Потребителска електроника и компютърни системи

7 причини да използваме умен дом / smart home

Технологиите Умен дом / Smart home отдавна не са новост. В много домове вече се използва един или няколко компонента на системата, а не са рядкост и цялостни решения, интегрирани още при строежа на ново жилище.

Нека разгледаме в по-глобален аспект какво точно може да направи за нас системата Умен дом / Smart home, и защо навлиза все повече в бита ни.

1. Наблюдение и сигурност

Един от основните плюсове на технологията Умен дом / Smart home е възможността да наблюдавате дома си и да осигурите сигурност за себе си, близките си и за имуществото си. Това се осъществява чрез набор от сензори и датчици, както и от камери. Може да си поставите например само датчик за отваряне на входната врата и сензори за счупване на достъпен отвън прозорец. А може да си изградите цялостна алармена система с множество датчици за движение, камери, сирени, електронни брави на вратите… Възможностите са огромни – всеки може да персонализира сигурността си според предпочитанията и бюджета си. Разбира се, всичко се управлява през смарт устройство, независимо дали се намирате в дома си или в другия край на света.

По отношение на сигурността на дома ви, хитър и бюджетен начин за симулиране на присъствие, когато не сте вкъщи, е автоматизирано включване и изключване на осветление, аудио система и телевизор. Това е лесно осъществимо чрез смарт контакти, ключове за осветление и разклонители.

7 причини да използваме умен дом / smart home 1

Сред най-новите тенденции в смарт сигурността са безжичните смарт звънци с камера и микрофон. Чрез тях може да отговорите на позвъняване на входната врата през смартфона си, дори и да не се намирате в дома си, и така да симулирате присъствие вкъщи, ако недоброжелател реши да проверява дали има някой в апартамента.

Wi-Fi видео звънец

Датчик за движение

IP камера за видеонаблюдение

 

2. Интелигентно отопление / охлаждане

Много от уредите за отопление, охлаждане и подгряване на вода вече имат вградени wi-fi модули и отлично се вписват в концепцията на умния дом, а тези, които нямат може да контролирате чрез смарт контакти и разклонители. Разбира се може да си изградите и цялостна смарт система, контролираща и автоматизираща климата в дома ви. Отново е въпрос на избор и на бюджет.

7 причини да използваме умен дом / smart home 2

Тук съвременните тенденции са свързани с оптимизиране на автоматизацията. Системата вече може да бъде настроена да реагира на локацията ви. Например да повишава температурата на климатичната система, когато засече, че се намирате на по-близо от 2 км от дома си.

Смарт контакт

Смарт ключ

Смарт разклонител

 

3. Домашен асистент

Изключително удобство е да може да контролирате различни ежедневни домашни процеси от разстояние, или пък от дома си, но чрез удобно и бързо гласово управление. Включете готварската печка, докато се прибирате към дома си, или пък нахранете домашния любимец, ако се наложи да закъснеете.

Тенденциите тук са за все по-широка употреба на гласови команди, като гласовите асистенти стават все по-умни и разбират все повече езици. Може би скоро ще има и гласов асистент на Български.

7 причини да използваме умен дом / smart home 3

И като стана дума за домашни любимци – вече има разработени цели системи за употреба при гледането на домашни любимци. От автоматизация за аквариуми или клетки, до автоматични хранилки и поилки за кучета, котки. Чудесна опция е и да наблюдавате домашния си любимец през деня, чрез IP камера и приложение на телефона си например. Не само, за да му се любувате, но и да реагирате бързо, в случай че се забърка в неприятности или е на път да разруши хола ви.

Гласов асистент

Камера за наблюдение

Смарт контакти

 

4. Спестете енергия и пари

Понякога изглежда твърде скъпо да инсталирате система за интелигентен дом, но когато мислите за бъдещето, това ще ви спести много разходи. Понякога забравяме да изключим светлините, но с интелигентна домашна система, всеки път, когато излезете от стаята, те ще бъдат изключени автоматично. Никога повече няма да се съмнявате дали сте изключили ютията или котлона, ако са интегрирани в системата. Оптимизацията и автоматизацията на отопление, охлаждане, осветление и други рутинни процеси могат да доведат до сериозно редуциране на енергопотреблението ви и съответно на месечните разходи. Това прервръща системата Умен дом в една добра инвестиция, ако е проектирана и използвана ефективно.

7 причини да използваме умен дом / smart home 4

Чрез някои смарт компоненти може да следите дори потреблението на дадени електроуреди, или пък на целия си дом, ако е интегрирана цялостно Умен дом решение.

Смарт контакт

Смарт лампа

Смарт ключ за осветление

 

5. Безопасност

Набор от датчици ще ви осигури отлично чувство за обезопасеност на дома ви в случай на авария, злополука или природно бедствие. Системата веднага ще ви извести в случай на пожар, наводнение или друг проблем, който може да доведе до повреда на имуществото ви и заплаха за здравето и живота.

7 причини да използваме умен дом / smart home 5

Освен че може да сигнализира на вас чрез мобилното ви устройство и да задейства звукова и светлинна сигнализация, системата може и автоматично да подаде сигнал за помощ към пожарна, бърза помощ или полиция, в зависимост от активираните датчици.

Детектор за вода

Детектор за дим

Смарт сирена

 

6. Здраве и ежедневие

Отличен начин да започнете деня си е чрез слънчева светлина, приятна музика и топло кафе, вместо досадната аларма от телефона ви. Умният дом може да събере завесите в зададен от вас утринен час, да ви пусне любима радиостанция или плейлист и да включи кафемашината за чаша ароматно сутрешно кафе. Звучи чудесно, нали? Все още не е измислен начин да ви изпържи и яйца, но вероятно скоро и това ще се случи.

Във връзка със здравословния начин на живот и активността ви, умният дом може да предложи интересни функции – например следене на теглото ви и изготвяне на отчети за тенденциите чрез смарт кантар за телесно тегло.

 

Смарт ключ за завеси

Смарт контакт

 

7. Пълна автоматизация

Споменахме вече няколко пъти, че системата умен дом позволява освен пряко да контролирате компонентите, така и да задавате предварително автоматизирани алгоритми. Това може би ви звучи непонятно, но всъщност е лесно изпълнимо с подходящата система Умен дом, и изключително удобно и времеспестяващо.

Представете си следния случай – живеете в къща в предградията и се прибирате през зимата вечер от работа. На път за вкъщи системата засича, че се намирате на 2 км и увеличава отоплението в къщата от 18 на 23 градуса. Когато сте пред къщата си системата отваря вратата на двора и на гаража, и включва осветлението на двора и в гаража. Влизате в къщата – системата включва осветлението в помещението, в което се намирате и включва аудио система с приятна музика… Междувременно през деня Умният дом е нахранил рибките в аквариума, както и кучето, засякъл е разпиляна по пода храна от кучето, активирал е почистващия робот да почисти помещението и ви е известил с картина на смартфона ви какво се случва в дома. Освен това е включил поливната система и е напоил ливадата в двора, както и овошните дръвчета на вилата. Уведомил ви е, че млякото и морковите привършват, а на кашкавала му изтича срока на годност след 2 дни…

Само допреди 10-20 години това би звучало като научнофантастичен разказ, но вече е абсолютно реален и осъществим сценарий. И докато в момента все още системите Умен дом са по-скоро екзотика и лукс, то до няколко години ще се превърнат в стандартно оборудване за всеки дом.

Вижте всички Умен дом / Smart home компоненти във Викиват ТУК

 

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button