ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съвети

Адаптери

 

 

Какво представляват адаптерите?

Адаптерите представляват захранващи устройства променящи мрежовото напрежение (в повечето случаи), до стойности и вид, подходящ за работата на различни електронни уреди. На практика цялата електроника, която ни заобикаля, работи с много по-ниско от мрежовото напрежение. Ние нямаме нисковолтови електрически системи в дома си. Това налага да се използват устройства, които понижават напрежението от 220VAC до предвиденото за работа на битовата електроника. Независимо дали става дума за телевизор, мобилен телефон, компютър, лаптоп или таблет, имаме нужда от опосредстващо приспособление за постигане на ниско и често пъти постоянно напрежение. Понякога адаптера се намира в електронното устройство, като например телевизора или компютъра. Понякога е отделно от него, като лаптоп, телефон и др. и може лесно да се смени, ако изгори.

адаптери adapter reguliruem
Адаптер, регулируем с множество конектори

 

Видове адаптери

Адапторите се делят на:

  • трансформаторни и импулсни;
  • на стабилизирани и нестабилизирани;
  • на регулируеми и нерегулируеми;
  • на преобразуващи мрежово напрежение и такива, които се включват към запалката на колата и работят с 12VDC постоянно напрежение на входа;
  • адаптери AC/AC;
  • адаптери DC/DC;
  • адаптери AC/DC.

 

Адаптерите AC/DC са токоизправители , които в зависимост от принципа на работа се разделят на две основни групи: линейни и импулсни. Адаптерите от типа AC/AC обикновено са трансформаторни и не променят формата и честотата на входното напрежение. Те променят само стойността на изходното напрежение. Адаптерите DC/DC се използват, когато искаме да включим устройство предназначено да работи на 12VDC, каквото е напрежението подавано от акумулатора на автомобил, в камион, автобус или кораб, където напрежението е 24VDC. Адаптерите могат да са с кабел или безкабелни.

adapter no cable
Безкабелен адаптер

Адаптери или зарядни?

Адаптери, които осигуряват необходимото, на включения към тях уред, напрежение, но не могат да го заредят се наричат още захранващи устройства или просто захранвания. Има и друг вид адаптери, които могат да заредят батерията на лаптоп, батериите на безжичен домашен телефон или слушалки без кабел. Те се наричат зарядни устройства. Зарядните устройства или само зарядно са вид адаптери, които не са стабилизирани. Това означава, че ако бъдат оставени на празен ход изходния сигнал ще е с около 20-30% по-висок от този за който са предназначени. С други думи ако имаме нестабилизиран адаптер осигуряващ на изхода си 9VDC, на празен ход на изхода му можем да измерим 12 или дори 14-15VDC. Едва при включване на товар (консуматор), напрежението му ще се доближи до номиналното. Този тип адаптер, както споменахме, наричаме заряден.

adapter vratka
Мощен регулируем заряден адаптер

Зарядните от този тип имат опция за самоизключване след зареждане на акумулаторната батерия, към която са включени. Това се прави, за да не предизвикат презареждане, което уврежда батерията и скъсява значително нейния живот. Съществуват и такива нестабилизирани захранвания, които нямат опция за самоизключване при зареждане на батерията. Те могат да бъдат използвани като зарядни, но трябва да се следят и изключат навреме, преди да се получи презареждане на батерията.

adapter 1
Захранващо устройство

 

Основни технически параметри на адаптерите

Основен параметър на адаптерите е тяхната максимална мощност, която обикновено се определя чрез изписване на корпуса им в ампери, най-големият работен ток, при който могат да работят продължително време без прегряване и повреди и поляритета. Адаптерите са взаимнозаменяеми, но трябва да се следва следния принцип: адаптер с максимален ток 1A може да бъде заменен от адаптер със същия или по-голям максимален ток, но НЕ и с по-малък.  Адаптерите също така се делят на такива с „+“ в центъра на конектора и „–“ по периферията и обратно.

adapter orange

Има и универсални адаптери, при които конекторът е демонтируем и може да променя поляритета си. При тях трябва да се внимава, когато се използва универсален адаптер на мястото на друг – неуниверсален. Задължително трябва да се спазва поляритета на консуматора. При погрешен поляритет е възможна повреда на уреда, който ще се захранва от адаптера. Може да се измери поляритета на консуматора с мултицет и да се провери дали конектора на универсалния адаптер е поставен така, че да подава ток със същия поляритет.

адаптери car adapter
Универсален адаптер за автомобил

Универсални и регулируеми адаптери

Много удобни за ежедневна употреба са адаптерите, чието вторично напрежение може да бъде избирано чрез завъртане на миниатюрен превключвател чрез отвертка или чрез плъзгач. Така с един адаптер могат да бъдат захранени множество устройства. За да стане наистина универсален един такъв адаптер, той е снабден и с цяла поредица от различни накрайници, които могат да се сменят.

Друг трик, който използват производителите на електроника, за да направят универсални своите захранвания, независимо в коя държава ще се ползват е да разширят неимоверно допустимото първично напрежение, към което може да се включи например захранването на лаптопа. Знаем, че в САЩ, Англия, Япония, Канада и други страни мрежовото напрежение не е 220VAC, а около 110VAC. В зависимост от държавата е и мрежовото напрежение, както това беше подробно засегнато в статията „Конвектори“. С цел избягване на употребата на конвектори, напрежението на захранванията на лаптопите са направени така, че да могат да се включват в целия диапазон от 110 до 240VAC.

100-240 12VDC stabilized 6A
Адаптер за лаптоп с първично напрежение от 100 до 240VAC

Голяма част от тези адаптери имат и различни щепселни накрайници. Така се избягва употребата на преходни адаптери (преходници) за преминаването от един стандарт към друг (от европейски към английски или американски или обратното).

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button