Електротехника за бита и съветиПотребителска електроника и компютърни системи

Как да изберем безжичен звънец за врата

Звънецът разположен на външната врата на къщата е станал толкова обикновена особеност на всеки дом, че често забравяме колко разнообразни функции може да изпълнява и колко неочаквани предимства може да ни предостави. Това се отнася в особено голяма степен за модерните безжични звънци за врата и техните смарт варианти.

Как да изберем безжичен звънец за врата 1
Безжичен звънец legrand

Но да започнем по-отдалече. В миналото, когато още е нямало електричество, ролята на звънец е играло чукалото или хлопката за врата. Това показва, че винаги е имало нужда гостът да извести домакина за своето присъствие пред вратата. В днешни дни съвсем доскоро, звънецът наистина просто звънеше и се захранваше с едни смешни усукани проводници наричани звънчев проводник ПВУ-А1 и дори беше необходимо да се свърже през т.н. звънчев трансформатор, за който беше характерно, че има три вторични напрежения – 3, 5 и 8 VAC. В много от случаите този трансформатор се намираше в общото за кооперацията или входа електрическо табло, понякога и на DIN шина и до всеки апартамент водеше отделна линия, която свързваше както бутона, така и звънецът, монтиран точно над входната врата. Сега това вече е история и имаме безжични звънци, които могат да се настроят на десетки мелодии.

Съвременните устройства се характеризират с елегантен дизайн, могат да включват един бутон, който подава сигнал до две звънчеви устройства, издаващи сигнал, когато жилищната площ е много голяма с много на брой стаи или обратно – няколко бутона подават сигнал към едно звънящо устройство. Последният вариант е подходящ, когато става дума за голямо имение, което има повече от една входна врата. Много разпространено е и вграждането на мини камера в бутона, която изпраща визуална информация в хола на домакина. Така той добива представа, кой го търси. Следващата стъпка в това направление е Wi Fi smart видео звънец, който при натискане на бутона задейства инсталираната в него камера, която изпраща изображение директно в смартфона. По този начин можете да отговаряте на посетителя пред входната врата и да водите видеоразговор с него дори когато сте на другия край на света, стига да имате интернет връзка. Можете да накарате гостът да остане с впечатление, че сте си вкъщи и по този начин да засилите сигурността на дома си. Тъй като съвременните камери са с висока резолюция, поддържат нощно виждане и са широкоъгълни, ще имате комфорта да видите отчетливо и ясно вашия гост 24 часа в денонощието. Така всъщност, този видео звънец е още едно от устройствата, които се вписват в понятието „умен дом”. Можете също да запишете кратък видео клип, но непременно предупредете госта, че го записвате.

 

Вижте всички Безжични звънци за врата във Викиват ТУК

Предимства на безжичните звънци

Безжичните звънци имат множество преимущества пред старите звънчеви инсталации, които могат да се конкретизират така:

 • липса на кабели. Има само един начин да свържете с кабели бутона, който е извън къщата и звънеца, който е вътре – да пробиете стената или вратата. Ако има начин да не се пробив,а то аз го предпочитам. Кабелите освен това могат до бъдат скъсани или да бъдат увредени от домашен любимец или дете. Винаги е за предпочитане да няма кабели. Това освен, че подобрява естетиката, позволява лесен монтаж. Често монтажа на бутона се свежда до залепяне на избраното място с двойно лепяща лента, а самият звънец, често се включва в самия контакт. С това инсталирането на звънеца приключва. Просто трябва бутона да се зареди с подходящите батерии и да се избере мелодия.
 • много голям обхват. Безжичните звънци имат обхват от 100, 200 метра и повече. Представете си да търсите как да скриете 200 метра кабели. Особено ако между бутона, който е на външната ограда и самостоятелната къща в двора има тревна площ или басейн.
 • по-евтини са от жичните звънци. Тъй като безжичните звънци нямат кабели, нито трансформатор, те са по-евтини от стандартния звънец за врата.
 • допълнителни функции. Различните безжични звънци имат добавени различни допълнителни функции освен простото звънене, като описаните по-горе видео, включително през нощта, множество различни мелодии, светене при званене и др.
 • лесен демонтаж. Ако се налага да се преместите на ново място можете да вземете безжичния звънец със себе си съвсем лесно – отлепяте бутона и изваждате звънеца от контакта.
 • сигурност. При видео звънците, които са с интегрирана Wi Fi връзка, можете да видите кой е пред вратата ви без той дори да разбере, че го виждате. Това ще ви позволи и да откажете да отворите на нежелани гости.
 • удобство. Ако имате доставка, докато не сте вкъщи и провеждате видео разговор с доставчика през мобилното си устройство, може да го насочите към съседа или друг ваш познат, което не би било възможно със стария звънец.

