Потребителска електроника и компютърни системи

Умен дом / Smart home

Умен дом или Smart home е наименованието на цял нов тренд в домашната автоматизация и потребителските електроуреди. Всъщност вече не е толкова нов – от няколо години навлиза все по-успешно в домашната дигитална среда. „Поумняването“ на дома има за цел да автоматизира и улесни редица домашни процеси и функции, като осветление, отопление, мултимедия, сигурност и други. Благодарение на разнообразието от продукти и осъществяването на контрол през смарт устройство, възможностите на системата са на практика ограничени само от въображението ви.

Концепцията Умен дом се базира на факта, че вече почти няма съвременен дом (или офис, вила, гараж…), който да не е свързан с интернет и съответно да няма собствена безжична Wi-Fi мрежа. Това позволява инсталирането на множество устройства, които изключително лесно да се свържат към безжичната мрежа и удобно и сигурно да се контролират и автоматизират през смарт устройство (смартфон, таблет, лаптоп, компютър, смарт тв, смарт часовник… ). Така не само се получават сериозни възможности за автоматизация и контрол на множество уреди и процеси, но и могат да се контролират на практика от всяка точка на земята, стига да разполагате с интернет връзка там.

Умен дом / Smart home 1

Повечето съвременни Умен дом / Smart home системи и компоненти са съвместими с операционните системи Android и MacOS, което прави интеграцията им лесна и бърза на почти всички смарт устройства. Немалко са и системите, които са съвместими и с гласовите виртуални асистенти като Alexa (Amazon), Cortana (Microsoft), Siri (Apple) и други. Така управлението на умния ви дом става още по-лесно и бързо – директно с гласови команди например.

 

Вижте всички устройства Умен дом във Викиват ТУК

Инсталиране на елементи Умен дом

Един от най-големите плюсове на Smart home устройствата е фактът, че не е нужно да сте електроинженер или компютърен специалист, за да си ги инсталирате. Достатъчно е да се спазват подробните инструкции, които придружават всяко устройство, за да може всеки с основни познания по боравене със смарт устройство да си инсталира Умен дом елементите.

Умен дом / Smart home 2

При по специфични устройства е възможно да има някои нестандартни процедури по инсталиране и настройване, но при мнозинството Умен дом продукти инсталирането се състои в тези стъпки:

 1. Разгледайте опаковката или инструкциите за употреба. Там трябва да е описан Smart home софтуерът, от който се нуждаете. Свалете го от Google Play store или Apple App store. Често има QR код, който може да сканирате със смартфона си и автоматично да достъпите нужната ви програма.
 2. След инсталиране на програмата обикновено се изисква бърза регистрация. Регистрирате се и евентуално потвърждавате регистрацията през имейл, ако е нужно.
 3. Включете устройството в електрическата мрежа, или му поставете батерии, в зависимост от начина на захранване. Включете устройството, ако има on-off бутон.
 4. След като сте се регистрирали и сте се логнали в програмата е нужно да добавите новото си Умен дом устройство. Обикновено става с бутон (Добави), (Add), ( + ) или подобен. При някои марки Умен дом устройства там ви излизат всички видове устройства, които съответната марка предлага. Намирате, избирате и добавяте своето. При други пък смартфонът ви директно ще засече какво ново Smart home устройство има в wi-fi мрежата ви и ще ви предложи да го добавите. Устройствата обикновено разполагат с някакъв вид светлинна и/или звукова сигнализация, която ви уведомява, че сдвояването с безжичната мрежа е успешно.
 5. В повечето случаи ще е нужно да въведете парола за домашната си мрежа, за да завършите процеса на активиране на Умен дом елемента.
 6. След успешното добавяне, новото ви Умен дом устройство е готово за употреба. В зависимост от типа устройство, за да функционира може да се наложи да направите допълнителни настройки.

Внимание – Тези инструкции са примерни и е възможно да се различават с инструкциите на вашите устройства. Използвайте инструкциите, които придружават конкретния продукт, който искате да интегрирате в Умния си дом, за да сте сигурни, че ще го инсталирате безпроблемно и ще функционира правилно.

