Потребителска електроника и компютърни системи

Компютърни колонки

 

Компютърни колонки – едва ли има продукт от ежедневието ни с по-разнообразни форми, функции и размери. Компютърните колонки са претърпели много голяма еволюция от създаването си и от просто средство за озвучаване на компютърни конфигурации, са се превърнали в дизайнерско предизвикателство с уникални цветове, модели и мощност.

Различни видове компютърни колонки

ace cream
Компютърни колонки с формата на сладолед на клечка

Произвеждат се от стотици производители от цял свят, поради сравнително простото си устройство, в къси серии. Цените им са съвсем достъпни и много често качеството е доста спорно…

speakers
Компютърни колонки с форма на полусфера

В началото колонките за компютър имаха захранващ кабел, който трябваше да се включи в контакт. Това значително ограничаваше употребата им на открито. Сега вече захранването им се осъществява чрез USB кабел от източника, към който са включени, когато изобщо има кабел. Много често в последно време се използва технологията bluetooth и колонките са напълно лишени от каквато и да е връзка с лаптопа или компютъра. Универсални са и могат да се включват към смартфони, Mp4-ки и каквото се сетите.

angry-birds-speakers
Компютърни колонки с формата на героите от анимацията и играта angry birds

Някои от тях имат вградено дигитално радио или микрофон за осъществяване на конферентни разговори. Могат също да имат LED дисплеи, електронни часовници, вход за Mp3-ки, възможност към тях да се включват за зареждане други устройства и какво ли още не.

alarm-clock-speakers
Ефектна компютърна колонка с часовник и аларма

Тези които приемат сигнал чрез bluetooth обикновено се захранват с някакъв вид батерии, поставяни в корпуса им, зареждаеми, от своя страна, или не.

rugby
Компютърни колонки с формата на топка за ръгби

Напоследък по-компактните компютърни колонки се използват за осигуряване на звук, подаван от смартфона и по този начин са идеално допълнение към нещата, които слагаме в раницата, когато отиваме на излет в планината. Много от тях са водоустойчиви, за да се използват безпроблемно на плажа, в басейна или под душа.

angry bird
И отново angry bird

Поставят им LED подсветка, регулатор на звука и им придават форма на футболна или бейзболна топка, глава на мече, коте, прасенце, куб, ябълка или са с формата и големината на кенче Кока-Кола или бира.

waterproof
Водозащитени компютърни колонки

Колкото формата им е по-остроумна, толкова колонката е по-продаваема и интересна за купувачите, които са предимно младежи.

pokemon

Компютърни колонки с повишени технически характеристики

Мощността им обикновено не е голяма, а и няма как да е с тези размери и се колебае между 2 и 5W, като най-често е 3W. Честотната лента на възпроизвеждане на звука също не е твърде широка. Разбира се има изключения, като например моделите, които предлагат мощност 40W, като честотната им лента е от 30Hz до 20kHz. Те са активни, с отделно захранване и размерът има е като на куфар. Друг вариант са системите 5.1, които представляват 5 колони и суббуфер. Тези колонки се разпределят така – 2 предни (лява и дясна), две задни (лява и дясна), една по-мощна – център и суббуфер, който трябва да бъде разположен ниско.

5.1
5+1 компютърни колонки за по-придирчивите към качествения звук

Очевидно е, че тази конфигурация е непреместваема и веднъж разположена, остава на мястото си завинаги. Друг статичен вариант на по-мощни компютърни колони е аудио системата 2.1, състояща се от две колонки и суббуфер.

2.1
2+1 компютърни колонки с малко по-голяма мощност

Тази система е много разпространена в домашни условия и е подходяща както за компютър, така и за телевизор. При липса на достатъчно пространство в стаята, някои прибягват до т.н. саундбар.

soundbar
Компютърни колонки реализирани под формата на саундбар и субуфер

Други забавни идеи за компютърни колонки

При него всички колонки 5 + суббуфер са монтирани в един-единствен корпус, като при някои модели суббуфера може да се отделя. Друг вид компютърни колонки, изключително ефектни са така наречените водни тонколонки с цветомузика.

При тях в синхрон с музиката, в затворен съд над колонката, се изстрелват водни струи вода с различен цвят. Този ефект се постига чрез LED диоди разположени на дъното на съда. Получава се ефект на танцуващи, сменящи цвета си водни струи, което е наистина впечатляващо.

dance water speakers

Очевидно е, че само въображението на дизайнера вече определя формата, функциите и възможностите на съвременните компютърни колонки. При такова огромно многообразие е трудно да се избере, това което е наистина необходимо да се купи. Затова най-често покупката на компютърни колонки е спонтанна, емоционална и … често погрешна. Все пак забавлението при избора на компютърни колонки е гарантирано.

Related Articles

2 Comments

  1. Добра класификация и илюстрации! Мога само да допълня, че често за избора на по-стационарни системи влияе съображението имат ли изход за слушалки или не.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button