Разбира се като всяко устройство и безжичния звънец има недостатъци, но ако внимателно подбирате какъв звънец да си купите, голям част от недостатъците няма да се проявят.

Как да изберем безжичен звънец за врата 2
Smart звънец с камера Nedis

Как да изберем безжичен звънец

Преди да изберете най-подходящото за вас устройство е добре да обърнете внимание на няколко неща:

 • Правилно ли сте подбирали диапазона на предаване на сигнала? Обикновено при характеристиките на безжичните звънци са дадени два диапазона: един максимален, който се осигурява при липса на стени и един при наличие на стени. Тъй като къщата ви има стени, трябва да обърнете по сериозно внимание на втория диапазон. За препоръчване е между бутона и приемника да няма дебели стени, а само врати и прозорци.
 • Безжичните видео сигнализатори и звънци имат най-различни функции. Някои от тях са полезни, други са излишни. Трябва да подберете само тези, от които действително ще имате полза. Важно е да изберете бутон с висока степен на защита от влага и прах ако ще е разположен на открито. Така също ако входната ви врата е обърната към слънцето при ярък слънчев ден функционирането на видеокамерата ще бъде доста лошо. Вероятността да виждате само сенки осветени от слънцето зад гърба им е голяма. Ще имате на екрана тъмни фигури на ярък бял фон.
 • От колко бутона имате нужда? Ако живеете в къща само с един вход тогава отговорът е много лесен. Имате нужда само от един бутон. Но ако имате множество входове трябва всеки от тях да бъде снабден с отделен бутон. Голяма част от съвременните безжични звънци могат да поддържат до 5 бутона, така че имате възможност да покриете всички входни врати. Също така може да се нуждаете от два приемника за сигнала от бутоните. Ако например освен основната къща имате барака, в която често работите, там няма да можете да чуете основния звънец-примник, затова ще се нуждаете от втори приемник.
 • Ще се интегрира ли безжичния звънец с другите интелигентни технологии в дома ви? Ако имате в дома си и други Wi Fi базирани електронни устройства, като датчици за движение на врата, сензори за прозорци, камери за видеонаблюдение, трябва да сте сигурни, че безжичния ви звънец ще може да се интегрира с тях. Най-съвременните безжични регистратори на посетители пред входната врата имат изкуствен интелект и могат да комуникират с посетителя, докато вие вдигнете телефона и се свържете с него, когато сте зает.
 • Ще се вписва ли дизайнът на безжичния звънец към дизайна вашата врата? Ако имате старинна къща с дървена врата и орнаменти от ковано желязо, не е добра идея да купите лъскав бял бутон, който да залепите отпред.
 • Наистина ли е лесно да се инсталира безжичен звънец? Както казахме по-горе това е една лесна задача и е предимство на безжичния звънец пред звънеца с кабели, но все пак има своите особености, с които трябва да се съобразите. Когато монтирате бутона, трябва да знаете, че има и по нисички хора, които също трябва да могат да го достигнат, така че не трябва да го поставяте твърде високо. Освен това ако името ви е изписано на него, бутона трябва да се постави хоризонтално, за може да се чете по-лесно. След като сте приключили с монтажа на бутона, трябва да намерите празно гнездо в дома си, което не се налага да ползвате, защото с поставянето на приемника вие го блокирате задълго. Ако имате малко дете, трябва да изберете контакт, който е недостъпен за него. Трябва гнездото да е разположено така, че звъна да се чува в цялата къща достатъчно ясно и между него и бутона да има колкото се може по-малко стени.
Как да изберем безжичен звънец за врата 3
Безжичен звънец Nedis

Заключение

Сега вече знаете, защо безжичният звънец е много по-добър от старите звънци с кабели. Знаете, също така за какво трябва да внимавате, когато купувате това устройство и сте запознати с най-важните характеристики и особености на безжичния звънец за врата. Остава само да изберете вашия нов звънец въоръжени с цялата информация, която имате.

Вижте всички Безжични звънци за врата във Викиват ТУК

 

текст: Д. Костов

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button