Вижте всички устройства Умен дом във Викиват ТУК

 

Компоненти на системата Умен дом / Smart home

Умен дом е концепция, която позволява да изградите своя собствена домашна автоматизация, базирана на вашите нужди и предпочитания. Богатият избор от различни устройства дава свободата да добавяте само нужните ви елементи и да премахвате ненужните – във всеки един момент може да модифицирате умния си дом спрямо конкретните си желания.

Умен дом / Smart home 3

Разнообразието от елементи на умния дом постоянно нараства, но към момента най-разпространените са:

 • Смарт контакт – адаптер за електрически контакт, който позволява да включите в него електроуред или електроуреди (чрез разклонител) и да ги контролирате и автоматизирате чрез смарт устройство. Едно от най универсалните Умен дом устройства. Намира широко приложение за контрол и автоматизация на редица процеси в дома. Внимание – важно е да съобразите максималната мощност на уредите с максимално допустимата мощност на смарт контакта.

Умен дом / Smart home 4

 • Смарт ключ за осветление – ключ за контрол и автоматизация на различни осветителни тела. Може да бъде единичен или двоен в зависимост от броя на веригите, които контролира. Полезно устройство, с което не само може да контролирате осветлението си, докато сте в дома или около него, но и да симулирате присъствие, когато отсъствате. Включвайки и изключвайки ръчно или автоматизирано осветлението може да откажете крадци да навестят имота ви. Макар че е добре да не разчитате само на това средство за защита на имуществото си – крадците също знаят какво е Умен дом и Smart home.
 • Смарт ключ за електрически завеси или щори – удобно средство за контрол на светлината и енергоефективността в дома или офиса си. Може да автоматизирате например в 7.00ч сутринта завесите ви да се отворят и да пуснат светлина в спалнята за по-приятно събуждане. Или при увеличаване на температурата над определени градуси да се затворят електрическите щори.

Умен дом / Smart home 5

 • Смарт лампа – може да променяте яркостта и цвета на светене, като така може да си осигурите страхотна парти или романтична атмосфера.
 • Смарт разклонител – устройство подобно на смарт контакт, но с повече от едно контактни гнезда, а в някои случаи и с допълнителни функции като USB зарядни портове, ключ, предпазител и други.
 • Универсално смарт IR устройство – тази хитра джаджа е в състояние да контролира всички електроуреди, които са със стандартни инфрачервени дистанционни управления. По този начин чрез смартфона си или друго смарт устройство, може да контролирате от разстояние дори не умните си уреди, като телевизор, климатик, аудио уредба и други.
 • Сензор за движение – известява ви за движение в периметъра, или автоматизира включването на осветление, на охранителна камера или на друго Умен дом устройство.
 • Датчик за дим – осигурете си спокойствие с надежден датчик за дим, който да ви извести в много ранна фаза на евентуален пожар.
 • Датчик за вода – поставете датчика в критични места, като кухня и баня, и той ще ви извести веднага, ако има проблем с теч на вода в дома ви. Отлично средство и за противодействие на наводняване от съседи.
 • Охранителни камери – може да интегрирате в системата си Умен дом / Smart home и охранителни камери, с които да наблюдавате имота си, или да се любувате от разстояние на действията на децата си, или защо не на домашните любимци.

Умен дом / Smart home 6

 • Смарт сирена – звуково известяващо устройство, което може да интегрирате в системата си Умен дом и да разчитате на силен звуков сигнал при задействането на определени от вас датчици и сензори.
 • Смарт датчик за врата и прозорец – при отварянето на съответния прозорец или врата, Smart home датчикът подава сигнал към смарт устройството ви.
 • Смарт датчик за счупено стъкло – сензор, който може да монтирате на достъпни отвън прозорци, който при опит за проникване с взлом да ви известява веднага на смарт устройствата ви.

 

Вижте всички устройства Умен дом във Викиват ТУК

 

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button