ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съветиКак да направяПотребителска електроника и компютърни системи

Аудио и видео кабели

Когато си купуваме техника, трябва да знаем с какви аудио и видео кабели ще свържем отделните устройства в хармонична аудиовизуална система, ползвайки всички характеристики на нашите уреди, без загуби на сигнал и качество. Дори и най-качествената мултимедия може да  бъде компрометирана от зле подбрани или нискокачествени кабели. Без претенция за изчерпателност, тук ще дадем основните видове  АV кабели, техните характеристики, приложения и недостатъци.

По аудио-видео кабелите се предават сигнали с напрежения до 2 V, ток – няколко mA и ниска честота. Тези стойности на тока и напрежението правят тези кабели напълно безопасни за човек. А-V кабелите са уязвими на всякакви външни смущения, което налага тяхното екраниране. Друг тип аудио и видео кабели са RF кабелите, които пренасят високочестотен сигнал до 1000MHz. Трансформацията от RF сигнал към AV сигнал се извършва от тунери, а обратната трансформация – от RF модулатори.

 

HDMI кабели

HDMI кабели. (High-Definition Multimedia Interface). Това е съвременен стандарт (от 2002г.) за пренос на цифрово видео и аудио. Стандартът HDMI успешно заменя DVI стандарта.

Аудио и видео кабели 1
HDMI-HDMI

 

HDMI интерфейса може да поддържа всички резолюции, които съществуват и се използват в момента, в това число и HDTV. Освен това конекторите на HDMI са много по-компактни от тези на DVI. Двата стандарта са напълно съвместими и ако имате старо устройство с DVI изход, чрез преход: DVI-HDMI можете да използвате новия кабел.

аудио и видео кабели
hdmi-dvi adapter

 

Едно от предимствата на стандарта HDMI е поддръжката на HDCP (High-Bandwidth Digital Copy Protection), представляващо защита на възпроизвеждането разработена от Intel. Това е изискване на киноиндустрията срещу копирането на HD видео насочено срещу пиратите.

Основното, което интересува масовия ползвател на HDMI стандарта е дали този кабел ще пренесе без загуби дигиталното изображение с Full-HD резолюция от изпращащото устройство до свързания с HDMI кабел, монитор или телевизор, т.е. дали ще се запази резолюцията и всички пиксели за единица време…

30m_hdmi_cable_with_booster_kenable

Отговорът е „ДА“. HDMI стандартът може да пренесе 165 000 000 пиксела за секунда. При стандартна резолюция имаме 1024х768=768 432 пиксела на екрана, които при 80Hz се опресняват 80 пъти в секунда. Следователно всяка секунда през кабела протичат 62 914 560 пиксела (това се отнася за CRT мониторите) или имаме честота на пренос 62.9MHz и е доста по-малко от поддържаната от HDMI стандарта – 165MHz. Дори при HD-VIDEO стандарт, резолюция 1920х1080 и честота на обхождане на лъча – 60Hz имаме 124.4MHz, т.е. доста под максимално поддържаната честота на трансфер. HDMI е подходящ и за Blu-ray видео.

Относно аудио сигнала, който интерфейса HDMI поддържа, той е 7.1 с честота до 192KHz, което означава че HDMI поддържат Dolby Digital, Dolby TrueHD и DTS-HD за 7.1-канален звук за аудио с театрално качество, без загуби и е напълно достатъчен като възможности за най-съвременни домашни кино системи.

Чрез HDMI могат да се предават и управляващи сигнали. Така с едно дистанционно може да се управлява и DVD, A/V ресийвър и др.

 

Какво ново при HDMI кабелите?

Напоследък на пазара излязоха още по-високочестотни телевизори опресняващи образа със 100 и 200Hz честота. Това наложи създаването на нов вид HDMI тип В. Стандартния HDMI (тип А) има 19 пина (крачета), а новия – 29 пина. Това позволява на тази модификация на интерфейса да трансферира пикселите с честота до 300MHz. Има и HDMI тип С, което представлява миниверсия на обикновения HDMI. Нарича се miniHDMI.

аудио и видео кабели
HDMI – miniHDMI

 

 

SCART кабели

SCART кабели или EUROSCART или EUROCONNECTOR (Syndicat des Constructeurs d’Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs) е кабел за пренос на AV сигнал въведен от Франция. Има трапецовидна форма с 21 пина, чрез които се подават звукови S-VIDEO сигнали, RGB сигнали и управляващи сигнали. Предимството на този вид кабел е, че чрез него могат да се предават както аудио, така и видео сигнали само с един кабел, както и при HDMI кабела, както и че връзката е двупосочна. SCART стандарта е потребителски и се използва за свързване на DVD плеър към телевизор или домашно кино към TV.

scart
SCART-SCART

 

 

RCA кабели

Съвременния потребител има различни устройства с различни изводи и понякога се налага да се свърже устройство имащо  SCART изход към устройство имащо само така наречения композитен изход наричан още RCA. Представлява 3 чинча с жълт бял и червен цвят.

scart to rca
SCART-3RCA

 

През жълтия конектор минава видеосигналът, а през червения и белия аудио стерео сигналът. При този преход има загуба на качество на картината, защото композитния видео сигнал е формат още от аналоговата телевизия и съдържа информация за картината в смесен вид: за яркост, за цветове за синхронизиращи импулси.

scart-rca
преход SCART-3RCA

 

3RCA кабелът е най-некачествения начин за пренос на видеосигнал, но някои стари видеорекордери, по-стари телевизори и DVD плеъри имат единствено такива изходи.

