Потребителска електроника и компютърни системи

Електронни везни и кантари

Принцип на действие, видове, приложение

Електронните везни работят като преобразуват силата на тежестта в електрически сигнал, чрез тензодатчици. Тези сензори имат свойството да променят съпротивлението си при прилагане на натиск върху тях. Сигналът се подава към цифров преобразувател, който преобразува аналоговия сигнал в дигитален. След това дигитализираният сигнал преминава през микрочип, който чете данните и ги изписва на дисплей (LCD или LED) в избраната мерна единица. Когато искаме да измерим теглото на даден обект, ние го поставяме върху везната. Ако обекта е в насипно състояние, както се случва често при кухненските везни – го изсипваме в купа. За да елиминираме теглото на купата, след поставянето и празна върху електронния кантар, трябва да нулираме. След това изсипваме продукта, чието тегло искаме да измерим, като преди това настройваме мерните единици, например килограми или унции. Механичният дизайн на плоскостта на везната е конструиран така, че тежестта да се разпредели равномерно, защото това оказва влияние на точността на измерване. Други фактори, които влияят върху точността на измерване са температурата, надморската височина и въздушните течения около мястото на измерване.

Видове електронни везни

Най-общо може да определим няколко вида от най-използваните измервателни уреди за тегло – кухненски везни, златарски везни, везни за телесно тегло, везни за багаж. Разбира се съществуват много повече видове от този уред, варирайки по размери, вид на измерваната субстанция, приложение и други, но тези четири вида се срещат в ежедневието ни и са с потребителска насоченост, така че ще се спрем само на тях.

Вижте всички електронни везни във Викиват ТУК

 

Кухненска електронна везна.

Това е един от най-разпространените видове електронни везни. Използва се масово в домакинствата, както за определяне на точни пропорции на продуктите в дадена рецепта, така и за следене на количеството продукти, които консумираме, когато спазваме определена диета.

Електронни везни и кантари 1

Как да определим теглото на даден продукт в 4 лесни стъпки:

 1. Включете дигиталната везна и изчакайте на дисплея да се появи 0.00.
 2. Проверете и ако трябва настройте мерната единица – kg или oz (унция).
 3. Поставете продукта, който ще измервате върху повърхността на везната и изчакайте отчитането на теглото.
 4. Ако продуктът, когато е насипен или течност, не може да бъде поставен директно върху кантара, поставете купа и натиснете бутона „тара”, за да премахнете теглото на съда от уравнението.

Кухненските електронни везни имат ограничения за теглото, което могат да измерват. Обикновено то е около 5-7kg. Също така точността е съобразена с предназначението им. Това означава, че разделителната способност на уреда е 1g и това е напълно достатъчно за кухненски цели. Ако искаме по голяма точност ще потърсим…

Златарска електронна везна

Електронните везни за бижута и скъпоценни метали имат точност десет пъти по-голяма от кухненските кантарчета – 0.1 g и могат да претеглят обикновено тегло до около 1 kg. Могат да бъдат използвани професионално в златарски и бижутерийни магазини или в домашни  условия. Колекционерите на монети (нумизматите) също ги използват. Тези везни се калибрират автоматично. Освен в златарски магазини те могат да се използват и в аптеките, защото са прецизни и надеждни. Заемат малко място и могат да се поставят и в джоба, затова ги наричат и джобни везни.
Електронни везни и кантари 2
Как да претеглим правилно със златарски електронни везни в три стъпки:

 1. Включете златарската везна и изчакайте няколко секунди. Първо ще се появи 8888, а след това 00. Проверете дали показанието е в грамове.
 2. Внимателно поставете субстанцията или предмета в средната част на везната. Запишете показанието и за да сте сигурни, че сте измерили правилно, изключете везната и повторете измерването. Ако показанието не е същото, повторете процеса още веднъж.
 3. Ако е необходимо направете снимка на бижуто и показанието на скалата, в случай че трябва да се докаже теглото при продажба впоследствие.

Не забравяйте, че 1 грам е малко тегло и всяко отклонение от околните условия може да повлияе на показанието на уреда. Дори въздушната струя от климатика или вентилатора на тавана може да окаже въздействие, така че за времето на измерване се опитайте да ограничите подобни влияния.

