ЕлектроникаЕлектротехника за бита и съветиПотребителска електроника и компютърни системи

Рутер – Как да изберем подходящ рутер и какво трябва да знаем?

Какво представлява устройството, наречено рутер

Рутер, маршрутизатор, гейтуей (gateway) е електронно устройство, което разпределя и свързва различни, кабелни и безкабелни мрежи в едно. Можете да ползвате рутер, за да свържете определен брой компютри в една обща мрежа или да свържете повече от един компютър към интернет, като това може да стане жично или безжично (Wi-Fi). Рутерът се различава от суич и хъб, по това  че работи с IP адрес, а не MAC адрес. Всеки рутер има WAN порт, LAN порт, чрез който се свързват с домашните компютри с LAN кабел и WI-Fi връзка, която се ползва за смартфони, таблети и лаптопи.

Всички домашни устройства са „скрити“ зад рутера и човек отвън вижда само IP на рутера. Така рутерът става защитна стена и при атака от вируси, те атакуват рутера, а не компютрите и лаптопите след него. Самият рутер е защитен с парола, като така връзката е криптирана. Желателно е тя да е съчетание от букви цифри и знаци с дължина, не по-малко от 8 символа. Това се прави, за да не може всеки в периметъра на Wi-FI излъчването да „се закачи“ за мрежата ползва интернет или ресурси от вътрешната мрежа. Рутерът може да работи с модем или медиаконвертор, а може да се включи и директно.

рутер

Вижте какви рутери предлагаме в нашия магазин

Основни параметри на един домашен рутер

Съвременните домашни рутери поддържат скорост от 100 до 1300 Mbit/s, но има и рутери разположени на обществени места, като гари, летища, паркове и др. с много по-висока скорост. Като цяло Wi-Fi AC рутерите са 3 пъти по-бързи от Wi-Fi N рутерите.

Вторият съществен параметър на рутера е Wi-Fi обхватът. Колкото е по-голям обхватът, толкова е по-мощен рутерът. Обхватът зависи от конфигурацията на помещенията, през които трябва да мине сигналът и ако тя е сложна е добре да се поставят допълнителни усилватели на сигнал повторители (Repeater).

Третият параметър е честотата на излъчване на сигнала и броят диапазони (ленти) на излъчване или от анг. band. Според броя и бързината на стриймване,  рутерите се делят на:

  • еднобандов безжичен рутер – 2.4GHz;
  • двубандов безжичен рутер – 2.4GHz и 5GHz;
  • трибандов безжичен рутер – 2.4GHz, 5GHz, 5GHz.

Допълнителни пояснения

Нека сега дадем малки пояснения за всеки, от гореописаните видове.

Еднобандовите рутери са напълно достатъчни за едно нормално домакинство, което не черпи свръхвисок интернет трафик и не включва повече от 2-3 устройства едновременно.

Двубандовите се използват, когато освен че има повече на брой устройства едновременно черпещи трафик, но и поне едно устройство стриймва HD филми или играе онлайн игри, а прз другото имаме интензивно сърфиране в мрежата.

При трибандовия рутер има добавена допълнително още една 5GHz честота, което позволява повече на брой потребители с по няколко устройства едновременно да ползват мрежата, без да усещат забавяне на интернет сигнала. Важно е да отбележим, че ако от модема идва сигнал с не много висока скорост. Няма как рутера да увеличи тази скорост.

Beamforming системата е интелигентна технология, която разпознава различните устройства и приоритетно разпределя сигнал към по-важните от тях, според вътрешния протокол за маршрутизация зададен на рутера. Това означава, че разпределението на пакетите ще става в съответствие на таблиците за маршрутизация.

QoS системата е ориентирана според ползваните приложения. Тя увеличава потокът към приложението, което използва повече ресурс. Това подобрява сигнала при равни други условия.

Gigabit Etherne сегментира трафика на две скорости: ниска и висока, като ниската е около 100Mbps, а по-високата е 1000Mbps.

Облачните услуги, както е известно позволяват управление на Вашите файлове от всяка точка с интернет достъп.

рутер

Вижте какви рутери предлагаме в нашия магазин

Ниво на защита

Всеки съвременен рутер поддържа някакво ниво на защита, като най-разпространената сега е WPA2, което просто означава съкращение на Wi-Fi Protected Access (може да разберете как да си направите LAN мрежа от тази статия). Има и по-скъпи модели, които предлагат по-високо ниво на защита от неоторизиран външен достъп. Вариантите са много и непрекъснато се създават нови, по-усъвършенствани, които осигуряват допълнителни слоеве сигурност. Препоръката е да се избере по-скъп рутер от утвърдена марка, за да се радвате на спокойна и сигурна работа, независимо от устройството, което ползвате.

Други опции и екстри

Рутерите от по-висок клас предлагат използването на MIMO, което е съкращение от multiple-input and multiple-output, т.е. две антени, което осигурява по-добро разпръскване на безжичния сигнал.

Друго нововъведение е поставянето на USB вход или слот за SD карта на самия рутер, което позволява да се използва външна памет или флашка, която да е достъпна от всичките ви устройства едновременно. Спокойно може да се ползва като сървър за информация.

802.11n е стандарт, който вече става базов мрежови стандарт, а в момента се предлага и 802.11ас, който може да осигури 1Gbps пренос при идеални условия при двубандовите рутери и 500Mbps за еднобандовите, но все още не е утвърден като стандарт и няма много устройства, които да се възползват от предимствата му.

Обикновено когато имате нужда от рутер, сте осигурили определен бюджет, който не искате да превишавате, затова е необходимо да знаете, че в ценовия диапазон 30-50лв, можете да закупите надежден и достатъчно бърз за съвременните условия, рутер.

Related Articles
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button