ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съветиКак да направяПотребителска електроника и компютърни системи

Фотоелектрически таймер, седмично програмируем, с астрономическа корелация за DIN шина

Генерацията цифрови програмируеми таймери, с отчитане на географските координати, са съвременно средство за автоматизация на системи за осветление на обекти, светлинни реклами и табла, витрини, знаци, пана или улично осветление на населени места, осигуряващи значителна икономия на средства и необслужваем режим на работа. Устройствата имат достатъчно мощност, да контролират осветителни тела с обща консумация до 4000W. Това означава, че ако се използват LED осветителни тела с консумация 40W, един фотоелектрически таймер може да включва и изключва до 100 лампи.

Фотоелектрически таймер, седмично програмируем, с астрономическа корелация за DIN шина 1

Фотоелектрическият таймер има възможност за седмична програмация, което означава, че може да се програмира да различава работните дни от уикенда, когато това е необходимо. Функцията му за включване и изключване в зависимост от осветеността го прави много подходящ за автоматизация на уличното осветление в населени места. Така контролираното осветление винаги ще се включва при залез слънце и ще се изключва автоматично при изгрев.

 

Моделът фотоелектрически таймер AHC 15T за разлика от другите електронни и аналогови таймери, допълнително се настройва според географското положение на контролирания обект.

Фотоелектрически таймер, седмично програмируем, с астрономическа корелация за DIN шина 2

 

Устройство и принцип на действие

Електрическата и механичната му износоустойчивост са изключително високи и достигат до над 1 000 000 цикъла. Има удобен LCD дисплей, който служи при процеса на програмиране и дава информация за настройките на устройството. Важно е да се отбележи, че устройството има съвсем незначителна собствена консумация. Има и съвсем малки размери и може да се постави на DIN шината на електроразпределителното табло. Кое е най-същественото предимство на фотоелектрически таймер AHC 15T? Това, че програмираните времена на включване и изключване са във функция, от географската ширина и продължителността на деня. Това означава, че ако вие сте настроили таймера да включи например в 9 часа осветлението на обекта (например парк, квартал или паркинг), но в определения сезон, на определените географски координати на определения ден слънцето залязва в 9.30 – таймера ще включи в 9.30ч.

diferent

Това изключително улеснява работата с таймера и пести значителни количества електроенергия. Не се налага пълно препрограмиране през 2-3 месеца, когато залеза и изгрева на слънцето започнат силно да се различават от зададените при програмирането.

 

Настройка на фотоелектрически таймер

Функцията свързана с астрономическата корелация може и да не се включва. Това може да направите ако не желаете той да се съобразява с изгрева и залеза на конкретното местоположение. Когато обаче тя се включи, настройката започва с избор на полукълбото в което се намирате – северно или южно. След това трябва да установите географската си ширина, която впрочем е изписана на всички географски карти или да я потърсите в интернет. Когато настроите и нея, можете да започнете да настройвате датата, часа и времената на включване е изключване. Всичко това е описано детайлно в инструкцията за експлоатация на контролера.

Фотоелектрически таймер AHC 15T работи с много малко отклонение от зададеното време – около 2s. Има широк диапазон на работната температура и нормална влажност на въздуха: от 35 до 85%. Понася значителни отклонения от номиналното напрежение, което го прави незаменимо в малки и отдалечени населени места с нестабилно номинално напрежение. Може да работи както при 180VAC така и при 250VAC. Фотоелектрическият програмируем ключ е снабден с предпазен капак,. След програмирането той се затваря и предпазва дисплея и бутоните от механични повреди и прах.

В заключение ще споменем, че фотоелектрическия седмично програмируем таймер с астрономическа корелация за еврошина е изключително полезно устройство. Благодарение на него, спестените за електроенергия пари, то многократно изплаща цената си.

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button