Вижте всички електронни везни във Викиват ТУК

 

Домашен кантар за телесно тегло

Това са механични или електронни кантари, с помощта на които следим и контролираме телесното си тегло. Наричат ги още кантар за баня. Обикновено измерват до 150 kg и също са необходим домашен уред за измерване на теглото. Особено са предпочитани от хора, които спортуват активно или които следват някакъв хранителен режим. В днешно време е много лесно да прекалим с калорична храна, въглехидрати и полуфабрикати. Теглото ни нараства незабелязано и ако не вземем мерки, се оказваме с наднормено тегло и всички произтичащи от това здравословни проблеми. Съвременните електронни везни могат да показват не само теглото ни, но и телесните мазнини, количеството вода, мускулната маса и др. Има дори модели, които може да бъдат свързани безжично със смартфона и да изпращат информация в облака, за да се проследи как се изменят във времето основните показатели на тялото свързани с теглото.

Електронни везни и кантари 3

Как се ползва кантар за телесно тегло в три лесни стъпки:

 1. При ползването на този тип дигитални везни е важно те да се намират на равна повърхност. Поставете кантара на равна стабилна повърхност и го включете.
 2. Когато на дисплея се изпише 0.00 kg, стъпете бавно и внимателно с двата крака и застанете неподвижно, докато се извърши отчитането. Ако искате да измерите само собственото си тегло, не трябва да имате по себе си тежки дрехи и предмети.
 3. Запишете резултата и повтаряйте измерването периодично, за да проследите как се изменя теглото във времето и ако е необходимо – вземете мерки.

 

Кантар за багаж

Предстои ви дълго чакано пътуване до желана дестинация? Вече сте закупили самолетните билети и сте приготвили багажа? Какво забравяте? За да нямате неприятни изненади на летището трябва да претеглите всеки куфар. Авиокомпаниите имат определена граница за тежестта, броят и размерите на багажа, който може да носи всеки пътник. Това важи с особена сила за нискотарифните авиокомпании, където изискването се спазва особено строго. Ако багажът ви е над лимита, ще трябва да платите допълнителна такса на летището. Статистиката показва, че авиокомпаниите печелят около 4.2 млрд долара на година от такси за свръхбагаж.

Нужен ви е кантар за багаж.

Този тип измервателен уред представлява удобна ръкохватка с електронен дисплей в горната си част и някакъв вид колан, който се прекарва през дръжката на багажа и се закопчава. Често кантарът има и вградена ролетка, която ще ви послужи да измерите и размерите на багажа.

Електронни везни и кантари 4

Как да претеглите пътническите си куфари и чанти в 4 лесни стъпки:

 1. Вземете кантарчето в ръце и го включете. Изчакайте да се нулира и проверете мерната единица.
 2. Отключете/разкопчайте ремъка и го прекарайте през дръжката на багажа, след което го закопчайте отново.
 3. Хванете с две ръце дръжката на кантара и повдигнете багажа си чрез нея, така че да не опира земята с нито една своя част.
 4. Прочетете теглото, което се изписва на екрана и го запишете.

Въпреки че съвременните уреди за измерване теглото на багажа са сравнително точни, добре би било да имате около 1 kg толеранс при тегленето, т.е. Ако лимита е 25 kg, желателно е тежестта на багажа да е до 24 kg.

Кантарчето за багаж не струва скъпо и ще ви спести доста усилия и нерви. Има и други начини да се измери багажа, но те не са толкова лесни и удобни, например чрез кантарчето за телесно тегло: претегляте се, след това взимате куфара и се претегляте отново. Изваждате вашето тегло от второто показание и така разбирате колко тежи багажа. Или на самото летище ако отидете по-рано и има включен кантар на гишето за регистрация, можете да проверите дали багажът ви е до определеното ограничение и ако не е да извадите някои по маловажни предмети, които да върнете на изпращача ако има такъв, но кантарчето за багаж е за препоръчване.

Вижте всички електронни везни във Викиват ТУК

В заключение ще обобщим, че описаните тук везни са най-често използваните в ежедневието уреди за определяне на тегло. Всеки един от тях е полезен и е добре да го имате, защото ранно или късно ще се наложи да го ползвате.

Текст: Д. Костов

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button