ЕлектроникаПотребителска електроника и компютърни системи

Цифрова и аналогова телевизия

Ефирната цифрова (дигитална) телевизия е усъвършенстван метод за  разпространение на радио и телевизионни програми. Излъчването по стандарт Digital Video Broadcast – Terrestrial (DVB-T) позволява на зрителите да гледат повече програми със значително по-високо качество на звука и картината в сравнение с аналоговата ефирна телевизия. В някои населени места може да се приема сигнал дори в движение, разбира се трябва да имате и подходяща антена за това – антена за автомобили и камиони 

При аналоговото ефирно разпространение всяка програма се излъчва на отделен канал. В цифровият ефир на един канал се излъчва пакет от средно 8 MPEG-4 тв програми със стандартна резолюция (SD).

Цифровата телевизия позволява прием с обикновена антена на телевизия без смущения с качество на DVD. Тя предоставя възможност за изображение в панорамен формат 16/9 и многоканален дигитален звук Dolby 5.1. Тук е хубаво да се знае, че ако имате аналогов усилвател между антената и приемника е добре той да бъде елиминиран, защото води до нежелани ефекти.

С въвеждането на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване става възможно излъчването на телевизионни програми с висока разделителна способност (HDTV). HD-телевизорите са способни да визуализират картина с по-висока разделителна способност и се наричат „Full HD“, а тези, които имат по-ниска разделителна способност са „HD Ready“.

При цифровата телевизия може да бъде пренасяна и информация тип справочник, мултимедийно съдържание по поръчка (VoD) и допълнителни платени телевизионни услуги (PPV). В бъдеще ще може да се плаща само за някои канали, по подобие на кабелните оператори в момента.

Какво ни е нужно, за да ползваме услугата цифрова ефирна телевизия?

1 Телевизор с DVB-T тунер или цифров приемник (Set Top Box).

2 Антена:

– можем да ползваме стайна антена – ако сме на място с добро покритие и силен сигнал- важно е да се знае, че антената с вграден усилвател не работи на принципа на обикновената антена с добавен аналогов усилвател.

DVB-T антена
Стайна антена за цифрова телевизия

– можем да ползваме и външна антена – ако се намираме в отдалечени райони със слаб сигнал. Може да се ползва и обикновена антена за външен монтаж, като тук е добре да се има в предвид, че е добре да се промени поляризацията и т.е. да се завърти на 90° спрямо хоризонта. Може също така да се ползва и специална DVB-T антена която изглежда по този начин:

Антена за дигитална телевизия
Антена за цифрова телевизия
Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button