ЕлектроникаПотребителска електроника и компютърни системи

Вентилатори за компютър

В съвременния свят много често ни се налага сами да ремонтираме настолният си компютър. В тази статия ще се опитам да  пресъздам често срещаните проблеми с вентилатори за процесор, захранване , видео карта и шаси.

вентилатор за компютър
вентилатор за компютър (шаси)

 

Разгледай Вентилаторите във Викиват

Симптоми:

1. Шум от вентилатора- това е често срещано явление при стартиране на ПК. Причината най-често е в липсата на  маслото смазващо лагера или втулката (зависи от типа вентилатор)

2. Спиране на перката – в следствие на изхвърлена смазка и/или замърсяване на лагер или втулка.  Води до загряване или прегряване на елементи. Тук бих ви посъветвал да преглеждате машината от време на време (на един два месеца) особено лятото в жегите и ако забележите  неработещ  или съмнително шумящ вентилатор да предприемете мерки.

3. Липса на захранване до вентилатора.

4. Прах

Какво може да се направи:

1. Най евтиния вариант е да се смаже лагера/втулката. Това не е за препоръчване, но ако няма друг възможен вариант или пък ви се налага, това е временно решение.

–     Махнете лепенката на вентилатора след това ако има капаче предпазващо оста махнете и него.

–     Вземете фино машинно  масло и капнете една капка.

–     Раздвижете перката, докато не усетите, че олеква. Трябва да се движи свободно.

–     Забършете корпуса на вентилатора от маслото, така че да може да се залепи лепенката отново.

–    Монтирайте вентилатора и тествайте.

2. Закупете нов вентилатор със същите характеристики от близкия магазин за електроника. Това е препоръчително.

3. Почистете с мека четка (за боядисване или рисуване) праха по перката и носещата конзола.

4. Ако сте изпълнили всичко горе описано и вентилатора пак не върти то може да не стига захранване до него. Друга възможност е да не се подава правилно информация към него (вентилатора на процесора и някои от видео картите имат възможност за регулиране на оборотите и старт-стоп функции).

–    Трябва да измерите дали има захранване с помощта на мултицет. Обикновено проблемът е в захранващия блок на ПК и смяната му решава проблема.

–    Друга възможност е да се проверят настройките в BIOS, където също може да се спират и пускат някои вентилатори (зависи от дънната платка и др.).  Най-често вентилаторите на шасито могат да спират и пускат от BIOS.

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button