Електротехника за бита и съвети

Как да изберем метеостанция

Метеостанциите, накратко от метеорологични станции, са портативни електронни устройства, комбиниращи няколко функции, свързани най-общо казано с времето. Изключително полезни са и намират широко приложение както в дома, така и в офиса, вилата, гаража, търговски обекти, обществени сгради и навсякъде, където желаете да сте осведомени за температурата, а и не само.

Като повечето съвременни дигитални устройства и метеостанциите не се задоволяват да изпълняват само една функция –  в повечето случаи те са мултифункционални и съчетават доста разнородни възможности. Като прибавим разнообразието от дизайнерски решения, материали на изработка, марки, видове дисплеи, видове захранване и още доста вариации се оказва, че не е лесна работа да се подбере най-подходящото устройство за конкретно помещение и потребителски желания. Ще се опитаме да ви ориентираме в морето от възможности, за да направите най-правилния за вас избор, в случай че сте решили да си закупите подобно устройство.

Вижте всички метеостанции във Викиват ТУК

Функции

 • Вътрешна температура. Това е може би най-основната функция на метеостанциите. На практика няма метеостанция, която да не я притежава. С помощта на вграден температурен датчик, или на температурна сонда на проводник, устройството измерва температурата на помещението, в което се намира и я изобразява на дисплея си. Удобно решение, за да сте наясно дали отоплението или климатизацията е достигнала желаната от вас температура.
 • Часовник. Също основна функция, която почти всички метеостанции притежават. Състои се в извеждането на текущите час и минути на дисплея. Тази функция никога и никъде не е излишна – винаги е добре да имате красив настолен часовник наблизо.
 • Външна температура. Една от най-полезните функции, които една метеостанция може да притежава. Чрез отделен температурен датчик, който се поставя на желано от вас място извън сградата (на балкон, в градина, в двор, на веранда и др.) се измерва екстериорната температура на въздуха и се изобразява на дисплея. Бенефитите са ясни – добре е да знаете външната температура, за да се подготвите с подходящи дрехи и аксесоари за нея. Датчикът може да е жичен или безжичен, в зависимост от начина, по който комуникира с основното устройство. Излишно е да споменаваме, че безжичните датчици са много по-удобни за монтаж и употреба и предлагат много по-големи възможности за разполагане.
Как да изберем метеостанция 1
Метеостанция Nedis WEST401WT
 • Влажност на въздуха. Голяма част от комфорта в помещението се дължи именно на степента на влажност. Много от отоплителните и охладителни уреди изсушават въздуха и са причина за дискомфорт, който дори може да доведе до респираторни здравословни проблеми. Метеостанциите, които разполагат със сензор за измерване на влажността на въздуха са полезен аксесоар, ако държите да осигурите здравословна среда за себе си и близките си. Особено важно е да се следи степента на влажност в помещението, ако имате бебе или малко дете.
 • Комфорт. Някои метеостанции, освен температура и влажност имат и директно показание на дисплея за нивото на комфорт. То всъщност се определя автоматично от интериорната температура и степента на влажност.
 • Атмосферно налягане. Чрез барометър, вграден във външния температурен датчик, някои модели станции измерват атмосферното налягане и с прилична точност определят текущите метеорологични условия, както и прогнозни такива за различни периоди от време. Разбира се, не трябва да се предоверявате на подобни прогнози, но не вреди да имате едно наум какво прогнозира устройството преди да излезете от дома или офиса си.
 • Календар. Дали само като изобразяване на текущата дата, месец, година и ден от седмицата, или като пълноценен електронен календар – някои метеостанции разполагат с тази функция, която не е сред основните, но е чудесно допълнение към едно модерно дигитално устройство.
 • Аларма. Тъй като повечето метеостанции имат часовник, немалка част от тях имат и допълнителната функция на аларма. Докато при някои е съвсем основна и се свежда само до една аларма с един електронен звуков сигнал, то при други, по-скъпи устройства е със сериозни възможности в тази насока – опция за настройване на множество аларми с различна повтаряемост, избор на звуков сигнал, както и любимият на много хора снууз (отлагане на алармата за още малко сладък сън).
 • Фази на луната. Сред по-екзотичните функции, които една метеостанция може да притежава е графично изобразяване на лунните фази. Не особено полезна информация, освен ако не сте върколак, но си струва да я споменем като възможна опция.
 • Време на изгрев и залез, както и продължителност на деня. Това не е често срещана функция при метеостанциите, но е доста полезна такава. В зависимост от датата устройството с доста добра точност изобразява продължителността на деня и време на изгряване и залязване не слънцето. Ако трябва да се пошегуваме с тази функция, тя би била особено полезна за вампири и тролове (не интернет тролове, а онези истинските, които се вкаменяват при слънчева светлина).
 • Информация за приливи и отливи. Също спорно полезна опция, поради това и рядко срещана. Ако се намирате на морския бряг обаче вероятно би ви била доста полезна.
Как да изберем метеостанция 2
Метеостанция Nedis WEST405BK
 • Посока и скорост на вятъра. Тази функция изисква наличието на комплексен и скъп външен датчик, поради което не е налична при обикновените потребителски метеостанции, а спада по-скоро към професионалното оборудване. Все пак я споменаваме, защото при желание може да се сдобиете с такава метеостанция.
 • Количество валежи. Отново функция, която изисква сложен сензор и е налична при професионалния клас метеорологични станции.

