ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съветиПотребителска електроника и компютърни системи

Дистанционно управление

Дистанционно управление е всяко устройство, което прехвърля сигнала от оператора към контролирано от него устройство, уред, апарат, прибор или система от устройства поради различни причини, като отдалеченост, враждебна околна среда, недостъпност, удобство или просто управляваното устройство се намира във въздуха, под водата или в космоса. Всяко дистанционно управление се състои от предавател, приемник и изпълнителен механизъм бил той механичен или електронен.

remote control

Видове дистанционни управления

Дистанционните управления могат да се класифицират по вида на връзката между управляващо и управлявано устройство. Най-простият вид връзка е механичната връзка. При нея операторът управлява чрез директна механична (физическа) връзка устройството. Следващият вид връзка е чрез електрически кабел. Този тип връзка се използва за контрол на подвижни обекти, лабораторни и специални съоръжения или производствени машини (напр. телфер). Един от най-разпространените видове връзка или по-точно комуникация е радиовръзката. Едно от предимствата и е, че е независима от електропреносната система.

Радиокомуникацията се използва при управление на роботи, военни съоръжения, безпилотни летателни средства, включване и изключване на уреди, които не се намират на линията на зрението като автоматизирани гаражни врати, осветителни тела, някои видове отопление, радиоуправляеми модели, детски играчки и др. Чрез радио сигнал може да си управляват и космически апарати в орбита като сателити, телескопи и оръжейни системи. В бита най-разпространеният вид връзка между дистанционно управление и даден уред е инфрачервен сигнален лъч. Масово инфрачервената връзка се използва в домашната електроника като телевизори, Hi-Fi системи, компютърна периферия като клавиатури, компютърни мишки, слушалки и др.

product_large_50435

 

Приложение на дистанционните управления

Дистанционните управления се използват в авиацията, като практически целият пулт за управление в пилотската кабина е свързан чрез електрически кабели с всички бордови изпълнителни механизми и оборудване. В космическите изследвания са немислими без използването на дистанционни управления. Съветската програма за изследване на лунната повърхност чрез радиоуправляеми луноходи от края на шейсетте и началото на седемдесетте години изцяло е базирана на използването на дистанционни управления разположени на земята. За целта сигналът се е излъчвал от внушителни като размер радиотелескопи.

В компютърната техника игровите конзоли като Nintendo Gamecube, XBox 360, PlayStation 3 безжичните дистанционни са отдавна стандарт. Във фото и видеозаснемането първоначално се е използвало кабелно свързване, но постепенно се е преминало на радиосигнал или инфрачервен лъч. Синхронизацията на фотосветкавицата и отварянето на блендата на апарата се извършва чрез лъч. Този метод се използва при светкавици разположени отделно от апарата без връзка с него. При изучаването на диви животни, особено през тъмната част на денонощието в отдалечени и труднодостъпни местности се залагат така наречените фотокапани. Фотоапарата снима или камерата започва да работи, когато животното пресече предварително фиксиран и включен инфрачервен лъч. При заснемане на съвременните филми често се използва кинооператорски кран, на чиито край е монтирана камерата, която се управлява чрез дистанционно управление. Напоследък все по-голямо приложение намират дистанционни управления за включване на светлините в жилището.

дистанционно за осветление

Дистанционни се използват в съвременните оръжейни системи, като:

  • радиоуправляеми танкове;
  • катери;
  • безпилотни самолети;
  • самоходни оръдия.

Там те се използват за решаване на тактически задачи по разузнаването и локализирането на противника, както и при неговото унищожение. Дистанционни управления се използват при ЖП транспорта, метрото, във водния транспорт, в промишлеността и строителството, в електроенергетиката, в лабораторното оборудване и в много други области на живота.

След всичко изброено дотук ще се спрем по специално на дистанционните управления на домашната електроника.

product_large_32752

Съвременният дом вече не може да мине без поне няколко дистанционни управления. Лошото е, че те са на всевъзможни места из стаите и често е трудно да бъдат открити. Като се започне от дистанционното за телевизора, което се е превърнало в неотменим негов придатък, премине се през дистанционното за DVD системата и се стигне до дистанционното за климатика, сякаш целия ни дом се контролира от дистанционни.

product_large_50522

Сложното е, че всеки модел и марка телевизор се управлява от различно дистанционно управление. Дори два модела от една марка на Panasonic, Aiwa или Philips, са с различни дистанционни и не може да се управлява единия с дистанционното на другия. Поради тази причина възникват цели магазини и каталози и класификации с най-различни дистанционни управления. Това е така, защото често оригиналното дистанционно може да бъде повредено поради счупване или потапяне във някаква течност или просто да бъде изгубено. Все по-популярни стават и т.н. програмируеми дистанционни. При тях чрез специален компютърен софтуер се програмират така, че да служат за всички домашни дистанционно контролируеми устройства. Така всички дистанционни се интегрират в едно. Друг вид дистанционни управления са универсалните дистанционни за всички модели климатици.

product_large_46665

При тях са запаметени стотици честоти на различни марки климатици. За да адаптирате дистанционното към съответната марка климатик, просто трябва да го насочите към климатика. Да пуснете функцията „автоматично търсене“ и да изчакате климатика да реагира. След това запазвате настройката и вече климатика ще работи на така фиксираната честота.

product_large_56108

 

 

 

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button