ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съвети

Лумени и тяхното значение за енергийната ефективност на дома

Запознайте се с най-важните термини в осветлението и разберете какво представляват лумените и какво е значението им за енергийната ни ефективност.

При закупуването на осветление често се сблъскваме с проблеми относно терминологията, описана на опаковките. Ако не сме запознати изцяло с подробностите относно съответните понятия, можем неволно да извършим покупка на осветително тяло, което не е подходящо за съответното помещение или харчи много повече електроенергия от някой негов по-добър еквивалент. За да се справите с подобни ситуации, ще ви запознаем с един от най-важните термини, що се отнася до закупуването на LED осветление. Вижте какво всъщност са лумените и какво е тяхното значение за енергийната ефективност в дома ни.

лумените

Какво представляват лумените?

Има две определения – просто и сложно. Сложното обяснение за това на какво е равен луменът, може да бъде представено като „светлинният поток, излъчван от точковиден източник в пространствен ъгъл 1 стерадиан при интензитет на светлината 1 кандела“. От тази сложна дефиниция е добре да знаете, че стерадиан е единица, с която измерваме пространствен ъгъл, а кандела е единица, чрез която се измерва интензитетът на светлината.

Това, което трябва да зaпомните обаче накратко е, че лумените представляват мярка за светлинен поток. Те показват колко количество светлина бива произведено от едно осветително тяло. Сигурни сме, че това определение ще ви помогне много повече при избора ви на осветление.

Лумени и тяхното значение за енергийната ефективност на дома 1

Ако лумените на дадена лампа са по-малко, това означава, че тя ще свети по-слабо. Обратно, ако са повече – можете да очаквате светлината, която ще произведе тялото да бъде по-силна и по-ярка.

Разгледайте LED лампите в нашия магазин

Други термини, които е важно да знаете

Освен значението на самия термин „лумен“, при закупуването на осветителни тела вие трябва да сте наясно и с още няколко означения. На първо място веднага ще срещнете понятието ват. Предвид широкото му използване, най-вероятно вече сте информирани, че ватовете измерват колко е консумираната мощност от съответния източник на светлина.

На опаковката на вашата лампа можете да видите символите LPW. Те означават лумени на ват или с други думи – броят на лумените, произведени от един източник на светлина за всеки ват на електрическото захранване към източника. LPW е наричан още светлинен добив и е най-важният параметър за енергийната ви ефективност.

Светлинният добив ни показва каква е ефективността, с която мощността се преобразува в светлина. Можете лесно сами да пресметнете до колко съответния източник на светлина е ефективен, като разделите лумените на ватовете. Добре е да знаете, че числото, което ще получите при пресмятането на енергийната ефективност на LED осветителните тела ще бъде най-благоприятно.

За да си представите връзката между лумените и ватовете, е добре да знаете колко е светлинният добив от един ват. Обикновената 100-ватова крушка с нажежаема жичка, например, излъчва около 1100 лумена светлина. За да направите разликата, при 20-ватовите енергоспестяващи електрически крушки имаме налице около 1080 лумена. Можете да видите сами предимството на LED крушките, които, за да произведат 500 лумена използват само 7 вата електроенергия.

Друга важна подробност, която е необходимо да знаете, е каква е амортизацията на лумените. С течение на времето светлинният поток от източника на светлина намалява. По тази причина всеки тип осветително тяло има свое необходимо време на амортизация. То може да бъде проследено чрез така наречената крива на запазване на светлинния поток.

Вероятно на опаковката на съответната електрическа крушка сте виждали и термина „луксове“. Те са единица на осветеност на дадена повърхност. Един лукс е равен на 1 лумен на квадратен метър.

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button