Електротехника за бита и съвети

Акумулаторни електрически инструменти – предимства и недостатъци

Когато се налага да си закупите нов ръчен електрически инструмент, един от основните въпроси, които възникват е, какъв да бъде: кабелен или безжичен (акумулаторен). Никой не иска да бъде ограничаван, докато работи и много хора ще изберат акумулаторния инструмент, но дали това е най-правилният избор? За да стане ясно какво ще ви трябва, в зависимост от работата, която ще вършите, ще разгледаме основните предимства и недостатъци на всеки вид.

Предимства и недостатъци на кабелно захранвани ръчни електрически инструменти

Ръчните електроинструменти с мрежово захранване са предпочитани от строителните работници, които трябва да използват един и същ електроинструмент през целия ден в сравнително ограничен периметър на действие.

Основните предимства са:

 • Време на работа. Ръчният инструмент захранван чрез кабел от електрическата мрежа може да бъде използван неограничено дълго време, без да се притеснявате от необходимостта от презареждане на батерията. Този електрически инструмент няма нужда от почивка, смяна на батерията и когато времето за извършване на дадена рутинна работа е от съществено значение, този вариант е за предпочитане.
 • Константна мощност. Постоянния източник на енергия означава, че мощността на инструмента също ще бъде постоянна. Така ще разполагате със 100% ефективен инструмент, който няма да губи сила с течение на времето, което може да се забележи при акумулаторния, когато се използва твърде дълго.
 • Издръжливост. Електрическото захранване позволява на кабелния електрически инструмент да се справя със задачи, изискващи продължително натоварване на електрическия мотор на бормашината или ъглошлайфа, докато акумулаторния, може да загуби мощност и да не е толкова ефективен.
 • Пълна мощност. Някои електрически инструменти се нуждаят от твърде много енергия, за да функционират. Такива са например електрожените, верижните триони и други. Затова не е ефективно, а в някои случаи е и невъзможно, да бъдат захранвани от батерия или акумулатор. В такива случаи електрическата мрежа е незаменима, или се налага употребата на генератори.

С това основните предимства на захранвания с кабел електрически инструмент се изчерпват.

Акумулаторни електрически инструменти – предимства и недостатъци 1

Кабелните електрически инструменти може да предлагат най-добрата мощност за неограничен период, но това което е наложило навлизането в практиката на акумулаторните инструменти също трябва да се вземе в предвид.

Недостатъците на кабелните ръчни електроинструменти включват:

 • Ограничен периметър на работа. Движението при работа е ограничено и при преместване на работното място непрекъснато трябва да се търси нов контакт. Това намалява гъвкавостта и маневреността при използване на кабелен инструмент. Разбира се, употребата на правилни разклонители и удължители решава донякъде този проблем.
 • Необходимост от електрическо захранване. Енергията на кабелния инструмент идва от електрическата мрежа и при отсъствие на такава, той не може да работи. Това може да се окаже сериозен проблем при новострояща се сграда, където още няма прекарано електричество, или на отдалечен обект, където ел. мрежа изобщо липсва.
 • Кабели. Често кабелите се оказват потенциално опасни за безопасността на работещия и не само на него. Освен, че работниците могат да се спънат в тях или в удължителя, чрез който електрическото захранване стига до инструмента, при постоянната си работа съществува риск кабелът да се повреди, което прави целия инструмент безполезен. Подмяната на кабела можа да отнеме много ценно време и да оскъпи процеса.

Тези недостатъци играят съществена роля при избора на вида инструмент и често накланят везните към акумулаторния вариант.

 

Вижте всички Електрически инструменти с кабел във Викиват ТУК

Предимства и недостатъци на безжичния електроинструмент

Акумулаторните инструменти са съвременна алтернатива на кабелните и често са предпочитани, защото позволяват максимална свобода по време на употреба. Те варират според производителя, мощността, издръжливостта на батерията, времето за зареждане и трябва добре да проучите, кой вид е най-подходящ конкретно за вас – с кабел или без кабел.

Някои от предимствата на акумулаторните електроинструменти са:

 • Липса на кабел. Основното предимство на тези инструменти е, че няма кабели, за които непрекъснато да мислите и да се притеснявате. Имате максимална свобода да се движите и да се местите безпрепятствено.
 • По-малко оборудване. Тъй като акумулаторните батерии са източник на захранване за безжичния инструмент и те са част от него, това означава, че ще имате по-малко за носене. Не е нужно да развивате и навивате кабел всеки път, когато ползвате инструмента. По-малкото кабели означават и по-безопасно работно място.
 • Тегло. Теглото на инструмента с кабела може да се окаже по-голямо от акумулаторния вариант, особено ако при безкабелния, батериите са от последно поколение. Освен това, при работа на високо кабелът няма да дърпа надолу, докато работите с инструмента.

Акумулаторният електроинструмент има и някои недостатъци, които всеки специалист или непрофесионалист трябва да знае при избора на този инструмент.

