Потребителска електроника и компютърни системи

Най-интересните и необичайни приложения на LED осветлението

Благодарение на LED осветлението днес разполагаме със смартфони с много добре осветени екрани, LED монитори и телевизори, Blu-ray плеъри, както и с огромен брой други технологични чудеса, които са част от ежедневието ни. LED крушките изразходват 80% по-малко ток от другите видове крушки за осветление, което ги прави изключително енергийно-ефективни. Освен това, могат да се използват десетилетия наред без да се повредят и са безопасни за околната среда. Светодиодите могат да се използват за най-различни цели и тъй като LED технологиите се развиват ежедневно, често се появяват и нови креативни начини те да бъдат приложени. Разгледайте нашата инфографика с 11 необичайни приложения на LED осветлението, а под нея ще намерите и 5 БОНУС приложения, които не са включени:

Най-интересните и необичайни приложения на LED осветлението 1

Сложете инфографиката на сайта си – копирайте този код:

[code lang=“html“] <div style=“clear:both“><a href=“https://mladkonstruktor.bg/wp-content/uploads/2017/10/ig-led-app.png“
data-rel=“lightbox-0″ title=““> <img src=“https://mladkonstruktor.bg/nestandartni-prilojeniq-na-led-osvet/“
title=“Най-Интересните И Необичайни Приложения На LED Осветлението“
alt=“Най-Интересните И Необичайни Приложения На LED Осветлението“ border=“0″ /></a></div>
<div>Създадено от: <a href=“https://vikiwat.com/“>Викиват</a></div>
[/code]

Свали PDF

 1. Бионични LED Контактни Лещи

Обикновените контактни лещи ви помагат да виждате по-добре, но нищо повече. С бионичните LED контактни лещи не просто ще имате отлично зрение, но и ще можете, например, да проверите през тях имейла си за нови писма и да ги прочетете. Тази иновация е все още във фаза прототип и не се предлага на пазара, но в близкото бъдеще ще можем да виждаме една разширена реалност.  Всяка леща се състои от прозрачен сапфирен чип, които има само един единствен микро-светодиод. Бионичните контактни LED лещи работят чрез предаване на информация към този чип. По този начин човек ще може да вижда монитора на компютъра си, например, и да извършва различни действия, като използва само лещите и очите си.

 1. Виртуално LED Небе

Освен че LED крушките са почти 10 пъти по-икономични от крушките с нажежаеми жички, LED осветлението стимулира продуктивността у хората и ги прави по-щастливи. Това е заключението от експеримент, в който университетски инженери са създали LED панели за изграждане на виртуално небе. Предназначението на панелите е да се монтират на тавана в офис помещения, тъй като имитират небе и създават усещане за простор, сякаш човек се намира на голяма поляна под синьото небе.

 1. Соларен LED Покрив За Кола

Колкото повече се развиват технологиите, толкова по-големи стават възможностите ни да си създаваме удобства и комфорт. Вече са създадени соларни LED покриви за коли, които позволяват да се контролира температурата в колата, когато навън е много горещо или много студено. Соларните LED покриви, както подсказва името им, се захранват от слънчевите лъчи, като при работата си не отделят вредни емисии. С днешните технологии е напълно възможно да живеем комфортно без да вредим на околната среда.

 1. Слънце В Бутилка

В Южна Африка се продават иновативни лампи, които представляват стъклени бутилки или буркани, в които се събират слъчевите лъчи чрез мини соларни панели, монтирани в капачките на бутилките, след което светлината се излъчва посредством малки светодиоди. По този начин южноафриканците могат да използват LED светлина през нощта без да имат нужда от електричество.

 1. Цветна Вода

С LED технологиите  дори миенето на ръцете може да бъда много забавно и приятно. LED кранчетата за мивки оцветяват водата в синя и червена светлина, като цветът се променя според температурата на водата. Така винаги ще знаете колко е топла водата, преди да я пипнете и няма риск да се опарите.

 1. LED Сигнализация За Коне

В първия момент може да ви се стори странно решение да се слага LED осветление на конете, но в това има доста плюсове. Основната полза от това е безопасността, тъй като е важно да има ясна сигнализация през нощта. Дори вече има данни за спасени животи на коне и техните ездачи, тъй като LED светлините ги правят достатъчно видими за колите в тъмна част на денонощието. Освен това конете изглеждат приказно, обляни в нежната LED светлина.

