ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съветиПотребителска електроника и компютърни системи

Как да изберем HDMI кабел

Какво е HDMI кабел?

HDMI кабел е оптималният съвременен начин за трансфер на видео и аудио сигнал между различните устройства. Абревиатурата HDMI означава High-Definition Multimedia Interface (мултимедиен интерфейс с висока резолюция). Технологията е разработена и наложена като стандарт от консорциум на едни от най-големите производители на електроника, включващ Sony, Hitachi, Philips, Panasonic, Thomson (RCA), Toshiba и Silicon Image. Днес повече от 800 компании използват HDMI стандарта в своите продукти, което го превръща в най-разпространеният и удобен начин за свързване на медийни устройства.

Универсалният характер и широкото разпространение на HDMI интерфейса позволяват да свържете богат асортимент от потребителски устройства, изискващи трансфер на видео и аудио сигнал – настолен компютър, лаптоп, игрова конзола, мултимедиен плейър, телевизионен приемник, система за домашно кино, проектор, монитор… Списъкът е много дълъг. Благодарение на по-компактните варианти на стандарта, Micro HDMI и Mini HDMI, може да свързвате чрез съответния кабел или преходник и по-маломерни устройства, като таблети, смартфони, видеокамери, фотоапарати и портативни гейм конзоли. One cable to rule them all!

Как да изберем HDMI кабел 1

Разгледай HDMI кабелите във Викиват

 

Защо HDMI? 

HDMI кабелите неслучайно са се наложили като стандарт. Интерфейсът осигурява високоскоростен трансфер на дигитален видео сигнал, което позволява предаване на некомпресирано съдържание. С други думи – FullHD разделителната способност от 1080p не е никакво предизвикателство за HDMI кабелите, а от версия 1.3 нагоре HDMI стандартът поддържа и видеотрансфер на UltraHD 4К съдържание. Навлизащите през последните години 3D телевизори също могат да разчитат на способностите на HDMI да им достави качествено изображение от медиен плейър, компютър или конзола.

Аудио възможностите на интерфейса не отстъпват по качество на видеото. HDMI осигурява изцяло дигитален трансфер на звук (до осем канала едновременно), което съчетано с безупречната картина означава перфектното мултимедийно преживяване. За да се постигне подобно качество на видео и аудио трансфер с конвенционални средства, биха били нужни поне три индивидуални видео кабела и един специализиран аудио кабел. Чрез HDMI цялата тази информация се предава безотказно само с един надежден кабел. Освен всички други предимства на интерфейса, може да прибавим и намаляването на броя на нужните кабели в домашната дигитална среда.

Как да изберем HDMI кабел 2

Разгледай HDMI кабелите във Викиват

Какво да търсим?

Всеки HDMI конектор интегрира 19 кабелни двойки, които трябва да имат точно същата дължина и съответните коефициенти, за да се предават точно битове, които съставят цифровият аудио и видео сигнал. Тези битове трябва да се предават в идеален синхрон, за да може данните да се тълкуват правилно. Ето защо, всички HDMI кабели в търговската мрежа са проектирани, произведени и тествани с изключително малък толеранс, преди да бъдат маркирани с официалното HDMI лого.

Въпреки това, не всички HDMI кабели са еднакви и е добре да съобразите избора си с конкретните обстоятелства.

  • При дължина на кабела над 10 метра сигналът започва да отслабва и е препоръчително да се използват по-качествени кабели, с отлична оплетка и изолация, за да се минимизират смущенията и да се запази качеството на видео и аудио сигнала.
  • Ако имате проблеми при кабел с голяма дължина със смущение и прекъсване на сигнала, въпреки че кабелът е качествен, може да подсилите трансфера чрез специално предвидените за такива случаи усилватели.
  • При често включване и изключване на кабела към устройство е нужно конекторите да са солидни и надеждни, като е добре и да бъдат с позлатено покритие за оптимален контакт и дълготрайна употреба.
  • При тесни пространства около устройството е препоръчително да се използва кабел с Г-образен конектор или съответните преходници, за да се предпази кабелът от пречупване и нарушаване на целостта.
  • Преходници може да използвате и за да конвертирате сигнал от и към HDMI. Изборът от преходници е огромен и включва почти всички съвременни аудио и видео интерфейси.
  • В случай, че ще използвате кабела за трансфер на видео сигнал с резолюция до Full HD (1080p), всяка версия на HDMI ще ви свърши работа. Ако обаче ще трансферирате UltraHD (4K) видео се насочете към кабели от версия 1.3 нагоре, при това подберете кабел с високо качество.
  • От HDMI версия 1.3 стандартът поддържа и някои интересни новости, като технологията Deep Color за по-наситени и реалистични цветове, и автоматична синхронизация на видео и аудио сигнала, а от версия 1.4 са прибавени и поддръжка на 3D сигнал, аудио връщащ канал (ARC) и ethernet канал.

Текст: К. Диев

Related Articles

2 Comments

  1. Можели с тъкъв кабел да се включи цифров декодер и монитор за компютър с преходник HDMI-VGA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button