерата не е една, а са 4-5, а в обществени сгради могат да са стотици. Те са свързани с устройство за запис на изображението, което може и да е компютър със специализиран софтуер, но понякога в самата камера има микро SD карта, която позволява съхранението на информацията или записания материал в камерата, или чрез интернет се изпраща в облака. Някои модели камери имат опцията да изтриват видеоклиповете по давност, за да осигурят достатъчно място за новите записи. Когато става дума за най-популярното приложение на системите за видеонаблюдение, а именно за охрана и сигурност на дома, камерата може да изпраща информация на мобилното ви устройство и можете от другия край на света да наблюдавате в реално време дома си и ако е необходимо да вземете мерки.

Системи за видеонаблюдение 1
Куполна камера за видеонаблюдение

Камери за видеонаблюдение

Един от най-важните компоненти на системата за видеонаблюдение е видеокамерата. Тя може да е от  различни видове и с различна разделителна способност (яснота и отчетливост на образа). Основните характеристики на камерата за сигурност, които трябва да вземете предвид, преди да я купите са:

 • Разделителната способност. Добре е тя да е 1080р или по-висока. Това е границата за HD (high definition). Разбира се и видеорекордера, (DVR), ако има такъв, записващ кадрите на камерата, също трябва да е HD, за да се запази качеството.
 • Мобилен контрол. Това е ценна функция, особено ако често пътувате. Тя дава възможност чрез мобилния телефон да се контролира камерата, както по отношение на картината на заснемане (панорамна картина или увеличаване на конкретен обект), така и завъртане на камерата, а също така, избирането на определен клип и препращането му по интернет. За да се осигури тази функция е необходимо системата за видеонаблюдение да е съвместима с мобилния телефон. Интегрирането на камерата към по-мащабната система „умен дом“, може да ви позволи, при опит за кражба, да включите тонколони и чрез двупосочно аудио да стреснете натрапниците, докато алармирате в полицията.
 • Нощно виждане. Може би най-ценната функция на камерите за сигурност при домашните системи за видеонаблюдение. Добрите камери имат автоматично превключване от инфрачервено изображение към нощно виждане, в зависимост от осветлението, за да се получи най ясния и контрастен нощен изглед. Повечето рискови за дома ви събития се случват през тъмната част на денонощието, затова нощното „виждане“ на камерата е особено важно. Някои IR камери са свързани с прожектор, който се задейства при преминаване на обект, излъчващ топлина през охранявания периметър, или с аларма.
 • Скорост на възпроизвеждане при преглед на записа. При преглед на видеоклип от определено събитие, заснето от камерата, записа се пуска с по-ниска скорост от тази при заснемане, за да се акцентира на отделни детайли. За да може да се различи какво е записано, трябва камерата да извършва повече на брой кадри за единица време. Това означава да има по-голяма кадрова честота. Това съотношение се измерва в кадри за секунда или fps (frames per second). Камерите с по-голямо fps осигуряват по-ясно и контрастно изображение.

 

Вижте всички Системи и компоненти за Видеонаблюдение във Викиват ТУК

 

Камерите се различават и като конструктивни особености и функции.

По разпространените видове видеокамери са:

 • Куполни или още се наричат сферични. Предимството им е, че сниманият обект не може да види в каква посока е насочена камерата. Обикновенно този тип камери са дистанционно управляеми, въртят се на 360° и могат да се насочват в различни посоки и да приближават и отдалечават сниманата площ.
 • Корпусни видеокамери / булет камери. Камерата се намира в корпус, обикновено правоъгълен или цилиндричен, херметичен, с висока защита от влага и прах и с постоянно насочване. Могат да бъдат поставени и на въртяща се основа, но посоката им на снимане е очевидна. Използват се като външни охранителни камери.
 • Безкорпусни видеокамери. Предназначени са за инсталиране в други устройства или в елемент на сградата. Предимството им е, че по-трудно се забелязват и съответно елиминират. В една качествено инсталирана система за видеонаблюдение има съчетание между ясно различими камери и такива умело скрити в екстериора.
 • Инфрачервени камери, които снимат в инфрачервения спектър и дават изображение отчитащо топлина. Задействат се, когато в полето на камерата премине топлинен обект.
 • Камери с т.н. нощно виждане. Снимат при отсъствие на светлина. Изображението е монохромно.
Системи за видеонаблюдение 2
Насочена / булет камера за видеонаблюдение

Захранване на системите за видеонаблюдение

Един от въпросите, на който трябва да имате отговор, избирайки си система за видеонаблюдение е как да осигурите захранване на камерите. Тук възможностите са три:

 • Камери свързани към електрическата инсталация на охранявания обект. Недостатъкът им е, че крадците могат да саботират захранването и по този начин да изключат камерите, след което да пристъпят към обира.
 • Камери с вградени батерии. Неудобството е, че трябва да се проверява заряда на батериите, за да не се самоизключи системата, точно когато е най-необходима. Обикновено камерата сигнализира „low battery“ на мобилното устройство, когато батериите са за смяна.
 • Камери захранвани от соларни панели. Освен панела е необходима акумулаторна батерия и адаптор. Очевидният недостатък е, че при няколко последователни мрачни дни, камерата може да изключи.

Вижте всички Камери за Видеонаблюдение във Викиват ТУК

Обикновено с цел избягване на недостатъците на всеки от начините на захранване, производителите предлагат системи за видеонаблюдение, при които захранването е комбинирано. Камерите могат да консумират много енергия, защото са включени 24/7. За да се спести енергия, трябва да подберете камера, която се включва автоматично само при наличие на движение. Разбира се трябва да се настрои датчика за движение, за да не се включва системата от преминала котка, птица или клони, клатени от вятъра.

Системи за видеонаблюдение 3
Видеорекордер (DVR)

Системите за видеонаблюдение вече са на ниво, на което не само записват движещи се обекти. Те могат да изпълняват различни задачи, осигурявайки много високо ниво на сигурност. Автоматизирани и интегрирани в общите системи за управление на процесите в сгради и домове, осигуряват комплекс от мерки за предотвратяване на несанкционирано проникване и защитават с технически средства собствеността и спокойствието на техния притежател. По този начин стават необходимо допълнение към един съвременен модерен дом.

Текст: Д. Костов

Related Articles

One Comment

 1. До тук добре! Хайде сега специалиста да сподели по-ново инфо за NVR, IP cameras, app – овете за тях, мобилни и РС.
  DVR and диджитал камери вече не се използват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button