ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съветиИндустриална електротехника и автоматика

Индустриален вентилатор

Какво представлява индустриалният вентилатор?

Индустриален вентилатор 1 Разбира се, те имат някои особености, които ги различават от обикновените вентилатори.

1. Материал
Тези индустриални съоръжения са направени от високотехнологични метали, най-често стоманени сплави, известни със своята здравина.

2. Дебелина
Поради факта, че самите материали, от които се изработват, са по-здрави, дебелината им обикновено е по-малка от тази на обикновените вентилатори.

3. Приложение
Индустриалните вентилатори се използват в производството. Често се прилагат за вентилация на големи складове и халета. За изсмукване на вредните изпарения в работна среда, а и за изсушаване на килими във фирми, предлагащи услуги в професионалното почистване.

4. Мобилност
Обикновено са два вида – фиксирани и мобилни. Първите са част от цялостната вентилационна система, а мобилните са тези, които се използват във вече споменатия пример – за изсушаване на килими – и трябва да имат метална решетка, покриваща перките им, за да се предотврати нараняване или повреда.

 

Разгледай Вентилаторите във Викиват

Как да отстраняваме проблемите, възникващи при индустриалните вентилатори?

Индустриалният процес е свързан със замърсяването на въздуха в работната среда. Следователно всеки отрасъл поема отговорност на първо място да ограничи броя за замърсителите и второ, да се погрижи въздухът да е пречистен до необходимия работен стандарт. Циркулиращият въздух е много по-здравословен, отколкото неподвижния, застоял въздух. За тази цел в предприятията се използват вентилатори и въздухопроводи. Когато механизмът им не работи правилно, или спре да работи напълно, отстраняването на неизправностите става главен приоритет.

Отправни точки при отстраняване на неизправности:

1 . Гледайте и слушайте когато вентилаторът работи, дали не е прекалено шумeн. Едно от най-честите оплаквания срещу огромните промишлени вентилатори е нивото на шум. Първата причина за този проблем, на която трябва да обърнете внимание е вибрацията. Когато се появят прекомерни вибрации това трябва да се провери веднага.

2 . Отидете до работещия вентилатор и положете ръката си на неговия корпус, за да получите представа за сериозността на вибрациите. Погледнете първо в основата на вентилатора и проследете внимателно всяко движение, без значение колко леко е то в тази област. Подложката може да е разместена или самата основа на устройството може да е била неравномерно фиксирана.

3 . Проверете херметичността на монтажните болтове и винтовете, както и на лагерите и съединителите. Прегледайте всеки разместен или прекомерно износен съединител или лагер. Проверете мотора на вентилатора, дали е правилно подравнен или за небалансиран монтаж.

4 . Проверете вала на вентилатора дали е прав и вижте дали е центриран. Потърсете доказателства дали е бил удрян или повреден по някакъв начин. Разгледайте перката за отломки и натрупан прах, както и за прекомерно износване.

5 . Проверете амортисьорите, за да видите, дали те са затворени и дали функционират правилно. Те могат да се разхлабят вследствие на вибрации с течение на времето, докато се стигне до момент, в който спират да изпълняват своята функция. Вижте за наличието на всякакви други признаци на прекомерно налягане в системата или за запушване на въздушния поток .

6 . Анализирайте ефективността на вентилатора. Дали той премества количеството въздух, което е по дефиниция? Проверете инсталацията на перката на вентилатора, ако тя не се представя на ниво. Уверете се, че тя не е монтирана по-назад върху вала, или пък дали не се върти в грешната посока. Ако перката на вентилатора не работи достатъчно бързо, проверете инсталацията на задвижващите елементи – да се види дали те са монтирани правилно, забавяйки въртящата се част, вместо да я ускоряват.

7 . Проверете вентилатора дали е правилно смазан и преразгледайте времетраенето, през което е работило устройството.

Изчисление на мощността на индустриален вентилатор

За да се изчисли мощността на мотора на индустриалния вентилатор, можете да използвате следната формула: средното напрежение Х средния ток Х корен квадратен от 3 Х фактора на мощността и накрая да разделите полученото на 1000. Факторът на мощността е отношението между реалната мощност към пълната мощност в дадена верига.

Енергийна консумация и изчисляване на цената

Мощността, с която работи моторът, може да се използва, за да разберете колко енергия е нужна на промишления вентилатор и колко излиза да работи това устройство една година. Като умножите мощността по часовете, в които оперира вентилаторът, бихте могли да определите използваната от вентилатора енергия. Като умножите използваната енергия по големината на тока, можете да определите консумацията на вентилатора за една година.

Неефективност

Има редица начини, по които може да се покаже дали системата с промишлени вентилатори работи неефективно: дали често се претоварват моторите им; дали устройствата са шумни и дали има прекомерни вибрации; дали има необходимост от чест ремонт на тръбопроводите – всичко това показва, че вентилаторите работят неефективно.

И накрая – нека изброим видовете индустриални вентилатори

Таванни вентилатори

Промишлените вентилатори приличат на жилищните, монтирани към тавана на сградата, с разликата, че те имат имат по-големи перки и мотори, които са в състояние да движат много по-бързо въздуха. Целта на тези устройства е най-вече осигуряването на температурен комфорт и вентилация за големи площи от предприятието.

Стенни вентилатори

Тези приспособления са много ефективни, най-вече поради факта, че са ефективни и не заемат ценно подово пространство, защото са вградени в стената на сградата. Те са мощни и имат голям капацитет на движение на въздуха. Мощността им се определя от две неща: първо- перките им са проектирани като тези на самолетен двигател и второ – те имат големи мотори с директно задвижване. Завдижващият двигател може да е или ремъчен, или със задвижващ вал. Друго предимство на тези устройства е тяхната сигурност. В повечето случаи са инсталирани високо над служителите и са покрити с надеждни предпазни решетки, които ги правят много безопасни за всеки тип сграда.

Вентилатори със стойка

Обикновено се поставят на пода на магазини. Те са големи, с различна мощност, но основното им предимство е, че са преносими- могат да се преместват на различни места, в зависимост от това къде е най-голяма нуждата от въздушна циркулация в конкретен момент. Също така височината им е регулируема, а много от тях могат да се въртят на 360 градуса.

Подови вентилатори

Подовите вентилатори както показва името им, се поставят на пода, но за разлика от тези, които са на стойка, заемат повече пространство. Положителното тук обаче е, че разноообразието от модели и размери е много по-голямо от това на събратята им на стойка. Те могат да са с големината на битови вентилатори или пък огромни. Също като стенните могат да осигуряват мощно течение, с преимуществото, че са мобилни и въздушният поток се насочва много по-прецизно.

Вентилатори с водна мъгла

Сравнително нови на пазара, с много добро приложение в конкретни ситуации. Свързани са с източник на вода и правят фина водна завеса заедно с въздушния поток. Този тип устройство е чудесен за места с високи температури, тъй като водата придава добър допълнителен охлаждащ ефект, който увеличава този на въздушното течение. Недостатъкът му е, че не може да работи в близост до уреди, които са чувствителни към вода. Много подходящ е за места, които не са климатизирани.

Като цяло съществува огромно разнообразие от индустриални вентилатори – за монтиране на покрива, на стените на сградата или свободно стоящи модели, за поставяне на места, нуждаещи се от още по-интензивна циркулация на въздуха. От вас зависи да направите възможно най-добрия избор, а Викиват ще ви помогне в тази сложна задача!

Автор: Янчо Янев

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button