 

Завидно богат набор от функции, но всъщност малък брой устройства притежават всички. Затова е важно да подберете нужните за вас функции и да изберете устройство, което ги притежава. Наличието на излишни функции ще утежни и усложни показанията на дисплея, правейки ги по-трудни за разчитане, а освен това вероятно ще оскъпи доста устройството.

Вижте всички метеостанции във Викиват ТУК

Дизайн и дисплей

Важно е да подберете устройство, което притежава нужните ви функции, но не по-малко важно е да изберете такова, което да ви харесва чисто визуално. В крайна сметка това е аксесоар, който често ще ви е пред очите и не е маловажно как изглежда. Тук изборът също е доста богат. Има по-консервативно изглеждащи устройства с ретро вид на електронен часовник, монохромен дисплей и сребрист корпус.

Има обаче и модерни и стилни устройства с цветен дисплей, или личният ни фаворит – с негативен монохромен дисплей.

Как да изберем метеостанция 3
Метеостанция Nedis WEST403BK

По отношение на корпуса също има по-модерни и разчупени форми и цветови решения, както и различни материали на изработка. Доминацията разбира се е на пластмасата, но се срещат и алуминиеви екземпляри, както и такива изработени от дърво.

 

Изборът

За домашна употреба, често най-подходящият избор е устройство с минимум функции – вътрешна температура, влажност и часовник. Особено ако не обичате сложни устройства, или пък имате няколко метеостанции в апартамента си.

Може би най-универсалният и балансиран избор е да подберете едно основно устройство, което да има малко повече функции, като вътрешна и външна температура, влажност, атмосферно налягане и календар. Разполагате го във всекидневната си, или в основната стая в офиса например. В останалите помещения може да поставите по-семпли устройства само с вътрешна температура и влажност. Така ще разполагате с комплексна информация за условията вътре и навън, но ще следите и комфорта в останалите помещения.

За вила в планината, или хижа например ще е важно да следите атмосферното налягане, за да не ви изненада неприятно времето.

Ако живеете край морето и особено ако мореплавате със собствен плавателен съд, вероятно ще са полезни опции като продължителност на деня и време на прилива и отлива, а защо не и скорост и посока на вятъра.

Като заключение може да кажем, че изборът на метеостанция изглежда сложен, но всъщност се свежда до две основни характеристики – изберете устройство, което ви допада визуално и което притежава нужните ви функции.

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button