ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съветиИндустриална електротехника и автоматикаПотребителска електроника и компютърни системи

Импулсни LED захранвания

 

LED захранвания

Импулсните захранващи блокове са токозахранващи устройства от съвременен тип, притежаващи много висок коефициент на полезно действие, малко тегло и размери.

 

Импулсните LED захранвания изправят и стабилизират напрежението, необходимо за захранването на даден електроуред работещ на постоянен ток, LED лампа, светодиоден маркуч, камери за видеонаблюдение, рекламно-информационни елементи или други апарати. Те изправят и коригират токовия импулс, като изчистват смущенията в него. Друго тяхно название в техниката е ключови стабилизатори, чиито основен принцип на работа е да поддържат стойността на изходното напрежение непроменена.

 

Предназначение на LED захранванията

Импулсните блокове служат за преобразуване на тока с мрежова честота от мрежата (50/60Hz) в такъв с висока честота (над 50 kHz), което осигурява много по-висока мощност и КПД. Тази особеност е съчетана с малки и компактни размери, както и с далеч по-малко тегло от стандартните трансформаторни решения, което прави импулсните LED захранвания много популярни в бита.

original_36233
Водозащитен LED драйвер

Размерите на импулсните LED захранвания се определят от тяхната мощност, като колкото е по-голяма мощността толкова е по масивно и самото захранване. Произвеждат се с различни първични и вторични напрежения за мощности от няколко вата до 1000 W. Понякога е по-практично импулсното захранване да има повече от едно вторично напрежение (най-често 12 VDC и 24 VDC)

Ефективността на импулсните LED захранвания в съвременните модели може да достигне до 93%. Това от своя страна води до намаляване на загубите под формата на отделяне на топлина в околната среда. По-мощните и не толкова прецизни импулсни захранвания все пак отделят топлина и затова имат нужда от вентилатор, който им осигурява необходимото охлаждане.Повечето съвременни импулсни захранвания имат защита от пренапрежение, претоварване и късо съединение, което ги прави надежден източник на енергия с дълъг живот.

original_31928
Водозащитено LED захранване

Един от недостатъците на импулсните захранващи устройства е, че излъчват високочестотен сигнал, който може да доведе до електромагнитни смущения в компютърни системи и прецизни уреди (като например пейсмейкър). Поради това, импулсните блокове са с метален корпус, който поглъща по-голямата част от тези излъчвания, а по големите и мощни имат и EMI филтър.

 

Видове LED захранвания

Спрямо средата в която работят,  съществуват водозащитени и неводозащитени импулсни LED захранвания. Водозащитените захранващи блокове могат да се използват за захранване на мощни светодиоди, светодиодни маркучи и светодиодна лента и са с водозащитен корпус и степен на защита до IP65, което ги прави подходящи за външен монтаж. Неводозащитените се използват на закрито и са с перфориран корпус за по-добро охлаждане. Според изпълнението им могат да бъдат за монтаж на DIN шина или обикновен монтаж.

original_26038
Импулсно захранване за DIN шина

Масовото навлизане на импулсните LED захранвания в ежедневието, поставя все по-високи изисквания към техните проектанти за намаляване на габарити, тегло и смущения. Сега импулсните захранвания изглеждат все по-красиво и по-ергономично.

 

 

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button