Електротехника за бита и съвети

LED осветление

С всяка изминала година хората и правителствата по цял свят стават все по-активни в действията си за опазване на околната среда. Масовото преминаване на LED осветление и спирането на лампите с нажежаема жичка от производство е красноречива стъпка в тази посока. До края на 2013 година и последните представители на тези лампи бяха спрени от производство.

Incandescent Light Bulbs vs CFLs

Разбира се, производителите на лампи и осветителни системи също са много активни и техните усилия в посока към енергоспестяване направи възможна появата на масовия пазар на LED лампите и LED осветителните тела. Самата технология е позната от години, но последните иновации в тази област направиха възможен нейния възход. По прогнози LED осветлението ще заема 75% от световния пазар до края на 2020 година.

Високоефективна светодиодна лампа с дълъг живот и студенобяла светлина
LED лампа 4W от BEGHLER

Koe прави тази технология революционна?

Ползите от нея са толкова много спрямо всеки друг източник на светлина, че другите думи просто бледнеят. Ето какво печелите когато ползвате LED осветление във вашия дом, офис, дори и в автомобила или на всякъде другаде, където се използват някакъв тип източници на светлина.
•    по-ниски сметки за ток. LED лампите изразходват до 80% по-малко енергия, за да постигнат същия резултат;
•    по-дълъг живот на експлоатация. 50 000 часа или 6 години непрекъсната работа, сравнени с 1500 часа при лампите с нажежаема жичка;
•    без съдържание на вредни газове или живак;
•    рециклират се без остатъчни продукти;
•    светлината е най-близка до дневната;
•    не излъчват нито UV, нито IR вълни;
•    максимална ефективност на светлината – 80-100 лумена на ват при LED срещу 10-12 лумена на ват при обикновените лампи;
•    значително по-здрави;
•    LED лампите отделят много малко топлина при работа
•    имат високо цветопредаване;
•    могат да се димират и да се избират според цветната температура, като по-този начин винаги имате правилната светлинна атмосфера
•    произвеждат се във всички стандартни размери и цокли. Това прави преминаването към LED лампи изключително лесно.

Дори и в по-далечно бъдеще тази технология ще се запази и ще еволюира в OLED (Organic Light-Emitting Diode)

В началото диодните лампи са произвеждани със стандартни светодиоди, но новите технологии успяват да внедрят и популяризират мощните светодиоди и SMD светодиодите.

 

LED лампа

LED осветление 1
LED лампа BA18-1022, 10W, 220-240VAC, E27, студено бяла

Тази LED лампа е заместител на обикновените лампи с нажежаема жичка. Използва се предимно за дома и офиса. Замяната и става директно като се слага на мястото на старата лампа с нажежаема жичка. Приложението им е за аплици, полилеи, нощни лампи, настолни лампи и др.

Е14 LED лампа
LED лампа BA16-0412, 4W, 220VAC, E14, студенобяла, тип свещ

Тази лампа е заместител на халогенните лампи тип луна за окачен таван. Изработва се с  различни цокли GU10, G6.35 и G4. С цокъл GU10 се предлага само на 220V захранващо напрежение. На цокъл G6.35 се предлага на 220 V и на 12 V. С цокъл G4 се предлага само на 12 V. Някои от диодните луни могат да работят както на AC така и на DC, но НЕ ВСИЧКИ!!! На LED луните, които могат да работят и на постоянно и на променливо напрежение това е упоменато на опаковката или на корпуса. Корпуса на светодиодните луни е стъклен (на SMD диодните и стандартните) и алуминиев за по-добро охлаждане (на луните с мощни светодиоди). Приложението им е основно за окачен таван, но се използват за нощни лампи, настолни лампи и др.

product_large_50415

Тези лампи са заместители на халогенните лампи с този цокъл. Работното им напрежение е 220VAC и се поставят директно на мястото на старите халогенни лампи. Приложението им е основно за нощни лампи и полилеи с цокъл G9.

 

LED тръба

LED осветление 2

LED лампа тип „пура”

Тази LED тръба е заместител на луминесцентните тръби. Работното и напрежение е 220VAC и се свързва директно към ел. мрежата. Предлага се със стандарти T5 и T8. Стандарт T5 са по-тънки и се използват за единични осветителни тела в кухненски помещения, за скрито осветление и др. Стандарт T8 се използват предимно за осветителни тела за таванен монтаж. Осветителните тела за LED тръбите за разлика от техните предшественици са без стартер и дросел. Старите осветителни тела за луминесцентни тръби могат да се пригодят за LED тръби, като се демонтират стартера и дросела.

LED осветление 3
LED луна

LED тяло за вграждане в окачен таван

Това осветително тяло е заместител на халогенните арматури за вграждане в окачен таван. Самото то работи на 12VDC, но в комплекта е включен и електронен трансформатор преобразуващ входното напрежение от 220VAC на 12VDC. Приложението им е за окачен таван в жилищни и обществени сгради.

 

LED прожектор

LED осветление 4

LED прожектор

Този прожектор е заместител на халогенните и метал-халогенните такива. Използва се предимно на открито за осветяване на големи площи като дворове, спортни игрища, площадки и др. Захранва се директно от ел. мрежата на 220VAC, и за разлика от халогенните и метал – халогенните прожектори е изключителни икономичен. Може да се използва и като насочена светлина за паметници, сгради и др.

 

LED лента

LED осветление 5

LED лента

Тази лента е с изключително широко приложение. Използва се както за допълнителна, така и за основна светлина. Захранващото и напрежение е 12VDC, но има и на 24VDC. По-високото напрежение се използва предимно за декорация и осветление в каравани и камиони. 12 волтовата лента е е навлязла в дома на средностатистическият потребител под формата на скрито осветление, декоративно и основно осветление. Монтажът и става като се свърже към подходящ за мощността на лентата електронен LED трансформатор и той се включи към захранващото напрежение 220VAC. Тя е гъвкава, двойно залепяща и може да се реже на сегменти от по 3 диода минимум. Предлага се в различни цветове. Има и многоцветни LED ленти, към които може да се свърже контролер с дистанционно управление и да се използват като диско ефект. Могат да се използват и като декоративно осветление в автомобили и каравани.

Автор: Ангел Георгиев

 

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button