ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съвети

Как да съчетаем правилно цвета и осветлението на стаята

Чудите се дали ще успеете да съчетаете правилно цвета на стаята с осветлението в нея? Вижте как да ги съчетаете според коефициeнта на отражение LRV.

Ако сте купили нов дом, който искате да ремонтирате, или ако искате да направите ремонт на вашето старо жилище и се чудите откъде да започнете, то най-подходящото начало ще е да помислите за цветовете. Колкото и лесно и забавно да изглежда избирането на цветовете, то е много важна част от целия ремонт, така че обмислете добре! Ние ще ви помогнем да подчертаете определени зони във вашия дом, чрез правилния подбор, както на боята, така и на осветлението. Сега нека обсъдим какво е нужно да знаете при избора на цвят.

осветление

Разгледайте LED осветление в нашия магазин

Какво се крие зад коефициента на отражение (LRV)

Коефициентът на отражение – LRV (Light Reflectance Value) представлява скала, която определя или измерва качеството на видимата и невидимата светлина от осветената повърхност. Този показател е често използван от професионалните дизайнери при разработването на нов проект за интериорен или екстериорен дизайн и осветление.

Всъщност, в основата на този показател е залегнало измерването на количеството светлина, която определен цвят отразява или абсорбира. Скалата започва от 0 процента и стига до 100 процента. Но как трябва да се разчитат всички тези числа? Трябва само да запомните, че скалата измерва коефициента на отражение, следователно при 0% цялата светлина ще бъде абсорбирана и обратното. При 100% цялата светлина ще бъде отразена. Основно, най-тъмните цветове отразяват само 5% или поглъщат до 95% от видимата светлина. Докато най-светлите цветове отразяват до 85% от светлината или останалите 25% ги абсорбират.

Показателя LRV е включен към всички нюанси на цветове, а не се ограничава само до сивата скала или черно-бялата скала. Например по-леките нюанси на жълто могат да бъдат също толкова отразяващи като бялото, докато по-тъмните нюанси на кафявото, може да имитират нисък коефициент на отражение както при черния цвят. Например, цвета „FunYellow“ е с коефициент на отражение 78%, цвета „FieryBrown“ е с коефициент на отражение 5%. В зависимост от нюанса на цвета, който ще изберете това може да се отрази изцяло на яркостта на една стая и необходимото осветление.

В крайна сметка от вас зависи на кой точно цвят и кой негов нюанс ще се спрете за всяко едно съответно помещение от дома ви. Съобразете се изцяло с коефициентът на отражение, за да можете оптимално да се възползвате от светлината.

За да разберете важността му е добре да знаете, че с избора си на правилен цвят на стаята можете да намалите необходимостта от осветителни тела в помещението и да подобрите цялостната синергия между светлината и останалите елементи от интериора.

осветление

Разгледайте LED осветление в нашия магазин

Да съобразим цвета на стаята с фъншуй

Друг вариант за помощни средства, към които да се обърнете при избора си на цвят, е мъдростта на фъншуй. Ако искате да се съобразите с популярните насоки за обзавеждане на дома и създаване на ползотворен интериорен дизайн, то тогава се насочете към следните нюанси:

Ако изберете синя боя за всекидневната в дома ви, това може да спомогне за вашето душевно успокоение. Освен всичко останало синият цвят може да намали кръвното ви налягане и да създаде уединение.

Като негов противовес действа червеното осветление. Според фъншуй то се свързва с огъня, кръвта и енергията. Използвайте влиянието на червеното, за да повишите активността си и да премахнете депресивните състояния. Зеления цвят от своя стана може да ви мотивира и подкани към действие.

Жълтото осветление може да ви развесели и обнадежди. Използвайте неговите нюанси в помещения, в които ви е необходима концентрация, защото можете да разчитате на неговата помощ за това.

Ако пък заложите на традиционното бяло осветление, добре е да знаете, че то се свързва с чистотата и новото начало. Белите и металиковите цветове могат да ви помогнат да повишите фокуса и вниманието си.

приглушено осветление

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button