ЕлектроникаИндустриална електротехника и автоматикаПотребителска електроника и компютърни системи

Raspberry PI – автоматика от бъдещето

Raspberry PI са компютри на ниска цена, с размера на кредитна карта. Те могат да се свързват с компютърни монитори, телевизори, стандартни клавиатури и мишки. За писането на програми за управлението им се използват езиците Scratch и Python и тези микрокомпютри позволяват на потребители от всякакви възрасти да навлязат лесно в областта на компютрите и програмирането. Могат да се използват за всичко, за което може и един десктоп компютър – сърфиране в Интернет, гледане на видео с висока резолюция, играене на игри, обработка на текст и електронни таблици и т.н.

Въпреки. че е по-бавен от съвременните лаптопи или десктоп компютри, Raspberry PI също е сложен Linux-базиран компютър, позволяващ създаването на всякакъв вид приложения, и това, заедно с ниската му цена (около 35 долара), малките размери и ниската му консумация, прави така, че тази платформа бързо да набере голяма популярност и много почитатели, като продажбите ѝ днес надвишават 10 милиона броя, което я прави най-продаваният британски компютър на всички времена.

Raspberry Pi 3

Raspberry PI е хардуер с отворен код подобно на Arduino, с изключение на основния чип, произвеждан от фирмата Broadcomm, който управлява много от основните компоненти на платката, като процесора, паметта, графичните и USB контролерите и други. Платформата има 700-мегахерцов едноядрен ARM процесор и 256 или 512 мегабайта памет, в зависимост от модела. Много от проектите в световен мащаб въщо са свободно достъпни и добре документирани. Raspberry PI е създадена за операционната система Linux и днес много Linux дистрибуции имат версии, оптимизирани за този микрокомпютър, като две от най-разпространените са Raspbian, която е базирана на Debian операционната система, и Pidora – базирана на Fedora.

Raspberry Pi 3 1

Raspberry PI има способността да взаимодейства с околния свят и се използва в широк кръг от сложни дигитални проекти, като например музикални машини, метеорологични станции, къщи за птици с инфрачервени камери. Но създаването му през 2002 във Великобритания от благотворителната образователна фондация The Raspberry PI Foundation, е било с цел популяризирането на компютрите в училищата и подпомагането на това учениците да бъдат по-лесно обучавани да ги използват и да програмират на тях.

Тази микрокомпютърна технология е не само удобно средство за обучение, но и мощен инструмент по пътя на развитието на дигиталните технологии. Хора като Саймън Райли, основател на базираната в Брайтън компания MakerClub, бързо осъзнават нуждата от това, младото поколение да има не само основни, но и знания и умения на експертно ниво в областта на автоматиката. Тази необходимост се обуславя от една страна от желанието хората да не губят работните си места заради роботи, а от друга – чрез разработките си да допринасят за по-бързото развитие на технологиите. В момента Raspberry PI  е закупуван не само от компютърни любители и образователни институции, но и от много индустриални компании в международен мащаб, които използват този микрокомпютър за захранване на различни машини и управляващи системи. Оригиналният Raspberry PI преминава през няколко нови версии, всяка от които с повече памет и по-малки размери, като стремежът е цената да се запазва същата.

На всички е ясно, че тази технология е бъдещето на автоматиката и за всеки инженер би било от полза да се запознае по-подробно с нея и сам да се увери в предимствата и.

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button