 1. LED Тапети

Боядисването на стените скоро може да остане в миналото, тъй като вече има LED тапети, с които можем да променяме цвета на стените в дома си от ключа за осветлението. Тези тапети представляват  LED панели, които излъчват мека, успокояваща светлина и могат да бъдат конфигурирани да светят в най-различни цветови комбинации.

 1. LED Мигли

Бързото развитие на LED технологиите доведе до намаляване на размерите на светодиодите, което направи възможно създаването на LED мигли. LED миглите се радват на голямо внимание, въпреки че са доста екстравагантен избор. Тези светещи мигли са създадени, за да направят така, че очите на дамите да изглеждат по-големи и изразителни. В LED миглите има механизъм, чрез който можете да включвате и изключвате светлината във всеки един момент, в който поискате, като е необходимо само да наклоните главата си по определен начин. Дамите със сигурност ще привлекат вниманието върху себе си, ако заложат на LED мигли за следващото парти, на което са поканени.

 1. LED Обеци

LED обеците са естественото продължение на интегрирането на LED технологиите в сферата на модата и красотата. Можете да направите страхотна комбинация от LED мигли и LED обеци, с която да блеснете в дискотеката. За да светне обецата, трябва само да я натиснете и кристалът ще заблести.

 1. LED Рокля

От лондонската модна къща CuteCircuit са се погрижили и за LED тоалета, с който да съчетаете LED миглите и LED обеците. Те са създали прекрасна екстравагантна LED рокля, в плата, на която са инкрустирани 10 000 светодиода. Дамите могат да избират между различни цветови комбинации и ефекти. Тези от тях, които искат да заблестят на сватбения си ден, могат да го направят не само преносно, но и буквално.

 1. LED Обувки

През 90-те години на миналия век, LED осветлението намира приложение и в още една модна ниша – обувките. Със своите светещи подметки, те са изключително интересни и забавни. Имат възможност за включване и изключване на диодите и смяна на режима на светене – от постоянна свтлина до интензивно мигаща в различни цветове.

В обувките имат вградена USB-акумулаторна батерия, която може да се зарежда, безопасна е и не съдържа живак. LED светодиодните обувки са атрактивни и с тях лесно могат да Ви разпознаят в тъмното. Чудесено решение са за парти.

 1. LED Чадър

LED чадърите са доста интересно хрумване, като се има предвид, че светодиодите добавят допълнителна функционалност към тях. Освен че предпазват от дъжда, LED чадърите са много полезни, когато е тъмно, но не само от гледна точка на удобството да виждате по-добре какво се случва около вас и къде вървите, но и от гледна точка на безопасността ви, когато пресичате, например. Освен това, разбира се, LED чадърите изглеждат много по-добре от обикновените и могат да бъдат с едноцветни светлинки или с различни комбинации от цветове.

 1. LED Маса

В някои мебелни магазини вече се предлагат и LED маси в различни модели с вградено LED осветление. Ако, обаче, не ви трябва нова маса, можете лесно да сложите LED осветление на масата, която имате. Има огромно разнообразие от LED осветителни продукти в различни размери, форми и цветови комбинации, като могат да бъдат единични бройки или LED ленти.

 1. LED Диван

Разбира се, че щом има LED маси, има и LED дивани, с които да се комбинират. И в този случай можете да изберете дали да си закупите модел, който е с фабрично монтирани LED светлини, или да изберете LED ленти, например, които сами да монтирате на дивана, който имате у дома.

 1. LED Покривка За Маса

Какво е нужно за една приятна романтична вечеря с любимия човек? Лека, вкусна храна, приятна музика, нежна светлина – звучи банално, но все пак доста приятно, нали? За повечето хора свещите са най-баналната част от романтичната вечеря, но вече има решение на проблема – LED покривка за маса. Възможни са най-различни комбинации между цветовете на материала, от който в покривката, и цветовете на LED лампичките.

 1. LED Комплект За Спалня

LED чаршафи и LED възглавници – резултатът е красива, приказна спалня, обляна в нежна светлина. Може да ви стори прекалено за ежедневна употреба, но е страхотен избор за създаване на романтична обстановка в спалнята. LED чаршафите и LED възглавниците са много гладки и меки, защото светодиодите са с нано размери и не трябва да се притеснявате, че може да се нараните на тях.

LED технологиите се развиват изключително бързо през последните няколко години, но потенциалът им е далеч по-голям. LED осветлението може да се интегрира във всички аспекти от живота ни и да го подобри значително, тъй като е много икономично и е безвредно за околната среда.

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button