ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съвети

Спрейове и смазки. Проблеми и решения

Познаваме много видове технически спрейове и смазки, които се използват ежедневно в бита, индустрията, авиацията и корабостроенето. Без претенции за изчерпателност, ще изброим най-използваните и популярни в цял свят технически спрейове и смазки. За да бъдем максимално полезни ще започнем от проблема и ще посочим най-удачният продукт, който ще го разреши. Ако даден продукт има универсална употреба, очевидно ще бъде споменат повече пъти.

Проблем: клеясали или ръждясали метални винтови съединения.

Решение:

 1. WD40. Това е може би най-разпространеният и използван спрей в целия свят, имащ посветена страница в Уикипедия, фен страница във Фейсбук и множество фен сайтове. Това се дължи на универсалното му приложение. Той с успех освобождава клеясали, ръждясали или замръзнали винтови съединения, панти и други подвижни части, станали неподвижни поради продължително излагане на атмосферни влияния или агресивна химична среда, например при корабоплаването. Освен това WD40 има още множество приложения в техниката, за които ще стане дума при решаването на други проблеми, а има и неочаквани домашни приложения, като създаване на водонепропусклив спрей върху обувките, разделяне на заклещени чаши, премахване на дъвка от косата, унищожаване на хлебарки и др. Не случайно продуктът не е кандидатствувал за патент, за да не се разкрия технологията му на производство. Формулата му се пази в тайна от откритието му през 1953г. Според легендата името WD40 идва от water displacenent 40th atempt, т.е. водоотблъскващ препарат, 40-ти опит за създаване.
 2. wd40
  Спрей WD40 в опаковка 200ml

  Разгледайте предлаганите спрейове и смазки от Викиват

  Akfix E70. Спрей против ръжда. Представлява лубрикант и съдържа MoS2. Освобождава ръждясали и клеясали връзки, като болтове, винтове, гайки и др. Служи като ръждопреобразувател. Прониква бързо и лесно.

 3. Спрейове и смазки. Проблеми и решения 1Кока-кола. Да, наистина помага, ако не вярвате вижте многобройните клипчета в youtube или пробвайте сами.

Други спрейове и смазки

Проблем: влага. Проникване и задържане на влага на места, където това води до корозия, къси съединения и скъсяване на живота на метални части и гумени изделия, като автомобилни гуми, уплътнения и др.

Решение:

 1. WD40. Всъщност той е създаден за да отстрани влагата от повърхностите обработени с него. Освен това създава тънък прозрачен слой, който задълго предпазва от влага, ръжда и натрупване на мръсотия. Тъй като не е със силикон, по него не полепва прах.
 2. Силиконов спрей 000795 на MOTIP. Спрейът е водонепроницаем. Особено подходящ е, когато с него се третират гумени и пластмасови повърхности. Често се използва за автомобилни гуми, като ги предпазва от солта, разпръсквана по пътищата през зимата и от директни слънчеви лъчи през лятото. Допълнително предимство е, че напръсканите гумени изделия остават гъвкави и еластични след напръскване.
MOTIP
Силиконов аерозолен спрей на MOTIP

Разгледайте предлаганите спрейове и смазки от Викиват

 1. Силиконов аерозолен спрей на MOTIP. Водоустойчив, топлоустойчив спрей за гумени и пластмасови детайли. Предотвратява напукването и стареенето на гумите и залепването на изолацията на вратите през зимата.
 2. Мултиспрей без силикон на MOTIP. Разработен на основата на минерални масла, мултиспрея има висока проникваща способност и почистващ ефект. Има антикорозионна защита и отблъсква влагата. Подходящ е за смазване на найлон и поликарбонат, заради своята изключителна финност и ниска степен на стичане. Подходящ е за размразяване и предпазване от замръзване.

Спрейове и смазки. Проблеми и решения 2

Разгледайте предлаганите спрейове и смазки от Викиват

 1. Спрей с мед 1100°С. Спрей срещу износване, корозия, окисляване, тръбни и резбови съединения, за улесняване развиването на акумулаторни клеми, автомобилни свещи, спирачки (нанася се върху задната част на накладките за предотвратяване на свиренето) и др.

Спрейове и смазки. Проблеми и решения 3

Проблем: триене. Необходимост от смазване на движещи се части, като вериги, панти, шарнирни съединения, предотвратяващо бързото им износване, загряване и повишена загуба на мощност. Смазване при обработка на метали.