ECore-RCA-Cables
3RCA-3RCA

 

При създаването на видео сигналът се извършват смесвания и предварителни обработки, при които се губи от първоначалното качество на картината. При пренасянето му, поради стеснената честотна лента, имаме допълнителна загуба на цветова гама на изображението. След получаването му в телевизора се извършват обратни диференциращи основните съставки обработки, при които отново се губи качество на картината, нарича се още CVBS (Color, Video, Blank и Sync).

 

VHS кабели

S-VHS кабелът e подобрена версия на 3RCA кабела. Нарича се още  S-Video кабел и може да пренася картина с повече цветови нюанси, контраст и стабилност на изображението в сравнение с  композитния RCA кабел. При този стандарт яркостта и цветът се пренасят по отделни проводници откъдето и идва буквата S (separate) – отделен. Буксите (конекторите) представляват кръгъл кух метален цилиндър с 4 пина.

аудио и видео кабели
4pinSVHS-4pinSVHS

 

За свързване на устройства от различен клас, често се използват кабели от смесен тип от типа 7-pin S-VHS към 3RCA

7PinS-Videoto3RCA1
7pinSVHS-3RCA

 

или S-VHS към RCA жълт.

s-video
SVHS-RCA

 

При тези преходи качеството на картината зависи от най-нискокачествения тип стандарт. Доскоро S-VHS беше предпочитания стандарт за видеокамери и видеорекордери ползващи miniDV касети S-VHS или още по-старите Hi-8 камери и касети. Все още има много устройства, имащи изход S-Video.

RGB кабел (Red, Green, Blue)

cable-dvd-3x3-video-componente-rgb-3-rca-led-tv-124-MLA4667821694_072013-F
RGB-RGB

 

Наименованието идва от цвета на конекторите и обикновено кабела е от смесен тип, т.е. RGB към S-Video,

b28f3a2a992470d3cd15e8d0edd4aba57cb4c736
RGB-7pinSVHS

 

или RGB към VGA,

rgb vga
RGB-VGA

 

RGB към SCART.

rgb skart
SCART-RGB

 

 

Един от преходните кабели е RGB към YUV

41Xbmzk6UwL._SY300_
RGB-YUV

 

за връзка между компютър и усилвател. Този тип кабели са компонентни. В RGB кабела се отделя не просто цветовия сигнал от другите, но и той самия се разлага на отделни компоненти (цветове). Сигналът за синхронизация може да бъде предаван по оделен кабел и тогава кабела се означава като RGBS, конекторите най често са чинчови  RCA конектори. Компонентната видео връзка е най-качествената аналогова видео връзка, при която почти няма загуба на цветове и детайли в картината.

 

DVI кабел

DVI кабел (Digital Video Interface) се появява през 1999г.

DVI-I-Dual-Link__13926_zoom
DVI-DVI

 

 

и е предвестник на HDMI и има 4 канала за пренос на цифрова информация: 3 канала за основните цветове и един канал за тактовата честота. Скоростта на предаване на данни чрез DVI интерфейс достига до 1.65 GB/s или ако преобразуваме в пиксели за да направим сравнение с HDMI кабела имаме 165млн. пиксела или 1600х1200 пиксела при 60Hz честота. След HDMI, това е най-качествения кабел за дигитални сигнали. Има два вида: DVI-D за цифрови и DVI-I (integrated) за аналогови сигнали.

615x200-ehow-images-a04-ep-5i-what-dvi-cable-800x800

За да е по-ясна разликата между DVI и HDMI кабела ще откроим 3 неща, които VDI кабела не може да предава: това са управляващи сигнали, висококачествен звук и няма HDCP.

Както и другите видове кабел и при този може да имаме преход от един стандарт към друг, напр. DVI към HDMI или само като преход.

hdmi-dvi adapter

 

VGA кабел

Създаден е към края на осемдесетте години и се използва изключително за свързване на монитор към компютър.

vga_cable
VGA-VGA

 

 

Има 15 пина подредени на 3 реда, като всеки ред отговаря за определен цвят: червен, зелен и син. В зависимост от разделителната способност трансферирана по кабела съществуват VGA кабели с различна резолюция. VGA кабелите предаващи големи резолюции се означават WVGA където W е от wide. При монитори имащи вход DVI, се налага преход VGA към DVI.

аудио видео кабели
VGA-DVI

 

Някои лаптопи имат miniVGA входове, което изисква преход или преходен кабел VGA към miniVGA.

10h1-624xx
VGA-miniVGA

 

Кабелите от смесен тип са също толкова често срещани, както и тези с два еднакви накрайника.

uxa09021900ux0019uxc_1387897991

 

Понякога е по удобно да се използва просто преход от един интерфейс към друг, а не кабел.

VGA-DVI-Adapter-F-M

 

Следва продължение…

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button