Акумулаторни електрически инструменти – предимства и недостатъци 2

Недостатъци на акумулаторния електроинструмент:

 • Електрическо захранване. Тъй като източникът на захранване постепенно се изчерпва, ефективността на инструмента можа да започне да намалява. Това може да доведе до пълно изчерпване на заряда и спиране на работа на електроинструмента.
 • Презареждане. Презареждането може да отнеме време и е важно то да се предвиди преди началото на работа. Не е много добра идея да отидете на монтаж и да кажете на клиента, че трябва да почака няколко часа докато инструмента се зареди. При професионална употреба се препоръчва употребата на поне две батерии – докато се работи с едната, другата се зарежда. Ако работата е интензивна ще са нужни дори 3 или 4 батерии.
 • Сила. Има приложения, при които силата на акумулаторния електроинструмент не е достатъчна, за да се свърши определена работа. Така например саблените и моторните безжични триони може да не са толкова ефективни, колкото кабелните им аналози, когато се налага да се реже по-твърд материал, което може да доведе до избор на кабелен вариант.

Може да се обобщи, че кабелните модели са свързани с продължителна тежка професионална работа без много движение, докато акумулаторните инструменти са предназначени за бързи нестандартни задачи, ремонти и хоби дейности.

 

Видове акумулаторни електрически инструменти

Най-разпространените видове безкабелни ръчни електроинструменти са:

 • Винтоверти и гайковерти;
 • Бормашини;
 • Циркулярни триони;
 • Ъглошлайфи;
 • Перфоратори;
 • Шлифовъчни машини;
 • Ножовки, саблени, прободни и лентови триони;
 • Пистолети за лепене;
 • Такери;
 • Инспекционни камери;
 • Фенери, прожектори и лампи;
 • Виброшлайфи;
 • Ножици за ламарина;
 • Прахосмукачки и метли;
 • Фрези;
 • Машинки за подстригване на добитък;
 • Силиконови пистолети;
 • Пистолети за горещ въздух;
 • Нитачки;
 • Полирмашини;
 • Компресори;
 • Уреди за почистване на прозорци;
 • Акумулаторна косачка за трева;
 • Тресчотки;
 • Мултиинструменти.

Това са една малка част от използваните акумулаторни инструменти. Когато се налага да ползваме повече на брой инструменти е добре да купим цялата серия от един производител, за да ползваме един и същ комплект батерии за много видове. Така се спестяват пари, защото не се налага да купуваме излишни зарядни и видове батерии. Когато имаме комплект батерии, които са заредени, винаги ще имаме на разположение цял набор от функциониращи инструменти. Съвременните батерии са все по-мощни, все по-леки и с по-малки габарити и по-кратко време за зареждане. Навлизането на литиево-йонните батерии (Li-Ion) допринесе много за този прогрес. Те също така издържат по-дълго с едно зареждане и имат повече цикли на презареждане. Друго предимство е възможността за дозареждане по всяко време, без това да влоши характеристиките им. По-старите акумулатори бяха никел-кадмиеви (NiCd) и никел-метал-хидридни (NiMH), но те бяха по-тежки, по-бързо се разреждаха и издържаха по-малко. Работното напрежение на акумулаторните инструменти може да е 12VDC, 18VDC, 24VDC, 36VDC. По-ниските стойности се отнасят за инструменти, които са предназначени за по-фини и леки натоварвания. Колкото натоварванията са по-тежки и продължителни – толкова работното напрежение расте.

 

Вижте всички Акумулаторни електрически инструменти във Викиват ТУК

 

Най-често използваните от акумулаторните инструменти са:

Винтоверт

Акумулаторните винтоверти изключително много облекчават ежедневната работа по  развиване и навиване на винтове и гайки. Те имат няколко скорости, реверсивна смяна посоката на въртене и са удобни и леки. По-скъпите модели разполагат с фенерче, осветяващо мястото на въртене, патронник с бърза смяна или ударно пробиване. Силно препоръчително е, когато се купува винтоверт, да се закупи и резервна батерия, ако не е включена в комплекта. Това ще удължи периода на работа два пъти.

Ъглошлайф

Акумулаторният ъглошлайф е един универсален инструмент, с който можем да режем, заглаждаме, шлайфаме, полираме и оформяме отрязания детайл. Липсата на кабел допълнително разширява възможните дейности и места на работа с него.

Акумулаторен циркуляр

Акумулаторните ръчни циркуляри намират широко приложение, както за любители така и за професионалисти. Те са леки, удобни и независими от захранването. Най-често се използват при рязане на дърво, но има и модели, които режат метал.

Компресор

Акумулаторният компресор за гуми е тих, лек и мобилен. Ако имате един такъв уред в багажника, можете да помпите гумите във всеки един момент и на всяко място. Но също така може да послужи и при помпене на гуми на мотоциклети, велосипеди, футболни топки и др.

Акумулаторен саблен трион и ножовка

Този акумулаторен инструмент е подходящ за рязане както на дърво, така и на метал. Просто трябва да се смени режещият инструмент. Може да се използва и за други материали, като: пластмаса, фазер, гипскартон и др. Компактен, лек и мобилен, може да се използва в тесни пространства и е идеален за задачи, при които бихте използвали обикновен трион.

 

Акумулаторните инструменти са навсякъде около нас. Милиони хора по света ги ползват всеки ден, затова често се забравя, че първите безкабелни ръчни инструменти са произведени по поръчка на NASA за лунната програма APPOLO 15. Било необходимо, когато астронавта завива винт в безтегловност, да не се завърта в обратна посока. Така се стига до идеята за акумулаторния винтоверт. Останалото, както се казва е история.

текст: инж. Д. Костов

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button