ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съветиКак да направяПотребителска електроника и компютърни системи

Автомобилно озвучаване

Защо е необходимо автомобилно озвучаване?

Повечето съвременни автомобили имат вградено автомобилно озвучаване с тонколони във вратите и плеър на таблото, но често фабричното автомобилно озвучаване е на доста посредствено ниво и се характеризира със сравнително малка сила на звука, която не удовлетворява тези, които имат по-високи претенции за качеството на звука в собствения си автомобил. В този случай, повечето технически грамотни любители на качествения звук, започват да изграждат система за озвучаване, в зависимост от знанията, уменията, опита си, както и от финансовите си възможности.

автомобилно озвучаване

 

От какво се състои автомобилното озвучаване?

Самата система на автомобилно озвучаване като схема и компоненти не е нещо особено и може да бъде изградена почти от всеки. В най-общия случай се състои от плеър, усилвател, тонколони, субуфер, окабеляване и предпазител. На пазара има много и различни варианти както на мощност, така и на качество на изброените елементи на тази озвучителна система. Всичко започва от плеъра. Той е добре да има, освен възможности да бъде включена към него мр3 и начин да регулира субуфера. Важно е да се знае, че без качествен звук от плеъра, няма как усилвателя и говорителите да го подобрят.

Когато избирате нискочестотен автомобилен говорител, трябва да погледнете в указанията му за монтаж в колко голяма баскаса трябва да се монтира. Обемът на баскасата трябва да бъде съобразен и с наличното място в колата, за да не се окаже накрая, че след монтажа на баскасата и усилвателя, оставате практически без багажник. Важно е светлият отвор на баскасата да съответства също така на диаметъра на нискочестотния автоговорител. Основните параметри при избор на нискочестотни говорители са мощността и честотната характеристика. Тя обикновено започва около прага на чуваемост на човешкото ухо, това е някъде около 20-30Hz и стига до няколкостотин херца. За по-високите честоти стигащи до 20kHz, което от своя страна е горния праг на чуваемост на човек, са отговорни другите говорители разположени във вратите и в задната кора на автомобила. Ето например един висококачествен високоговорител с диаметър на мембраната 300mm и алуминиево лято шаси.

subufer

Продават се и баскаси с вграден усилвател. Тогава, баскасата се нарича активна и облекчава свързването на системата, а и спестява доста разходи за усилвател и кабели. Важно е да се избере качествен усилвател усилващ звука без изкривявания, паразитен шум и замазване на звука, като този.

 

 

Как сами да си направим автомобилно озвучаване?

Както се вижда той има възможност да възпроизведе честоти отвъд прага на чуваемост. Снабден е със серия от защити, има сериозна мощност. Има също филтри за ниски и високи честоти, а и изглежда впечатляващо.  В зависимост от мощността на усилвателя трябва да се подбере достатъчно дебел кабел, който да се свърже с плюсовата клема на акумулатора чрез монтирана на кабела кабелна обувка. Минусът се взима от корпуса на автомобила в близост до усилвателя, затова кабелът за минус е значително по къс.  Това всъщност ще бъде най-дебелият и скъп кабел в цялата система. Може да бъде 10mm2 или повече. На него се поставя предпазител, също оразмерен според мощността на усилвателя и респективно спрямо токът, който ще тече през предпазителя. Свързването на останалите тонколони и елипси е изпитание за търпението и сръчността на човек. Това е така, защото кабелите трябва минат през вратите и стените на автомобила.

Усилвателят се монтира в багажното отделение на колата, като трябва да се остави достатъчно пространство около него за да се охлажда. Корпусът на стабилизатора сам по себе си представлява един охлаждащ алуминиев радиатор. Усилвателят се свързва с плеъра посредством двойка чинчови кабели или ако моделът на усилвателя е четириканален с две двойки кабели. Плеъра от своя страна също се се свързва и със захранването. След това към усилвателят се свързват тонколоните. Има варианти за свързване на две, четири или две плюс субуфер или четири с два субуфера. Схемите на свързване са дадени в книжката за монтаж и експлоатация на усилвателя. Ако всичко сте направили правилно, ще имате мощен и качествен звук. Той ще впечатлява вашите познати и ще ви радва, независимо какво музика предпочитате. Става много по-красиво ако след монтажа на озвучаването поставите на определени места LED лента, която да подчертава извивките на субуфера и усилвателя.

автомобилно озвучаване

 

 

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button