Решение:

 1. Тефлонов спрей PTFE на MOTIP. Служи за смазване и защита на ключалки, механизми, работещи в широк температурен диапазон, електрически части, вериги, автоматични антени, кабели и др. Изключително температуроустойчив: от – 50 °С до +250 °С.
 2. Силиконова грес MSS на NN electronics. На силиконова основа, подходяща за смазване на пластмасови, метални и комбинирани детайли. С постоянен вискозитет и добри смазочни качества при много ниски и високи температури. Подходяща за принтери, матрици, роботи, щанци и др. Други видове греси също вършат работа за смазване на движещи се части.
 3. Смазка при пробиване и рязане на метали без силикон на MOTIP. Смазката се употребява при механизирано обработване ( пробиване, рязане, перфориране, щанцоване) на меки и твърди метали и сплави. Използва се за охлаждане и смазване при екстремни условия на работа. Запазва се състоянието и качествата на обработващите инструменти, обработваните детайли и околните повърхности. Смазката няма корозионно действие и не съдържа силикон.
 4. Спрей за смазване на вериги и верижни трансмисии. Представлява висококачествено средство за смазване на верижно задвижвани трансмисии, вериги, конвейери и др. подложени на високо натоварване, на основата на минерални масла. Предотвратява износването и полепването на мръсотия. Има изключителна механична и термична устойчивост. Водоотблъскващ, устойчив на киселини и основи, има добра адхезия.
 5. Вазелинов спрей. Средство за смазване и защита на метални и пластмасови плъзгащи и въртящи се връзки, заключващи части и механизми в автомобилите, електропромишлеността, мебелната индустрия.
 6. Технически вазелин на NN ELECTRONIC. Смазка за машини в хранително-вкусовата индустрия, медицински прибори и др. с добри смазочни качества при ниски скорости и малки натоварвания.

Спрейове и смазки. Проблеми и решения 4

 1. Машинно масло. Най-старото и проверено средство за смазване на движещи се части. Има редица недостатъци, като този, че по него лесно полепва прах и мръсотия. Ако не е съвсем финно, не прониква дълбоко в процепите на движещите се части. При ниска температура е силно сгъстено и т.н., но има сравнително по-ниска цена и някои го предпочитат.

Почистващи спрейове и смазки

Проблем: силно замърсени двигатели, карбуратори, клапани, спирачки, електрически контакти, нужда от обезмасляване.

Решение:

 1. Спрей за почистване на двигатели на MOTIP. Достатъчно е да напръскате двигателеля и да изчакате активното вещество да реагира. Разграждащото му действие напълно отстранява греси, масла и мръсотия. Допълнително предимство е, че спреят няма вредно влияние върху гарнитури, гумени уплътнения и пластмаси, като след употребата му не остават никакви следи.
 2. Спрей за почистване на карбуратори на MOTIP. Активната течност в спрея е със силно разграждащо действие, което позволява почистване на карбуратора без да е наложително да се разглобява. Няма корозионно действие и след употребата му не оставя следи.
 3. Спрей за почистване на спирачки на MOTIP. Използва се за почистване на барабанни спирачи, дискови спирачки, накладки, супорти, спирачни челюсти и др. Произведен е на основата на алифатни въглеводороди. Има силни, разтварящи мръсотията, свойства.
 4. Спрей за почистване на електрически контакти марка MOTIP. Служи за почистване на чувствителни електрически връзки в автомобили, ел. контакти, стерео уредби, релета, печатни интегрални схеми, бобини и др.

Можем да продължим с изреждане на различни по-често или не толкова често срещани проблеми, които могат да се решат с различни спрейове и смазки, като залепнали стари гарнитури, нужда от електроизолация чрез спрей и т.н., но посочените тук проблеми и предложените средства за тяхното решаване са сред най-разпространените в ежедневната дейност на монтьори, електротехници и други специалисти работещи с машини.

 

Related Articles

3 Comments

 1. Чудесни неща не бях и предполагала, че има такива удобни спрейове.

 2. Имам личен опит с WD40, наистина невероятен препарат, но за първи път научавам откъде идва името му 🙂 Благодаря !

  1. WD-то е гола вода,на Motip са страхотни почти всички спрейове.За развиване на ръждясали болтове и др. препоръчвам Penetration spray на Мотип!Пръскам със спрея,пуша една цигара и…развивам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button